Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% το 2024 και ανεργία στο 10,5%

Eτήσια ανάπτυξη, της τάξης του 2,4%

σε πραγματικούς όρους εκτιμά το ΙΟΒΕ, με ώθηση από την ενίσχυση των επενδύσεων και την ανθεκτική στις πληθωριστικές πιέσεις κατανάλωση των νοικοκυριών. Το ποσοστό ανεργίας για το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 10,5%.


Ο ρυθμός μεταβολής του γενικού δείκτη καταναλωτή (ΓΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 3,5% το 2023, από άνοδο 9,6% ένα έτος πριν. Η ενίσχυση των τιμών οφείλεται κυρίως στη θετική επίδραση της εγχώριας ζήτησης. Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ηπιότερη ανοδική τροχιά στο σύνολο του τρέχοντος έτους, στην περιοχή του 2,8%, λόγω κυρίως της ανθεκτικότητας της καταναλωτικής ζήτησης.





Αναλυτικότερα στη διάρκεια τη παρουσίασης της Έκθεσης του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, τόνισε ότι η εγχώρια οικονομία βαδίζει σε σταθερή βάση, εν μέσω μεικτών επιδράσεων από το εξωτερικό.





Μεταξύ άλλων, σε σχέση με τις εξελίξεις στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον σημείωσε:


•Στις θετικές εγχώριες τάσεις ξεχωρίζουν η σταδιακή σύγκλιση του πραγματικού ΑΕΠ με τον μέσο όρο στην Ευρώπη, η μείωση της ανεργίας, καθώς και η σταδιακή αλλά αργή κάλυψη του επενδυτικού κενού. Σε τομεακό επίπεδο, ξεχωρίζει η δυναμική σε τουρισμό και ακίνητα, ενώ σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις.





•Επιπλέον, ενισχύεται η επενδυτική εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται το διαφορικό κόστος χρηματοδότησης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.





•Προϋπόθεση για την ενίσχυση της μεγέθυνσης βραχυχρόνια αναδεικνύεται η ισχυρή άνοδος των παραγωγικών επενδύσεων. Μακροχρόνια, διατηρήσιμοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα εξαρτηθούν από την αλλαγή των δομικών χαρακτηριστικών της οικονομίας.


•Στο διεθνές περιβάλλον παρουσιάζονται μεικτές τάσεις. Αφενός, το επενδυτικό κλίμα παραμένει ισχυρό και είναι θετικό ότι παρατηρείται «ομαλή προσγείωση» της παγκόσμιας οικονομίας. Αφετέρου, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια, οι αμείωτες γεωπολιτικές εντάσεις, οι αυξανόμενες τάσεις διπολισμού και η γενικότερη σχετική υστέρηση σε δυναμική της Ευρωπαϊκής οικονομίας.





Σε σχέση με τις προοπτικές για την εγχώρια οικονομία, o κ. Βέττας τόνισε ότι παραμένει κρίσιμο το στοίχημα αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος και σημείωσε, μεταξύ άλλων:





•Μια σειρά από εξωτερικές προκλήσεις επιδρούν άμεσα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως η επιβράδυνση της μεγέθυνσης των εμπορικών μας εταίρων, το υψηλό κόστος χρήματος για μεγαλύτερη διάρκεια, οι κίνδυνοι στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η αναδιάταξη των ισορροπιών στο παγκόσμιο εμπόριο και οι στόχοι για την πράσινη μετάβαση.


•Συμπληρωματικά, χρόνιες εσωτερικές προκλήσεις και ανισορροπίες καλούνται να αντιμετωπιστούν προκειμένου να επιτευχθεί η στροφή του παραγωγικού υποδείγματος. Ενδεικτικά, (α) στην αγορά εργασίας παρατηρείται υψηλή διαρθρωτική ανεργία και αναντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, (β) στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι κρίσιμο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να αρθούν εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων, (γ) κρίνεται σκόπιμο να αρθούν αντικίνητρα για δραστηριότητες στην τυπική οικονομία έναντι της άτυπης, (δ) είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η τομεακή διαφοροποίηση της οικονομίας με την μεταποίηση ως συμπληρωματική κινητήρια δύναμη σε τουρισμό και κατασκευές, (ε) χρειάζεται βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα, με έμφαση στα συστήματα υγεία και εκπαίδευσης.


•Γενικότερα, απαιτείται ενίσχυση της εξωστρέφειας και των επενδύσεων ως μοχλών της οικονομικής ανάπτυξης μακροχρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, βραχυπρόθεσμη ευκαιρία αποτελεί η έγκαιρη και αποτελεσματική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας















Ειδήσεις σήμερα:





Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Κυριακή – Για παντουρκικό χιονιά στην Ελλάδα και χειμωνιάτικη φωτοβολίδα μιλούν οι μετεωρολόγοι





Βίντεο ντοκουμέντο: Η ληστεία δύο ανηλίκων σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη – Χτύπησαν υπάλληλο και άρπαξαν €1.300






Οι εξετάσεις των πανεπιστημίων μπορούν να γίνουν ψηφιακά – Η εγκύκλιος Πιερρακάκη

Related posts

Σήμερα οι ανακοινώσεις του σχεδίου «θερμοστάτης» για ενεργειακή εξοικονόμηση στο Δημόσιο

admin

ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται έκτακτα επιδόματα, αναδρομικά και δώρα

admin

Νέο άλμα του πληθωρισμού φέρνει πιο μπροστά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για επιτόκια και ομόλογα

admin

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για αισχροκέρδεια – «Θα είμαστε αμείλικτοι σε τέτοια θέματα»

admin

Πώς θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 56,6% σημείωσαν οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων το 2022

admin

Γεωργιάδης: Εξετάζουμε μείωση ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων

admin

Εφορία: Οι τρεις ευνοϊκές αλλαγές για τους μισθούς και τις συντάξεις το 2021

admin

Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των εταιρειών ρεύματος – Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις

admin