Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακός «πυρετός»: «Φωτιά» οι τιμές σε φυσικό αέριο και ρεύμα (διάγραμμα)

«Πυρετός» επικρατεί στις

ενεργειακές αγορές

που «βάλλονται πανταχόθεν» λόγω των πολεμικών συρράξεων και των απειλών στον ομαλό εφοδιασμό ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου.

Το αποτέλεσμα είναι η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο «γαλάζιος χρυσός» αυξήθηκε χθες κατά 15,5% στην ευρωπαϊκή αγορά σε μια μέρα, με τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο να κλείνουν στο σημείο αναφοράς του TTF στα 53,18 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο έκλεισαν στα 55,16 ευρώ/MWh, ενώ για τον Ιανουάριο του 2024 στα 56,30 ευρώ/MWh, «προμηνύοντας» έναν δύσκολο χειμώνα.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν και οι τιμές του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα. Έτσι για σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, η τιμή διαμορφώνεται στα 136,33 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 13,96%, με τη χαμηλότερη στα 75,9 ευρώ/MWh και την υψηλότερη σχεδόν στα 250 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, το φυσικό αέριο κυριαρχεί με ποσοστό συμμετοχής 42,83%, ενώ οι - έχουν υποχωρήσει στη δεύτερη θέση με μόλις 25,59%, και ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά με 12,55%, οι εισαγωγές με 9,10% και ο λιγνίτης με 7,60%.

Το κλίμα αβεβαιότητας και ανοδικών τιμών αποτυπώνει και το Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι οι αυξανόμενες απειλές για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου οδηγούν τις τιμές των καυσίμων υψηλότερα καθώς ο φόβος κυριαρχεί στην αγορά λίγο πριν από τα πρώτα σημάδια του χειμώνα.

Το φυσικό αέριο στην Ασία και την Ευρώπη εκτοξεύτηκε αυτή την εβδομάδα, με το τελευταίο να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, πιθανών χτυπημάτων σε βασικά εργοστάσια εξαγωγής και τρωτών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του πιθανολογούμενου σαμποτάζ στον αγωγό της Βαλτικής Θάλασσας μεταξύ Φινλανδίας-Εσθονίας.

Διαβάστε περισσότερα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:



Ο Κασσελάκης απαντάει χλευάζοντας τα …αριστερόμετρα και προαναγγέλλει νέο ευρωψηφοδέλτιο (βίντεο)

«Ευθύνη της Παλαιστίνης η επίθεση στο Ισραήλ» λέει η Χαμάς και βγάζει εκτός κάδρου Ιράν και ΧεζμπολάχΙστορίες φρίκης από τις σφαγές της Χαμάς στο κιμπούτς Be’eri – Ένας παράδεισος που έγινε κόλαση για οικογένειες και παιδιά

Related posts

Περιστέρης: Μονόδρομος η απεξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια και η μαζική στροφή στις ΑΠΕ

admin

Eξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις

admin

Αυτοί είναι οι συλλέκτες με την πιο μεγάλη συλλογή ιστορικών κοσμημάτων αμύθητης αξίας – Από το φτερό του στέμματος του Ναπολέοντα μέχρι τις τιάρες των Τσάρων

admin

Έρχεται η νέα ακτή Βούλας από το 2025 – Tι θα περιλαμβάνει

admin

ΜΑΚΒΕΛ: Τα ελληνικά ζυμαρικά που πέτυχαν ρεκόρ εξαγωγών – Πλάνο για επέκταση στην Ασία

admin

Στα επίπεδα του 2019 αυξήθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

ΔΕΘ – Σκρέκας: Τις επόμενες ημέρες τα πρόστιμα για αδικαιολόγητη αύξηση τιμών στη Θεσσαλία

admin

Σκυλακάκης: Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου – Πώς θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση

admin

Προγράμματα «Εξοικονομώ»: Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Τα ποσά και οι επιλέξιμες δαπάνες

admin