Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπουδή στο ροζ

Το διαδικτυακό τρέιλερ με το οποίο οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τον χρόνο και τον τόπο της παρουσίασης του ονόματος και των στόχων της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν – δεν ήταν οκτώ δευτερόλεπτα. Είχε όμως μια αισθητική διαφορά σε σχέση με το απόλυτα ταυτοτικό κόκκινο των παραδοσιακών αριστερών κομμάτων: το χρώμα του φόντου ήταν ροζ.

Δυνατό, αλλά στερεοτυπικά παρεξηγημένο (και όχι μόνο πολιτικά), το ροζ εγκαταλείφθηκε σταδιακά όσο ο ΣΥΝ γινόταν ΣΥΡΙΖΑ – όμως εκείνο το ροζ «της προόδου», που άγγιζε σχεδόν το πορτοκαλί και θύμιζε δέρμα σολομού, δεν μοιάζει και πολύ με το ροζ του τρέιλερ. Δεν είναι απόχρωση millennial pink, παλ και χαριτωμένη, που συνδέθηκε και ακολουθεί ακόμα, με μια μικρή θλίψη, την ονομαζόμενη γενιά της οικονομικής κρίσης.

Το χρώμα που επιλέχθηκε είναι σχεδόν neon, σκούρο και εντελώς σημερινό – πολύ κοντά στο «Viva Magenta», το επίσημο χρώμα του 2023, το οποίο περιγράφεται ως «αντισυμβατικό σε μια αντισυμβατική εποχή» και η Pantone λέει πως είναι «πληθωρικό και γενναίο». Η καταγωγή του, πάντως, είναι λίγο αριστερή: αυτό είναι το πρώτο χρώμα που φτιάχτηκε εντελώς συνθετικά, ως αποτέλεσμα της Βιομηχανικής Επανάστασης, και έκανε το φούξια, ως παραλλαγή του ροζ και του κόκκινου, ένα χρώμα για τις μάζες.

Εχουν σημασία τα χρώματα στο φόντο; Για αυτό πρώτα πρέπει να ερωτηθούν οι κατεξοχήν ειδικοί, δηλαδή οι εκπρόσωποι του πιο αναγνωρίσιμου πολιτικού brand στην Ελλάδα: κάθε φορά που αλλάζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αλλάζει και το πράσινο του ήλιου. Οι πιο εκσυγχρονιστές παρουσιάζουν το «πασοκί» σε πιο σκούρους τόνους, οι πιο προοδευτικοί το φωτίζουν δυναμώνοντας την ένταση, ενώ στις πιο δύσκολες εποχές το χρώμα του κόμματος «ησύχασε», για να μη φωνάζει, να μην προκαλεί. Αλλαγές τόσο – όσο, που όμως πλέον μπορούν να αξιοποιηθούν για να ξεχωρίσει κανείς τις μεταπολιτευτικές εποχές. Ναι, από το χρώμα.

Ποιος ξέρει αν το ροζ ήρθε για να μείνει, αν δεν ήταν μια γραφιστική επιλογή της στιγμής; Σε κάθε περίπτωση, εν αναμονή του περιεχομένου, ήταν αυτό που κέρδισε μερικά δευτερόλεπτα δημοσιότητας.

Related posts

Δένδιας στη Βουλή: Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας το ευαγγέλιο της ελληνικής διπλωματίας

admin

Τα «κόκκινα τηλέφωνα» Αθήνας – Άγκυρας και το διπλό ραντεβού κορυφής το 2024

admin

Κασσελάκης: Στη Θήβα θα παρουσιαστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού

admin

Αναδίπλωση: «Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όποιος δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια»

admin

Οκτώ μικρά βήματα για «ήρεμα νερά» διαρκείας

admin

Μπορεί να γίνει ελληνικό «Επινέ»;

admin

Τουρκία: Έτοιμο για γεωτρήσεις το τέταρτο γεωτρύπανο

admin

Χατζηδάκης: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για στήριξη»

admin

ΟΚΑΝΑ: Επανένταξη σε τρία βήματα

admin