Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Austriacard: Οι πυλώνες ανάπτυξης και η στρατηγική για το μέρισμα

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία σημείωσε πέρυσι εξαιρετικές επιδόσεις, η διοίκηση της Austriacard εξέφρασε την αισιοδοξία της για νέα φετινή βελτίωση μεγεθών, παρά την οικονομική στασιμότητα που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Αυτό προέκυψε από το χθεσινό conference call της εταιρείας προς τους αναλυτές (παρουσίαση αποτελεσμάτων του 2023), με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Μανώλη Κόντο μεταξύ άλλων να αναφέρεται:

  • Στην πολύ καλύτερη προβλεπόμενη φετινή επίδοση στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στις challenger banks, καθώς μετά την περυσινή κρίση, το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει σταθεροποιηθεί, με αποτέλεσμα η ζήτηση να εμφανίζεται φέτος πολύ ισχυρότερη, όπως επίσης καλύτερες προοπτικές υπάρχουν και σε ότι αφορά τις challenger banks στην Ευρώπη.
  • Στον τομέα των έργων ψηφιοποίησης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Σε ότι αφορά τα σχετικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη κλειδώσει κάποια από αυτά και θα διεκδικηθούν και άλλα, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Αυστρία, δηλαδή σε κράτη που ο όμιλος γνωρίζει καλά το πώς λειτουργεί το σύστημα των προσφορών στις δημόσιες συμβάσεις. Υπάρχει πρόθεση διεκδίκησης και έργων ψηφιοποίησης του ιδιωτικού τομέα.

Γενικότερα, ο Μανώλης Κόντος ανέλυσε τη στρατηγική του ομίλου, η οποία έχει ως πυλώνες τόσο την γεωγραφική ανάπτυξη με αύξηση μεριδίων σε αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μέσης Ανατολής-Αφρικής, όσο και τη διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου που αφορά τα συστήματα πληρωμών και τις τραπεζικές λύσεις, καινοτόμες κάρτες (π.χ. βιομετρικές), έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και τεχνολογικές εφαρμογές.

Παράλληλα ο CEO της Austriacard αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι κατά την τελευταία εξαετία οι συναλλαγές μέσω Visa σημείωσαν μέση ετήσια αύξηση 11,4% και μέσω Mastercard 13,2%, ενώ με υψηλά διψήφια ετήσια ποσοστά προβλέπεται να ανεβούν και τα έσοδα των challenger banks (εκτιμώνται στα 278,8 δισ. το 2028).

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις challenger banks, οι ευρωπαϊκές έχουν ήδη εκδώσει 62,5 εκατ. κάρτες και οι αμερικανικές 45 εκατ., όταν ο αριθμός αυτός ήταν το 2017 μηδενικός και στις δύο γεωγραφικές περιφέρειες. Η Austriacard έχει μερίδιο 51% στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών challenger banks και το 10% σε αυτές της Βορείου Αμερικής.

Τέλος, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Σχετικά με μια πιθανή διεύρυνση του free float μέσα στο 2024, το θέμα αφορά το βασικό μέτοχο (Νικόλαος Λύκος) ο οποίος κατέχει το 77% της εταιρείας. Εμείς ως διοίκηση θα θέλαμε να διευρυνθεί η μετοχική διασπορά και να έχουμε περισσότερους επενδυτές στην εταιρεία.
  • Μερισματική πολιτική της εταιρείας αποτελεί η διάθεση του 20%-25% των κερδών.
  • Οι φετινές επενδύσεις θα κυμανθούν γύρω στο 4% του κύκλου εργασιών και ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA αναμένεται να διατηρηθεί στα περυσινά επίπεδα (στο 1,9).

Related posts

Eurolife FFH: Ολοκλήρωσε και φέτος εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ασφαλιστικά στελέχη

admin

MIG: Την διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας ενέκρινε η ΓΣ

admin

«Προϊόν της Χρονιάς» το Full Health Emergency Care της Εθνικής Ασφαλιστικής

admin

Συνεργασία Anytime και Prosperty στην ασφάλιση κατοικίας

admin

Ο Μενέλαος Τασόπουλος στα αναψυκτικά του Ν. Καραμούζη

admin

Ιατρικό Αθηνών: Σύμβουλος Διοίκησης ο Γιώργος Μπουτσιούκος

admin

Πόσο κόστισε στην Χήτος η κλειστή εστίαση

admin

Divitec: Ξεκινά την εισαγωγή προϊόντων της ιταλικής Celly στην Ελλάδα

admin

Πουλά για σκραπ άχρηστο σιδηροδρομικό τροχαίο υλικό η ΓΑΙΑΟΣΕ

admin