Image default
ΚΟΣΜΟΣ

G20: Ο Μόντι αξιοποιεί την προεδρία για την προεκλογική του εκστρατεία

Η Ινδία είναι ο τωρινός πρόεδρος της G20. Συνήθως είναι ένας παθητικός ρόλος – αλλά υπό τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, η προεδρία της G20 έχει μετατραπεί σε μια ασταμάτητη καμπάνια branding για την Ινδία. Ωστόσο, η έλλειψη κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ των G20 – λόγω των αντιρρήσεων της Ρωσίας και της Κίνας – απειλεί την αξιοπιστία της Ινδίας ως βασικού γεωπολιτικού παίκτη και την εγχώρια προβολή μηνυμάτων του Μόντι.

“Αυτό που είναι διαφορετικό στην προεδρία της Ινδίας στην G20 και αυτό που με εκπλήσσει είναι το πώς η κυβέρνηση Μόντι έχει μετατρέψει την G20 σε μια ασταμάτητη διαφήμιση τόσο για την Ινδία όσο και για την ηγεσία του”, δήλωσε ο Manjari Chatterjee Miller, υψηλόβαθμο στέλεχος για την Ινδία, το Πακιστάν και τη Νότια Ασία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον.

“Ένας από τους κινδύνους είναι ότι με το να αναδεικνύεται τόσο πολύ η προεδρία της Ινδίας στην G20, υπάρχουν τώρα προσδοκίες για την Ινδία να φέρει κάποιες συγκεκριμένες τομές”, δήλωσε στο CNBC. “Η Ινδία έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την G20 για να φέρει κοντά τον Παγκόσμιο Νότο και να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ του Παγκόσμιου Νότου και της Δύσης. Αλλά παραμένει το πρόβλημα της Ρωσίας και της Κίνας”.

Με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να μην συμμετέχουν στη συνάντηση της 9ης και 10ης Σεπτεμβρίου, η προοπτική για οποιαδήποτε πραγματική πρόοδο φαίνεται αμυδρή.

Είναι γνωστό ότι ο Πούτιν δεν έχει ταξιδέψει εκτός Ρωσίας από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης εναντίον του ίδιου και των συμμάχων του για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Αδιέξοδο Ρωσίας-Ουκρανίας

Πράγματι, παραμονεύει το “φάντασμα” της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις συναντήσεις της G20 για διάφορα θέματα που έχει συγκαλέσει η Ινδία.

Η Ινδία ήλπιζε να επιτύχει συναίνεση σε μια σειρά θεμάτων, από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα έως την επίλυση των εξοντωτικών ζητημάτων χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις σε πολυμερείς τράπεζες ως μέρος της ατζέντας της για την προώθηση της προόδου στη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την αποδοχή της Αφρικανικής Ένωσης ως μέλους της G20.

Παρά την ουδέτερη θέση του στην κρίση της Ουκρανίας, το Νέο Δελχί δεν έχει καταφέρει να μεσολαβήσει για την έκδοση ούτε μιας κοινής δήλωσης σε κανένα από τα βασικά πεδία συζήτησης από τότε που η Ινδία ανέλαβε την προεδρία της G20 τον Δεκέμβριο του 2022. Αντ’ αυτού, έχει διαχειριστεί μόνο μη δεσμευτικές παρουσιάσεις και έγγραφα συμπερασμάτων της προεδρίας.

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία αποστασιοποιήθηκε από το καθεστώς του τελικού εγγράφου σε μια συνάντηση του Ιουνίου για θέματα ανάπτυξης στο Βαρανάσι, λόγω των αναφορών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κίνα δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει καμία αναφορά στην κρίση στην Ουκρανία.

“Η αρχική διατύπωση έγινε αποδεκτή από τη Ρωσία στη σύνοδο της G20 στο Μπαλί – και οι Ινδοί διπλωμάτες, στην πραγματικότητα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να επιτευχθεί η ρωσική αποδοχή επί του θέματος”, δήλωσε στο CNBC ο Pramit Pal Chaudhuri, επικεφαλής της πρακτικής της Eurasia Group για τη Νότια Ασία.

“Αλλά από τότε, η Ρωσία έχει σκληρύνει τη θέση της και συντάχθηκε με την Κίνα λέγοντας ότι δεν αποδεχόμαστε την αρχική διατύπωση του κειμένου, η οποία προέρχεται από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, πρόσθεσε.

“Τελευταία άκουσα ότι η Ινδία εξακολουθεί να πασχίζει να επιτύχει μια συμφωνία σχετικά με το είδος της διατύπωσης που θα ήταν αποδεκτή και από τις 20 χώρες”, δήλωσε ο Chaudhuri. “Αν δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα, τότε μπορεί να δούμε την αποτυχία έκδοσης κοινής δήλωσης και πιθανώς να μην υπάρξει σχέδιο δράσης στη συνέχεια”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ – ο οποίος πρόκειται να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στη θέση του Πούτιν – φέρεται να προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει καμία δήλωση στη σύνοδο στο Νέο Δελχί, εάν δεν αποτυπωθεί η θέση της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η εισβολή του στην Ουκρανία είναι μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” σε έναν υπαρξιακό πόλεμο εναντίον της Δύσης που είναι αποφασισμένη να καταστρέψει τη Ρωσία.

Εύη Σιμοπούλου

Related posts

Ο Μεντβέντεφ δεσμεύεται ότι η Ρωσία θα καταλάβει περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία

admin

Ξαναζεσταίνεται η συζήτηση για κοινές ευρωπαϊκές δαπάνες άμυνας

admin

ΗΠΑ: Στο 3,2% η ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο – μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω

admin

Ουκρανία: Πλοία που θα κατευθύνονται σε ρωσικά λιμάνια “θα θεωρηθούν πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου”

admin

Αλβανία: Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Μπερίσα τέθηκε υπό κράτηση κατ’ οίκον στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά

admin

“Πρωτοφανής” η καταστροφή που προκάλεσαν στους αμάχους το 2023 τα εκρηκτικά όπλα, σύμφωνα με την Handicap International

admin

Ξεκίνησε η έρευνα του ελβετικού κοινοβουλίου για την κατάρρευση της Credit Suisse

admin

Ουκρανία: Ο στρατηγός Ζαλούζνι αναλαμβάνει πρεσβευτής στη Μ. Βρετανία

admin

Αποπληθωρισμός στην Κίνα, για πρώτη φορά από το 2021

admin