Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΚΕΠΕ: Πτώση σε δείκτη προήγησης και KEPE GRIV τον Δεκέμβριο

ΚΕΠΕ: Πτώση σε δείκτη προήγησης και KEPE GRIV τον Δεκέμβριο

Το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ 

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. 

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Σεπτέμβριο του 2023,2 ο ΣΔΠ σημείωσε οριακή πτώση, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο της περιόδου εξέτασης. Η εν λόγω εξέλιξη δεν παρέχει ξεκάθαρες ενδείξεις για τη συνέχιση ή αντιστροφή της πρόσφατης πορείας του ΣΔΠ και ενδέχεται να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του. Εναλλακτικά, δύναται να σηματοδοτεί, σε συνδυασμό με την παρατήρηση για τον Ιούλιο του 2023 (οριακή πτώση του ΣΔΠ), γενικότερα συγκρατημένες προσδοκίες και εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για μια ενδιάμεση ανακοπή της βελτίωσης των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών, πιθανόν συνδεόμενη με τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, αναγκαία καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να προσφέρει επιπλέον πληροφόρηση αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

kepe1

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV 

Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. 

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, φτάνοντας το 23,86% στις 29/12/2023 από 26,68% στις 30/11/2023 (Βλ. Διάγραμμα 2). Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε, φτάνοντας το 25,34% τον Δεκέμβριο του 2023 από 30,22% τον Νοέμβριο του 2023. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,34%. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

kepe2

#ΚΕΠΕ #δείκτες #Δείκτης_Προήγησης #KEPE_GRIV

Related posts

Inform Π. Λύκος: Έγκριση της διασυνοριακής συγχώνευσης με την Austriacard

admin

Frigoglass: Επικαιροποίηση της Συναλλαγής με παράταση της Δεσμευτικής Συμφωνίας

admin

Πρωτιά της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στο Χ.Α. τον Ιανουάριο

admin

ΤΧΣ: Δεν κατέχει πλέον δικαιώματα ψήφου στην Τρ. Πειραιώς

admin

ΔΕΗ: Στο 5,149% το ποσοστό ιδίων μετοχών

admin

MSCI: Στον Small Cap η Intrakat και η Intralot

admin

ΟΛΘ: Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου- Πρόεδρος ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος

admin

ΔΕΗ: Στο 0,15% «έπεσε» το ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Noval Property: Ο Μιχαήλ Παναγής νέο μέλος-H ανασυγκρότηση του ΔΣ

admin