Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσε» η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα – Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη στην Κρήτη στις 6 Ιανουαρίου

Βέβαιη θεωρείται πλέον η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα, αμέσως μετά το τέλος την επίσκεψής του στην Άγκυρα, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου.

Ανήμερα των Θεοφανείων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη και, συγκεκριμένα, στα Χανιά όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός αυτές τις ημέρες.

Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, για να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Και παρότι τα τουρκικά μέσα δεν κάνουν κάποια αναφορά, ως προς την επίσκεψη Μπλίνκεν, στις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθούν, καθώς η Ουάσιγκτον ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Τουρκία για το θέμα.

Στο επίκεντρο των αμερικανικών πιέσεων στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκεται μόνο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά, προσφάτως, και τα F-35, τα οποία αφορούν και στη χώρα μας, και πλέον το ενδεχόμενο ο Άντονι Μπλίνκεν να φέρει σχετικά νέα το Σάββατο στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θεωρείται απίθανο.

Τελεσίγραφο

Εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πειστεί και παραμείνει αδιάλλακτος στο θέμα της Σουηδίας, τότε αναμένεται να ειδοποιηθεί επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, ακόμα και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει άλλωστε προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ότι αυτό είναι κάτι που θα συμβεί εάν η Τουρκία συνεχίσει να αθετεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Related posts

Πιερρακάκης και Λιβάνιος στα γυρίσματα του «Έτερος Εγώ»

admin

Π. Μαρινάκης: Εισαγόμενη η ακρίβεια – Η κυβέρνηση «τα έχει βάλει» με εταιρείες για την αισχροκέρδεια

admin

Εξελίξεις προσεχώς για όσα συζήτησαν Μητσοτάκης και Ζελένσκι πίσω από τις κλειστές πόρτες – Οι 3 άξονες της καταρχήν συμφωνίας

admin

Τουσκ για Μητσοτάκη: «Έχουμε εγγύτητα απόψεων και νοοτροπιών, βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον»

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

admin

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση – Βήματα αλληλοϋποστήριξης

admin

Η άτυπη πρώτη σύναξη της Κεντροαριστεράς

admin

«Το μέλλον μας είναι λαμπρό» – Μήνυμα εμβάθυνσης των σχέσεων Έλλαδας – Ινδίας έστειλαν Μητσοτάκης και Μόντι

admin

Βελανιδιές

admin