Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Μόσχα: Ξεπέρασαν τους 60 οι νεκροί, 115 τραυματίες

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 115 τραυματίστηκαν από την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Οι ρωσικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τους δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με την ανάρτηση του ISIS στο Telegram κατάφεραν να διαφύγουν και να επιστρέψουν στη βάση τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, 115 τραυματίες νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών. Η κατάσταση 60 ενηλίκων και ενός παιδιού χαρακτηρίζεται σοβαρή, εγείροντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων “ενδέχεται να αυξηθεί”.

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο.

Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι “λίγο πριν από την έναρξη” της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από αρκετές ώρες και αφότου τμήμα της οροφής κατέρρευσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ευχήθηκε “ταχεία ανάρρωση” στους τραυματίες.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση μετά το Μπεσλάν

Η επίθεση στην αίθουσα συναυλιών του Δημαρχείου του Κρόκους είναι η πλέον πολύνεκρη στη Ρωσία μετά την πολιορκία του σχολείου του Μπεσλάν το 2004, όπου ισλαμιστές μαχητές είχαν πάρει ως όμηρους περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών.

Τα ρωσικά μέσα έχουν δημοσιεύσει μια φωτογραφία με κόκκο που απεικονίζει δύο από τους φερόμενους ως δράστες σε ένα λευκό αυτοκίνητο. Το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι μαχητές του εξαπέλυσαν επίθεση στα περίχωρα της Μόσχας, “σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον τόπο και αποσύρθηκαν με ασφάλεια στις βάσεις τους”. Ωστόσο η τύχη των δραστών είναι ασαφής καθώς οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με την τεράστια φωτιά και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκκένωσαν εκατοντάδες ανθρώπους ενώ τμήματα της στέγης του χώρου κατέρρευσαν.

ΗΠΑ: Είχαμε προειδοποιήσει τους Ρώσους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ευθύνη του Ισλαμικού Κράτους για την επίθεση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Παρασκευή. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες για την πιθανότητα επίθεσης.  “Προειδοποιήσαμε δεόντως τους Ρώσους”, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

 Λίγες ώρες πριν την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας, η μυστική αστυνομία της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι είχε αποτρέψει επίθεση σε συναγωγή της Μόσχας από ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, γνωστό ως ISIS-Khorasan ή ISIS-K, που επιδιώκει τη δημιουργία ενός χαλιφάτου σε όλο το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και Ιράν.

Η παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία

Η Ρωσία δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το ποιος πιστεύει ότι ευθύνεται για την επίθεση αυτή. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν άλλαξε την πορεία του συριακού εμφυλίου πολέμου παρεμβαίνοντας το 2015, υποστηρίζοντας τον πρόεδρο Άσαντ κατά των ισλαμιστών ανταρτών και της συριακής αντοπολίτευσης.

“Το ISIS-K έχει προσηλωθεί στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, επικρίνοντας συχνά τον Πούτιν στην προπαγάνδα του”, δήλωσε  ο Κόλιν Κλαρκ από το Soufan Center στο πρακτορείο Reuters. Η ευρύτερη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για θανατηφόρες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, την Ευρώπη, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι πρόκειται για μια “αιματοβαμμένη τρομοκρατική επίθεση” που ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, οι ευρωπαϊκές και αραβικές δυνάμεις και πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους και έστειλαν τα συλλυπητήριά τους. Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντολιάκ, αρνήθηκε οποιαδήποτε ουκρανική εμπλοκή.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

Η Ρωσία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια, στους κόμβους μεταφορών και σε όλη την πρωτεύουσα – μια τεράστια αστική περιοχή με πάνω από 21 εκατομμύρια ανθρώπους. Όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας ακυρώθηκαν σε όλη τη χώρα.

- -, Reuters 

Διαβάστε ακόμα:

Related posts

Παραδοχή Τουρκίας ότι έχασε drone στη βόρεια Συρία – Δεν κατονομάζει τις ΗΠΑ για την κατάρριψη

admin

Ο Λευκός Οίκος “δείχνει” το Κρεμλίνο για τον θάνατο του Πριγκόζιν

admin

Η Ουκρανία επιδιώκει τη διεύρυνση του κύκλου των υποστηρικτών της

admin

Ιράν: Πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της χώρας ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές

admin

ΗΠΑ: Δύο ακτιβιστές έριξαν ροζ σκόνη στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για την κλιματική αλλαγή

admin

G20: Ο Μόντι αξιοποιεί την προεδρία για την προεκλογική του εκστρατεία

admin

Anadolu: Η κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ είχε πει ψέματα στην Τουρκία για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ

admin

Lumen: Την ώρα που βυθιζόταν η μετοχή, η CEO αγόρασε πακέτο αξίας 1 εκατ. δολαρίων

admin

ΟΙ ΗΠΑ κατέστρεψαν πύραυλο των ανταρτών Χούθι της Υεμένης

admin