Image default
Uncategorized ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επέστρεψε στα κέρδη η Wall Street – Νέο υψηλό για τον S&P 500

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν την Τρίτη στη

Wall Street

, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού που κινήθηκε κοντά, αν και ελαφρά υψηλότερα, από τις προβλέψεις. Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις τεχνολογικές μετοχές φέρνοντας σημαντικά κέρδη στον Nasdaq και εκτοξεύοντας τον

S&P 500

σε ένα ακόμη υψηλό.










Την ίδια ώρα, πάντως, και οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, με την απόδοση του 10ετούς να κερδίζει περίπου πέντε μονάδες στο 4,157% και του 2ετούς να ανεβαίνει στο 4,601%.





Αν και τα μαντάτα από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικά, η αγορά είχε προετοιμαστεί για ένα ακόμη report που θα επιβεβαιώσει την υποχώρηση του ρυθμού αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, οπότε επέλεξε να εστιάσει στο… «μη χείρον βέλτιστον» και το γεγονός ότι τα νούμερα ήταν πολύ κοντά στις προβλέψεις.


«Οι φόβοι που είχαν εκφραστεί πριν τη δημοσίευση των στοιχείων, δεν επιβεβαιώθηκαν, δίδοντας ώθηση στις αγορές» εξήγησε χαρακτηριστικά ο Τζος Τζάμνερ της ClearBridge Investments, μιλώντας στο Bloomberg.





Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) για το μήνα Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, όσο δηλαδή περίμεναν οι αναλυτές, αν και σε ετήσια βάση η αύξηση έφτασε το 3,2%, ήτοι ελαφρά άνω του αναμενόμενου 3,1%. Αντιστοίχως ο δομικός δείκτης κινήθηκε επίσης ελαφρά άνω του αναμενόμενου κατά 0,4% για το μήνα και κατά 3,8% σε ετήσια βάση.





Δεδομένου πως είχε προηγηθεί το απρόσμενο άλμα του δείκτη τον Ιανουάριο, τα σημερινά στοιχεία ήρθαν να επιβεβαιώσουν την υποχώρηση του ρυθμού αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε σχέση με τα δεδομένα της περσινής χρονιάς. Αυτό έχει οδηγήσει ήδη τους traders να αναθεωρήσουν τα προγνωστικά τους για την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων από τη Fed, αν και η αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής θεωρείται ούτως ή άλλως δεδομένη.


Πλέον τα προγνωστικά θέλουν την πρώτη περικοπή των επιτοκίων από τη Fed να γίνεται πιθανότατα στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αν και η FOMC, στη συνεδρίαση της την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζεται να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις προθέσεις της.





Σε επίπεδο μετοχών οι τεχνολογικές εταιρείες ξεχώρισαν με οδηγό τις περίφημες «Υπέροχες Επτά». Μεταξύ τους, οδηγός στάθηκε η Nvidia με άλμα της τάξεως του 5,5%, ενώ υψηλές επιδόσεις κατέγραψε επίσης η Meta.





Εξαιρετική συνεδρίαση είχε και η Oracle Corp. καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε άλμα κερδών κατά 16%, υψηλότερα από τις προβλέψεις, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται με το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. ‘Ετσι, η μετοχή της ανέβηκε κατά περίπου 12%, καταγράφοντας έτσι την καλύτερη συνεδρίαση της από το Δεκέμβριο του 2021.







Στον αντίποδα αμείωτη παραμένει η πίεση προς την Boeing Co, καθώς η υπόθεση των 737 Max 9, η καθυστέρηση στις παραδόσεις αεροσκαφών και τα ερωτηματικά για την ποιότητα και την ασφάλεια της παραγωγικής της διαδικασίας, έχουν προκαλέσει έντονους τριγμούς στον αμερικανικό κολοσσό της αεροναυπηγικής. Μάλιστα από τις αρχές του έτους οι απώλειες για τη μετοχή της αγγίζουν πλέον το 30%!





Στις χαμένες ξεχώρισε επίσης η μετοχή της εταιρείας αθλητικών ειδών On Holding, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, αλλά και της American Airlines που εξέδωσε guidance για μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες ζημιές για το πρώτο τρίμηνο.


Αντιστοίχως τη χειρότερη συνεδρίαση της από το 2020 κατέγραψε η Southwest Airlines, μετά την ανακοίνωση της πως επανεξετάζει επίσης το guidance που έχει εκδώσει για το 2024.


Διαβάστε πετρισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr






Ειδήσεις σήμερα:





Ο Κασσελάκης τα έκανε… αστακοσαλάτα με τα αστακοκάραβα





Revenge porn: «Θα με σκοτώσει, βοηθήστε με, θα κάνει κακό και σε άλλες κοπέλες» ξεσπά η 20χρονη στην Πιερία





Κέιτ Μίντλετον: Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για την υγεία της – Κλεμμένη από τη Vogue η φωτογραφία με τα παιδιά της;

Related posts

Νέο «Εξοικονομώ»: Αυξημένες επιδοτήσεις για αντλίες θερμότητας – Τι προβλέπεται για την εξοικονόμηση ενέργειας

admin

Τα αθόρυβα σύμβολα του πλούτου – Αυτά τα πολυτελή προϊόντα είναι το trend του 2024

admin

Επίδομα θέρμανσης: Εντός εβδομάδας οι πρώτες πληρωμές

admin

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street παρά το «ράπισμα» από τoν Moody’s

admin

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Στα €5,98 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο 9μηνο – Υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων κατά €3,15 δισ.

admin

Η ΕΕ υιοθετεί τον ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές

admin

Πόσα και ποια επιδόματα θα πληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2023

admin

Κατώτατος μισθός: Διαμορφώνεται στα 713 ευρώ από την 1η Μαΐου

admin

Ιταλία: Ανησυχία για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

admin