Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street παρά το «ράπισμα» από τoν Moody’s

Μικρές διακυμάνσεις παρουσίασαν οι δείκτες της

Wall Street

, καθώς οι επενδυτές κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ της αρνητικής αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s και να εστιάσουν στα αναμενόμενα θετικά μηνύματα από τον πληθωρισμό. Έτσι, οι αρχικές απώλειες περιορίστηκαν και μάλιστα o Dow κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημείωσε μικρή άνοδο ύψους 0,16% στις 34.337 μονάδες. Ο S&P 500 περιορίστηκε ελαφρά κατά 0,08% φτάνοντας τις 4.411 μονάδες και ο Nasdaq, λόγω του κύματος των ρευστοποιήσεων, έκλεισε με πτώση 0,22% στις 13.767 μονάδες.

Ο οίκος Moody’s αιφνιδίασε δυσάρεστα την αγορά, το βράδυ της Παρασκευής, αναθεωρώντας το outlook των ΗΠΑ σε «αρνητικό», κάτι που θέτει σε κίνδυνο την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» που απολαμβάνει το αμερικανικό αξιόχρεο.

Βέβαια ο Moody’s, σε αντίθεση με τον οίκο Fitch πριν λίγους μήνες, δεν υποβάθμισε την βαθμολογία των ΗΠΑ και με τον τρόπο αυτό παραμένει ο μοναδικός από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί το «ΑΑΑ». Τόσο σε Fitch όσο και σε Standard & Poor’s η αμερικανική οικονομία έχει υποβαθμίσει στο «ΑΑ ». Όμως, οι αιτίες που απαρίθμησε, ήτοι η επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων, η αύξηση του χρέους και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις, που έχουν φουντώσει και πάλι αυτές τις ημέρες με αφορμή τη συζήτηση για να αποτραπεί ένα πιθανό shutdown, σημαίνουν ότι η απειλή αυτή εξακολουθεί να ελλοχεύει.

Αυτό δημιουργεί έναν εύλογο προβληματισμό στην αγορά, ειδικά μάλιστα καθώς βρισκόμαστε σε μια εβδομάδα που έχει επιστρέψει η απειλή ενός shutdown του κρατικού μηχανισμού, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Όμως, μετά το ανοδικό momentum των προηγούμενων δύο εβδομάδων, η Wall Street βρήκε τις δυνάμεις να αντιδράσει.

Πηγή της αισιοδοξίας της είναι οι ευνοϊκές προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού που ανοίγουν το δρόμο για τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα και κατά τη συνεδρίαση της Fed, το Δεκέμβριο. Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων έχει πρακτικά τερματιστεί επιτρέποντας την έναρξη της συζήτησης για την αντιστροφή τους.

«Όλα τα βλέμματα έχουν επικεντρωθεί στα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα και την επίδραση τους στην πολιτική της Fed» σχολίασε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Γκρεγκ Μπασούκ της AXS Investments.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) για το μήνα Οκτώβριο που ανακοινώνεται την Τρίτη εκτιμάται πως θα καταγράψει σημαντική πτώση στο 3,3% από το 3,7% το Σεπτέμβριο. Αν και πιθανότατα ο δομικός πληθωρισμός έμεινε αμετάβλητος.

Δεν είναι τυχαίο ότι έγκριτοι αναλυτές σε νέες εκτιμήσεις τους έχουν αρχίσει να επικεντρώνονται στην αναμόρφωση του outlook για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, την επόμενη χρονιά, ίσως και από την άνοιξη.

Η UBS, για παράδειγμα, σε νέα εκτίμηση της προέβλεψε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα ξεκινήσει ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο περιλαμβάνοντας την πτώση των επιτοκίων έως και κατά 275 μονάδες βάσης μέσα στο 2024.

Αντιστοίχως και η Morgan Stanley προέβλεψε εκκίνηση των περικοπών από τον Ιούνιο και διαμόρφωση τους στο 2,375% μέχρι τα τέλη του 2024.

Ωστόσο, το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας κυρίως για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ενεργειακές τιμές. Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ σε νέα έκθεση του σήμερα υποστήριξε ότι, όχι μόνο δεν ανησυχεί για τα επίπεδα ζήτησης, αλλά προχώρησε και σε μια μικρή ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων του για φέτος, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτιναχθούν. Το Brent ανέβηκε 1,58% στα 82,72 δολάρια και το WTI ενισχύθηκε κατά 1,74% στα 78,51 δολάρια.

Τα κέρδη αυτά οδήγησαν ανοδικά και τις ενεργειακές μετοχές, συμβάλλοντας και στη σταθεροποίηση του δείκτη S&P 500.

Στις κερδισμένες ήταν επίσης η μετοχή της Tesla, της Boeing χάρη στη νέα παραγγελία αεροσκαφών που διασφάλισε από την Emirates και η Nvidia χάρη στο νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που παρουσίασε. Στις χαμένες αντιθέτως ξεχώρισε η Warner Bros Discovery λόγω των προβλημάτων στη συνεργασία της με το NFL, και η Tyson Foods χάρη στις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις της.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:


Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Εύη Βατίδου

Συναγερμός στη Ισλανδία για το ηφαίστειο Fagradalsfjal – Φόβοι για έκρηξη τις επόμενες ώρεςΗ επόμενη ημέρα της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ: Η έξοδος της «Ομπρέλας», η σειρά της Έφης και στο βάθος οι «προεδρικοί»

Related posts

Wall Street: Με… μίνι πάρτι στους δείκτες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα

admin

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία €13,8 δισ. έχει «παγώσει» η Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Επιδοτήσεις – «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Η επιδότηση, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

admin

Καταστήματα – Κορωνοϊός: Κλειστά την Κυριακή 1η Νοεμβρίου

admin

Αυτές είναι οι ωραιότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο – Εκατομμύρια βιβλία σε ράφια χιλιομέτρων

admin

«Εξοικονομώ κατ οίκον»: Ένταξη και των σεισμόπληκτων περιοχών στο πρόγραμμα ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης

admin

«Πάρτι» στα ομόλογα – Σε χαμηλό 2μήνου το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα, υποχωρεί κάτω του 4%

admin

Τουρισμός για Όλους: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι για το voucher των 150 ευρώ, δείτε το ΦΕΚ

admin