Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση ανοίγει τώρα την «επιθετική» νομοθετική ατζέντα

Για «επιθετική ατζέντα» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο, μεταφράζοντας εκ νέου ως «ισχυρή εντολή των πολιτών» για μεταρρυθμίσεις την ανάληψη της δεύτερης κυβερνητικής θητείας. Εξού και με την επιστροφή του από τη βρετανική πρωτεύουσα σπεύδει να δώσει αυτό το στίγμα, βάζοντας στις ράγες μια σειρά από πρωτοβουλίες που παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη είτε ως «δύσκολες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες», όπως ο ίδιος είπε συζητώντας με τον αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Λουίτζι Ρίτσο, είτε ως «μικρές» κινήσεις βελτίωσης της καθημερινότητας.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πακέτο 5 5 νομοθετημάτων στις επόμενες εβδομάδες, με βασικό στόχο το 2023 να κλείσει χωρίς εκκρεμότητες – χωρίς «κόκκινη σημαία» στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με την ορολογία των τεχνοκρατών στην Ηρώδου Αττικού. Εκτός από τα (τουλάχιστον) πέντε νομοσχέδια που η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφίσει εντός του Δεκεμβρίου (το φορολογικό, τις ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο, τις υποχρεώσεις των servicers απέναντι στους δανειολήπτες κ.ά.), υπάρχουν στα σκαριά άλλες πέντε παρεμβάσεις, οι οποίες θα βρεθούν σταδιακά στη δημόσια διαβούλευση. Κατά πληροφορίες, οι τρεις εξ αυτών θα μπουν στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη και άλλες δύο έχουν πάρει χαρτί προτεραιότητας για έγκριση τον Δεκέμβριο. Σε κάθε περίπτωση μεθαύριο, μερικές ώρες προτού ο Πρωθυπουργός προσγειωθεί στο Ντουμπάι για τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα (COP28), προδιαγράφονται νέες οδηγίες Μητσοτάκη για το περιεχόμενο αλλά και για το ύφος («δεν θα ανεχθώ αλαζονεία ή καμία αντίληψη πολιτικής υπεροχής απλώς επειδή η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση», είπε από το Λονδίνο) της κυβερνητικής δράσης.

Συγκεκριμένα στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκριθεί πρώτον το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ιδιωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Το αρχικό πλάνο αναφέρει ότι από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ θα ασφαλίζουν υποχρεωτικά εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και αποθεματικά από σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, ενώ, κατά τα λεγόμενα του Μητσοτάκη από τη Βουλή, «παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας ως πρόσθετο κίνητρο μία έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 10%».

Δεύτερον, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για το «Εθνικό Σύστημα Τραύματος» που προβλέπει τη δημιουργία «κέντρων αναφοράς τραύματος» σε όλη την Ελλάδα. Τρίτον, αναμένεται νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το οποίο μεταξύ άλλων θα θεσμοθετηθεί ο νέος φορέας διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας. «Στον θεσσαλικό κάμπο», ανέφερε ο Μητσοτάκης από το Λονδίνο, «πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί σχετικά με έναν οργανισμό που θα διαχειρίζεται κεντρικά το νερό, αντί το σύστημα να λειτουργεί αποκεντρωμένα, κατακερματισμένο και συχνά πελατειακά».

Ορόσημα τετραετίας

Επιπλέον στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν περίπου ως… ορόσημα ολόκληρης της τετραετίας άλλα δύο νομοσχέδια. Από τη μία εκείνο του υπουργείου Δικαιοσύνης, λένε κυβερνητικές πηγές, καλύπτει όλη τη διαδικασία από την άσκηση μιας δίωξης μέχρι την έκτιση ποινής, «απαντώντας άρα σε «πληγές» που είναι για χρόνια ανοιχτές». Από την άλλη εκείνο του υπουργείου Παιδείας για τη θεσμοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του έτους – πάντως όχι εντός της εβδομάδας.

Related posts

Παράταση μιας εβδομάδας για την άρση ασυλίας των «Σπαρτιατών»

admin

Ερντογάν: Η «κρυφή» ατζέντα των τουρκικών προκλήσεων

admin

Κασσελάκης σε Τσακαλώτο & Πέρκα: Επιστρέψτε τις έδρες στο κόμμα – Παίρνει πίσω το δημοψήφισμα

admin

Μητσοτάκης: Ολοι φταίμε όμως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας

admin

Καραμανλής: Σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμο το μετρό στη Θεσσαλονίκη

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Ραντεβού στην Ουάσιγκτον Μπλίνκεν – Γεραπετρίτη

admin

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας – «Ένα κίνημα από κάτω προς τα πάνω»

admin

ΟΗΕ: Πώς δικαιολογεί η Ελλάδα την απουσία από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική εκεχειρία

admin