Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για αισχροκέρδεια – «Θα είμαστε αμείλικτοι σε τέτοια θέματα»

Στην ακρίβεια και τα κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης,

Κώστας Σκρέκας.

Ο υπ. Ανάπτυξης είπε ότι είναι συνεχείς έλεγχοι για αισχροκέρδεια και επιβάλλονται πρόστιμα διπλάσια του οφέλους που θα είχαν οι επιχειρήσεις εάν εκμεταλλεύονταν την κατάσταση και πωλούσαν σε υψηλότερες τιμές τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

«Θα είμαστε αμείλικτοι σε τέτοια θέματα», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος επεσήμανε ότι «απαιτούμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα. Δεν γίνονται τώρα οι έλεγχοι. Το 2021 και 2022 αυξήθηκε το ρεύμα και οι πρώτες ύλες και αυξήθηκαν οι τιμές. Τώρα που μειώνονται τα κόστη στο ρεύμα και στις πρώτες ύλες, τώρα είναι που μπορούμε να βρούμε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και κρούσματα “πληθωρισμού της απληστίας”».

Σχετικά με την τιμή του ελαιόλαδου και τις εκτιμήσεις, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι «η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολείται με την τιμή του ελαιόλαδου. Εταιρείες ισπανικές, ιταλικές και άλλες που τυποποιούν ελαιόλαδο, αγοράζουν με χοντρική τιμή στα 9 ευρώ, από όπου βρουν λάδι, αγοράζουν με 9 ευρώ από τον παραγωγό ή το ελαιοτριβείο. Η λιανική τιμή είναι στα 11 και 12 ευρώ, που σημαίνει ότι η υψηλή τιμή δεν έχει περάσει ακόμη στο ράφι. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Να προσδιορίσουμε και να αλλάξουμε τις τιμές παγκοσμίως του ελαιολάδου; Αδύνατον!».

Προσέθεσε ότι «Στον παραγωγό δεν μπορούμε να επιβάλουμε πλαφόν. Όμως, ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους και έχουμε νομοθετήσει ότι εταιρεία που πουλά βασικά είδη για το νοικοκυριό δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από όσο είχε το 2021. Έχουμε στείλει ελέγχους σε εταιρείες και τυποποιητήρια».

Για το γάλα ανέφερε ότι «μπορεί κάποιος να βρει ένα γάλα ιδιαίτερης ετικέτας, σε τιμή 2,20 ευρώ το λίτρο, αλλά το φρέσκο γάλα που πίνουν οι περισσότεροι έχει τιμή έως 1,40 ευρώ το λίτρο».

Για τις τιμές στα λαχανικά, ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι «σήμερα η ντομάτα πωλείται 1,50-2,50 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές. Γίνεται έλεγχος στην κεντρική λαχαναγορά και σύγκριση με αντίστοιχες αγορές της νότιας Ευρώπης. Την τελευταία εβδομάδα μειώνονται οι τιμές των λαχανικών».

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι «Αν μειώσουμε το ΦΠΑ θα αυξηθεί ο πληθωρισμός» και ότι «η μείωση του ΦΠΑ των τροφίμων στην Ισπανία δεν έχει περάσει στον καταναλωτή. Είναι ακριβότερα τα προϊόντα εκεί, έχουν μεγαλύτερο πληθωρισμό από ότι στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουν επιβληθεί πλαφόν και πρόστιμα σε εταιρείες που παρανομούν. Το πρόστιμο είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο κέρδος που θα είχε αν πουλούσε τα προϊόντα με τις παραπάνω τιμές».

Ερωτηθείς για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει παράταση σε μέτρα, ο Κώστας Σκρέκας είπε πως «το “Καλάθι του νοικοκυριού’ συνεχίζεται και αν ανακαλύψουμε τεράστιες ζημιές στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, θα αναθεωρήσουμε και το «Market Pass».

Ειδήσεις σήμερα:Οργή στην Ινδία για το βίντεο με 12χρονη που είχε βιαστεί να ζητά βοήθεια και κανείς να μην ενδιαφέρεται

Άστατος σήμερα ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας – Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Η Μάγισσα: Η γυμνή σκηνή του Αναστάση Ροϊλού αναστάτωσε το Twitter – «Έργο τέχνης»

Related posts

Καλάθι του νοικοκυριού: Θα περιλαμβάνει 60 προϊόντα – Αλλάζουν τα ταμπελάκια στα σούπερ μάρκετ

admin

Κομισιόν: Σήμερα το πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας

admin

Συντάξεις – Επιδόματα: Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ

admin

Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ – Τι θα πληρώσουν 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

admin

Αναστολές συμβάσεων: Από τις 8 Δεκεμβρίου οι νέες δηλώσεις – Πώς θα υπολογιστούν οι αποζημιώσεις του Δεκεμβρίου

admin

Η εξειδίκευση του φορολογικού νομοσχεδίου: Πέντε άξονες για την πάταξη της φοροδιαφυγής

admin

Σε χαμηλό δύο μηνών οι αγορές στην Ευρώπη – Απώλειες 2% σε Stoxx 600 και DAX

admin

Amazon: Επιβεβαιώνει πως θα προχωρήσει σε 18.000 απολύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

admin

Συν-Εργασία: Τίτλοι τέλους για το μηχανισμό, πότε λήγει η προθεσμία για δηλώσεις

admin