Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραντεβού στην Ουάσιγκτον Μπλίνκεν – Γεραπετρίτη

Ραντεβού στην Ουάσιγκτον στις 9 Φεβρουαρίου έχουν δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» και πλην απροόπτου, οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ, Γιώργος Γεραπετρίτης και Αντονι Μπλίνκεν, με αφορμή τη συνέχεια του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι οι σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον είναι στο υψηλότερο σημείο τους. Η επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον ακολουθεί τη στάση Μπλίνκεν στην Κρήτη στις αρχές Ιανουαρίου και αναμένεται να περιλαμβάνει το σύνολο των πτυχών των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στη σκιά και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, του πολέμου στη Μέση Ανατολή και των επιπτώσεών του στην περιοχή, σε μία περίοδο που οι κρίσεις στη γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας δημιουργούν νέα δεδομένα και ενισχύουν τον ρόλο της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Αθήνα με φόντο τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Γεραπετρίτης αναχωρεί σήμερα για την Ιορδανία για διήμερο επαφών, ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στην Αίγυπτο για σειρά συναντήσεων την Τετάρτη.

Στο στρατηγικό διάλογο, Ελλάδας – ΗΠΑ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περιφερειακά ζητήματα, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και αντιμετώπιση καταστροφών, ενέργεια, αντιμετώπιση τρομοκρατίας, εμπόριο και επενδύσεις, αλλά και το κεφάλαιο Άμυνα και Ασφάλεια, το οποίο αφορά εν μέρει και τα εξοπλιστικά που συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά. Με τις υποσχέσεις των ΗΠΑ για τα F-35 να παραμένουν ένα διπλωματικό χαρτί στα χέρια της Ουάσιγκτον απέναντι στην Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα συζητά όπως έχει καταστεί σαφές ένα ευρύτερο εξοπλιστικό πακέτο με τους αμερικανούς που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – μεταχειρισμένα πλοία, τύπου LCS και μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, καινούρια ελικόπτερα Blackhawk για την αεροπορία στρατού και όχι μόνο. Σε μία περίοδο που η Αθήνα αναζητά λύσεις στα εξοπλιστικά προσαρμοσμένες στις οικονομικές της δυνατότητες, που όπως σημειώνεται δεν είναι απεριόριστες, ενώ όλος ο σχεδιασμός επαναξιολογείται.

Ο Κ. Φραγκογιάννης

Για τη διεξαγωγή του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον αναμένεται να βρεθεί και ο ΥΦΥΠΕΞ, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος στις 2 Φεβρουαρίου πριν από την Ουάσιγκτον θα έχει ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για την 6η Σύνοδο της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας, με αντικείμενο το διμερές εμπόριο και τις προοπτικές του, πρωτοβουλίες για επενδύσεις, ενίσχυση συνεργασίας στην ενέργεια, στις μεταφορές, καθώς και στην έρευνα και τεχνολογία. Τον Φραγκογιάννη αναμένεται να συνοδεύει και πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη επίσκεψη για τη «θετική ατζέντα». Η προηγούμενη συνάντηση για τη Μεικτή Οικονομική Επιτροπή είχε γίνει στην Αθήνα στις 24/1/2022.

Η Αλ. Παπαδοπούλου

Πρόσκληση για την Αγκυρα – μετά τα μέσα Φεβρουαρίου – αναμένει και η ΥΦΥΠΕΞ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, για συνομιλίες με τον ομόλογό της Μπουράκ Ακτσαπάρ, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. Η τουρκική αντιπροσωπεία θα βρεθεί, τέλος, επίσης εντός Φεβρουαρίου, στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν στενά τον ελληνοτουρκικό διάλογο δηλώνοντας ότι τον ενθαρρύνουν.

Ελλάδα και Τουρκία έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν τα ραντεβού τους, που αφορούν τη συνέχιση του διαλόγου, που έχει στόχο να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη. Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και το επόμενο δίμηνο είναι πιθανό ραντεβού των δύο στο περιθώριο διεθνούς συνάντησης. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα δεν έχει υπάρχει αυτή τη στιγμή στον σχεδιασμό, ωστόσο το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Με το μεγαλύτερο και διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος της διακήρυξης των Αθηνών να παραμένει η πολιτική δέσμευση Μητσοτάκη και Ερντογάν που την υπέγραψαν για διατήρηση της ηρεμίας και αποφυγή αμοιβαίων προκλήσεων. Το αν αυτή η ηρεμία τελικά θα αποτελέσει τη βάση για εξελίξεις που θα επιτρέψουν την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα ζητούμενο που μένει να αποδειχθεί.

Related posts

Ερντογάν: «Η Ελλάδα πουλάει νταηλίκι – Να διδαχτεί από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

admin

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Προβάδισμα για τον Χριστοδουλίδη δείχνει νέα δημοσκόπηση

admin

Σπουδή στο ροζ

admin

Τροπολογία για Κασιδιάρη: «Ενισχύουμε την κρίση των Αρεοπαγιτών» λέει ο Βορίδης

admin

Σοσιαλδημοκρατία ή Αριστερά;

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Όλες οι λεπτομέρειες για τον γάμο του με τον Τάιλερ

admin

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

admin

Προσδοκίες για χαμηλούς διπλωματικούς τόνους

admin

Eνα νεοκλασικό για τον Αλέξη Τσίπρα

admin