Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Saudi Aramco: Μείωση 23% στα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου, υπερβαίνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Saudi Aramco ανακοίνωσε την Τρίτη πτώση 23% στα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου, ξεπερνώντας οριακά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω των χαμηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου και του όγκου πωλήσεων.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 32,6 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου από 42,4 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 31,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση από 12 αναλυτές.

Η Aramco διατήρησε την πληρωμή της προς τη σαουδαραβική κυβέρνηση και τους επενδυτές στα 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια, βοηθώντας τα κρατικά οικονομικά εν μέσω ενός διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Aramco παρέχει μεγάλο μέρος των εσόδων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας μέσω γενναιόδωρων μερισμάτων. Η διανομή γίνεται ολοένα και πιο ζωτική καθώς το βασίλειο προωθεί ακριβά έργα όπως η φουτουριστική πόλη Neom, η αγορά ποδοσφαιριστών υψηλού προφίλ και μερίδια σε αθλητικά πρωταθλήματα.

Η χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου έπληξε τα κέρδη της Aramco το τρίμηνο. Η Σαουδική Αραβία διατηρεί την παραγωγή σε περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου 1 εκατομμύριο κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σε μια προσπάθεια να τονώσει τις τιμές. Τα επίπεδα θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν επίσης διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Η αγορά ξεπέρασε τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Χαμάς θα εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή και θα απειλήσει τις παγκόσμιες προμήθειες. Το αργό μπρεντ επέστρεψε στο σημείο που ήταν πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, περίπου στα 85 δολάρια το βαρέλι. Το γεγονός ωθεί τους Σαουδάραβες και τον εταίρο τους στον OPEC , τη Ρωσία, να διατηρήσουν τις μονομερείς περικοπές της παραγωγής τους προς το παρόν.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η φυσική αγορά πετρελαίου αποδυναμώνεται, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τη Σαουδική Αραβία να παρατείνει τις περικοπές της προσφοράς της για το επόμενο έτος. Η ζήτηση για καύσιμα όπως το ντίζελ μειώνεται στην Ευρώπη, σε μια ένδειξη ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, η Aramco στοχεύει να αυξήσει σταδιακά τις πληρωμές. Ως μέρος του νέου μερίσματος που βασίζεται στην απόδοση, η εταιρεία συνέδεσε τη διανομή με τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν επίσης δώσει προτεραιότητα στις αποδόσεις προς τους μετόχους, με τη Shell να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της.

Related posts

Τυνησία: Δύο νεκροί, 34 αγνοούμενοι από τη βύθιση σκάφους με μετανάστες στα ανοιχτά της Ζαρζίς

admin

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

admin

Γάζα: Τουλάχιστον 20 νεκροί και 55 τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

admin

ΗΠΑ: Άλμα στις θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο

admin

Σερβία: Aπέρριψε το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διεθνή έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές

admin

ΗΠΑ: Πλήγμα στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο

admin

Καταγγελία από Ουκρανία: Δυτικές εταιρείες παρείχαν στη Ρωσία εξαρτήματα αξίας 2,9 δισ. δολ. για την πολεμική της παραγωγή

admin

Ουκρανία: Σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο για χιλιοστή φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

admin

Amgen: Μικρή πτώση των κερδών στο α’ τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 22% τα έσοδα

admin