Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Με… μίνι πάρτι στους δείκτες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε για τη

Wall Street

σαφώς σε διαφορετικό κλίμα από ότι ξεκίνησε. Το ίδιο βέβαια και η ίδια η σημερινή συνεδρίαση που ξεκίνησε στα «κόκκινα» και εξελίχτηκε με όλους τους δείκτες να παρουσιάζουν σημαντικά κέρδη.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 288 μονάδες ή κατά 0,87% φτάνοντας έτσι τις 33.407 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 1,18% αγγίζοντας τις 4.308 μονάδες και ο Nasdaq έκανε άλμα ύψους 1,60% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.431 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις που είχαν υποχωρήσει το προηγούμενο διήμερο, ενισχύθηκαν και πάλι. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,78%, ήτοι μια ανάσα από το ρεκόρ 16 ετών στο 4,8%, ενώ και η απόδοση του 30ετούς ανέβηκε στο 4,941%.

Στα μάκρο της ημέρας πρωταγωνίστησε η πολυαναμενόμενη νέα έκθεση για την απασχόληση το Σεπτέμβριο. Το λεγόμενο Jobs Report έδειξε απρόσμενα ισχυρή αύξηση στις προσλήψεις κατά 336.000, που ήταν ουσιαστικά και το μεγαλύτερο νούμερο για φέτος, ήτοι δηλαδή σχεδόν στα διπλάσια επίπεδα από τις 170.000 που περίμεναν οι αναλυτές.

Όμως, ο δείκτης της ανεργίας αυξήθηκε ελαφρά από το 3,7% στο 3,8%, ενώ το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κάτω του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 4,2% σε ετήσια βάση, όταν οι αναλυτές περίμεναν αντιστοίχως 0,3% και 4,3%.

Το ισχυρό άλμα στις προσλήψεις σημαίνει πως η εικόνα υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας συντηρείται, γεγονός που σίγουρα δεν θα αρέσει στο συμβούλιο της Fed. Όμως, το γεγονός ότι το κόστος της εργασίας δεν αυξήθηκε όσο αναμενόταν είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την επιθυμητή μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η διπλή ανάγνωση οδήγησε σε κέρδη τόσο τις αποδόσεις των ομολόγων όσο και τις μετοχές, με τους επενδυτές να επιμένουν να ελπίζουν ότι, όσο οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, έστω και αργά, η Fed μπορεί να αποφασίσει να κρατήσει στάση αναμονής και να αποφύγει μια ακόμη αύξηση στα επιτόκια. Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη του CME Group, οι πιθανότητες για μια ακόμη επιτοκιακή αύξηση βρίσκονται στο 43%, σαφώς δηλαδή υψηλότερα σε σχέση με το καλοκαίρι, αλλά και πάλι όχι τόσο ψηλά.

Αυτό που δεν αλλάζει και αποτυπώνεται στην εικόνα της αγοράς ομολόγων είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο… ταβάνι για μεγάλο χρονικό διάστημα, σαφώς μεγαλύτερο από ότι εκτιμούσε η αγορά πριν από λίγους μήνες.

Στο έντονο αγοραστικό κλίμα της ημέρας βοήθησε, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, και το γεγονός ότι οι απώλειες των προηγούμενων ημερών άφηναν χώρο για νέες τοποθετήσεις σε ελκυστικότερες τιμές, ειδικά στον S&P 500 που μέσα στην εβδομάδα βρέθηκε έως και 8% χαμηλότερα από τα υψηλά του, νωρίτερα φέτος.

Συνολικά για την εβδομάδα ο S&P 500 παρουσίασε κέρδη της τάξεως του 0,6% μένοντας σε θετικό έδαφος ενώ ο Nasdaq ήταν ο μεγάλος κερδισμένος με άνοδο 1,6%. Ωστόσο, ο Dow παρέμεινε οριακά χαμένος με απώλειες 0,1%.

Οι τεχνολογικές μετοχές τόσο στον Nasdaq όσο και στον S&P 500 ήταν οι πρωταγωνιστές της ημέρας. Μάλιστα, για το σύνολο της εβδομάδας οι λεγόμενες «Υπέροχες Επτά» αποκόμισαν κέρδη άνω του 3%, με την Amazon να είναι η μόνη που δεν κατάφερε να παρουσιάσει κέρδη, παρά και τη σημερινή της άνοδο.

Επίσης, σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές της GM, της Ford και της Stellantis, καθώς η πρόοδος στις συνομιλίες οδήγησε το συνδικάτο του UAW να δηλώσει πως δεν θα προχωρήσει σε νέα διεύρυνση των κινητοποιήσεων, όπως έκανε μέχρι τώρα κάθε εβδομάδα, αφότου ξεκίνησε η μεγάλη απεργία στον κλάδο.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκε η Tesla, καθώς η αγορά συνεχίζει να αντιδρά στις συνεχιζόμενες περικοπές στις τιμές που εφαρμόζει η εταιρεία προκειμένου να κρατήσει ψηλά τις πωλήσεις. Αντιστοίχως στις χαμένες και η μετοχή της Levi Strauss μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών της προβλέψεων για φέτος.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο --.grΕιδήσεις σήμεραΚύπρος: Απελαύνεται ο Ρώσος δημοσιογράφος που συνελήφθη για κατασκοπείαΘεσσαλονίκη: «Θα ξυπνάμε νωρίτερα για να είμαστε στην ώρα μας όσο θα φτιάχνεται το Flyover» προειδοποιεί η ΤροχαίαΧατζηδάκης σε Ελεγκτικό Συνέδριο: Θα προστατεύσουμε το ασφαλιστικό από νέα ελλείμματαΠεριφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

– Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα– Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023


– Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023

– Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023

Related posts

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Στο 21.2% θα σκαρφαλώσει η ανεργία στο τέλος του 2020

admin

Ανησυχία για «σπιράλ» πληθωρισμού μέσα στο 2022

admin

Σκρέκας: Το Θριάσιο θα γίνει το μεγαλύτερο επιχειρηματικό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

Νομοσχέδιο υπουργείου Εργασίας: Τι αλλάζει σε πρόστιμα, ψηφιακή κάρτα και ωράριο απασχόλησης

admin

Μελέτη: Όφελος έως και 20% από την επιλογή του φθηνότερου τιμολογίου ρεύματος

admin

Στουρνάρας: Μπορεί να υπάρξει μικρή αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του έτους

admin

Νέα «κορωνο-ρύθμιση» οφειλών προς Δήμους: Τι ισχύει για τέλη και κλήσεις δημοτικής αστυνομίας

admin

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street – Στον τεχνολογικό κλάδο οι μεγαλύτερες πιέσεις

admin

«ΕΡΓΑΝΗ» 2020: Μειωμένες κατά 850.000 οι προσλήψεις – Θετικό πρόσημο στις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση

admin