Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο 3,2% η ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο – μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό στο τέλος του 2023, όπως επιβεβαίωσαν τα αναθεωρημένα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας τα οποία ήταν όμως οριακά χαμηλότερα σε σύγκριση με την αρχική μέτρηση. 

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 3,2% το δ’ τρίμηνο του 2023 αντί για 3,3% που είχε ανακοινώσει αρχικά το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Αυτή είναι η δεύτερη εκτίμηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν τα στοιχεία για το ΑΕΠ να μείνουν αμετάβλητα. Η μικρή αναθεώρηση αντανακλά την υποβάθμιση στις επενδύσεις στα αποθέματα. 

Για το 2023 συνολικά η αμερικανική αναπτύχθηκε κατά 2,5%, ανεβάζοντας ταχύτητα από ανάπτυξη 1,9% το 2022 και παραμένοντας πάνω από αυτό που οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θεωρούν ότι αποτελεί μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,8%.

Υπάρχουν πάντως σημάδια ότι η αμερικανική οικονομία χάνει την ορμή της. Οι λιανικές πωλήσεις, οι ενάρξεις κατοικιών, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών και η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησαν τον Ιανουάριο, όπως έδειξαν οι μετρήσεις των προηγούμενων εβδομάδων. Οι αναλυτές πάντως συνεχίζουν να περιμένουν μια “ήπια προσγείωση” της αμερικανικής οικονομίας και όχι ύφεση.

Οι χρηματοοικονομικές αγορές περιμένουν η Fed να ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια της τον Ιούνιο, από τον Μάρτιο προηγουμένως. Από τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης, στο 5,25% με 5,50% που βρίσκονται σήμερα. 

Related posts

Γερμανία: Αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα χρεώνει τους καταναλωτές “το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος” των προϊόντων

admin

Δεύτερη αυτοκινητοπομπή με βοήθεια μπορεί να σταλεί την Κυριακή στη Γάζα, δηλώνει ο ΟΗΕ

admin

Οι Φρουροί της Επανάστασης του ιράν επιτέθηκαν με πυραύλους και drone εναντίον ανταρτών στο Πακιστάν

admin

Ουκρανία: Κατέρριψε 9 ρωσικά drones

admin

Επεκτείνει το ταξίδι του στη Μ. Ανατολή ο Μπλίνκεν – Μεταβαίνει σε Ιορδανία-Ισραήλ

admin

Φινλανδία: Οι φινλανδικές αρχές ερευνούν μια έντονη οσμή που μοιάζει με θείο στην περιοχή του Ελσίνκι

admin

Moscow Times: Συννελήφθη ο Σουροβίκιν μετά την ανταρσία Πριγκόζιν

admin

Ερντογάν: Να γίνουν “μια γροθιά” οι μουσουλμάνοι για τη Γάζα – Πιθανό ταξίδι σύντομα στην Αίγυπτο

admin

Αζερμπαϊτζάν: Ο πρόεδρος Αλίεφ ύψωσε τη σημαία της χώρας στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin