Image default
ΚΟΣΜΟΣ

O ηγέτης της Χαμάς κάνει λόγο για “πρωτοφανή απομόνωση” του Ισραήλ

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα από την Τεχεράνη ότι η υιοθέτηση ενός πρώτου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας καταδεικνύει “την πρωτοφανή πολιτική απομόνωσης” του Ισραήλ.

“Αν και αυτό το ψήφισμα εγκρίθηκε καθυστερημένα και μπορεί να υπάρχουν κάποια κενά που πρέπει να καλυφθούν, το ψήφισμα δείχνει ότι η ισραηλινή κατοχή βιώνει μια άνευ προηγουμένου πολιτική απομόνωση”, τόνισε ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Ο Χανίγια και μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν στην Τεχεράνη με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής πλευράς.

Ο Ιρανός ηγέτης εξήρε τη “μοναδική αντίσταση των παλαιστινιακών δυνάμεων” απέναντι στα “εγκλήματα και τις θηριωδίες του σιωνιστικού καθεστώτος, που πραγματοποιούνται με την πλήρη υποστήριξη της Δύσης”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάζει να στηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση και τον καταπιεσμένο λαό της Γάζας”, πρόσθεσε ο Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Το ταξίδι του επικεφαλής της Χαμάς στο Ιράν γίνεται την επομένη της υιοθέτησης του πρώτου ψηφίσματος – μετά το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας – από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητεί “άμεση” κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μια αποχή, αυτή των ΗΠΑ.

Αυτή η ψηφοφορία καταδεικνύει “ότι οι ΗΠΑ είναι ανίκανες να επιβάλουν τη θέλησή τους στη διεθνή κοινότητα”, υπογράμμισε ο Χανίγια σε μέσα ενημέρωσης, μετά τη συνάντησή του με τον Αμιραμπντολαχιάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η “σιωνιστική οντότητα” “δεν κατόρθωσε να επιτύχει κανέναν από τους στρατιωτικούς ή στρατηγικούς της στόχους” μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου. Δίπλα στον Χανίγια, ο Ιρανός ΥΠΕΞ δεν προέβη σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Τεχεράνη είχε χαιρετίσει το ψήφισμα ως “ένα θετικό, αλλά ανεπαρκές βήμα”, ζητώντας “αποτελεσματικά μέτρα” για να “καταστήσει εφικτή την πλήρη και οριστική παύση των ισραηλινών επιθέσεων”.

Το Ιράν είναι ο ορκισμένος εχθρός του κράτους του Ισραήλ και υποστηρίζει κινήματα που μάχονται εναντίον του στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Η τελευταία επίσκεψη του Χανίγια στην Τεχεράνη έγινε τον Νοέμβριο, όταν ο επικεφαλής της Χαμάς συνάντησε τον Ιρανό ανώτατο ηγέτη.

Το Ιράν χαιρέτισε την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ως “επιτυχία”, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη.

- - – ΜΠΕ

Related posts

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Θα διατηρήσουμε όχι τον πολιτικό, αλλά τον στρατιωτικό έλεγχο στη Γάζα και μετά τον πόλεμο

admin

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι πιέσεις στις τιμές σύμφωνα με έρευνα της New York Fed

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο νεκροί από πλήγμα ρωσικού πυραύλου σε πολυκατοικία στην επαρχία Χάρκοβο

admin

Κίνα: 1.061 παραγγελίες για το κινεζικό επιβατικό αεροσκάφος C919

admin

Perseus vs FSB. Οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν τον πιο εξελιγμένο ιό της Ρωσίας

admin

ΟΗΕ: 18 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

admin

Η Μόσχα ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας σε περιφέρεια κοντά στα σύνορα με Φινλανδία

admin

Γερμανία: Ένας Τούρκος καταδικάστηκε για απόπειρα εμπρησμού σε συναγωγή

admin

ΔΟΕ: Η πορεία προς τις μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα απαιτεί περισσότερα χρήματα και λιγότερη πολιτική

admin