Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου – Πώς θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση

Έκτακτη ενίσχυση με

μέγιστο

ποσό το τρίμηνο τα

480 ευρώ

και ελάχιστο τα

45 ευρώ

για 1,2 εκατ. ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.

Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η ενίσχυση, ανέφερε ο υπουργός, θα είναι 60 ευρώ το μήνα και θα πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες για κάθε περιοχή όπως γίνεται αντίστοιχα στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα myθερμανση της ΑΑΔΕ και μόλις συμπληρώσουν την αίτηση θα βλέπουν τα χρήματα στον λογαριασμό της κατανάλωσης. Την τελική εκκαθάριση θα κάνουν οι πάροχοι.

Ενιαίο κοινό τιμολόγιο
Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς καταναλωτές ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1.1.2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν πάροχο θα μεταπέσουν αυτομάτως σε ένα ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024. Η τιμή του θα διαμορφώνεται από πριν, κάθε 1η του μήνα για τον επόμενο μήνα, όπου θα είναι σταθερή και ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέξει εταιρεία με βάση τις προτεινόμενες τιμές από κάθε προμηθευτή.

Το νέο τιμολόγιο θα είναι υποχρεωτικό για ένα χρόνο και μετά από το 2025 θα υπάρχει ως επιλογή. Θα διαφοροποιείται σε χρώμα από τα άλλα (σταθερό, κυμαινόμενο και δυναμικό) και θα είναι πράσινο. Σε αυτό θα μεταφερθούν όλοι οι καταναλωτές που δε θα έχουν επιλέξει άλλο τιμολόγιο και δεν έχουν σύμβαση με κάποιο πάροχο. Όπως αναφέρθηκε αυτοί είναι 3 εκατομμύρια ρολόγια.

Στόχος του υπουργείου είναι να «παντρέψει» τις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ με τα στοιχεία των προμηθευτών και να πετύχει επικαιροποίηση των στοιχείων των καταναλωτών ώστε να είναι συνδεδεμένα τα ΑΦΜ με τα στοιχεία των ρολογιών.

Όπως είπε ο υπουργός «κάποιος έπρεπε να επιλέξει το τιμολόγιο για τους καταναλωτές που δε θα έκαναν επιλογή και για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων δεν θα έπρεπε να κάνει την επιλογή αυτή η εταιρεία. Το πιο σωστό είναι να το κάνει η Πολιτεία». Τα τιμολόγια σήμερα είναι τόσα πολλά και έχουν τόσες διαφορές μεταξύ τους που είναι δύσκολο να επιλέξει ο καταναλωτής πιο είναι το καλύτερο” σημείωσε.

Ρευματοκλοπές
Η πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε την Πέμπτη και τα μέτρα για τις ρευματοκλοπές, οι οποίες υπολογίζονται στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Διαπιστώνονται 13.000 περιπτώσεις το χρόνο ενώ το 50% των περιπτώσεων αφορούν ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ.

Το ΥΠΕΝ δρομολογεί πιο αυστηρές ποινές καθώς πλέον θα προβλέπεται και ποινή φυλάκισης αλλά και πρόστιμο (σήμερα ισχύει ή ποινή φυλάκισης ή πρόστιμο). Για επιχειρήσεις που κάνουν ρευματοκλοπές θα προβλέπεται προσωρινή αναστολή λειτουργίας και σε περίπτωση υποτροπής μόνιμη. Επίσης για τους ηλεκτρολόγους που συνεργούν σε ρευματοκλοπές θα προβλέπεται προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές
Αλλαγές έρχονται και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς ορίζεται ότι ένας καταναλωτής που αλλάζει δύο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές εντός πενταετίας δε θα μπορεί να αλλάξει και τρίτη φορά πάροχο αφήνοντας οφειλές.

Το ΥΠΕΝ κάνει δεκτή την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ που προβλέπει την επισήμανση οφειλών σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τέλος, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Απόλλων που θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα. Προβλέπει την εγκατάσταση σταθμών - με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών καθώς και των ΟΤΑ α και β βαθμού των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού θα καλυφθούν 1620GWhανά έτος με όφελος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:Γιατί επιβλήθηκαν πρόστιμα 2 εκατ. σε Procter & Gamble και Unilever – Το ανώτατο που έχει επιβληθείΟ Πάνος Σκουρλέτης πάει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το τρολ «Πεν Νταλαούρα»Η Μαρία Μενούνος αποκάλυψε το σύμπτωμα που είχε και αποδείχτηκε ότι ήταν καρκίνος στο πάγκρεας

Related posts

JUMBO: Μειώθηκαν οι πωλήσεις το οκτάμηνο του 2020

admin

Επιδότηση κατασκευής e-shop: Η DevelopGreece στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις

admin

Μείωση ενοικίων: Κρυφά οφέλη στους ιδιοκτήτες

admin

ΤτΕ: Aμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων τον Φεβρουάριο – Μείωση για τα νέα δάνεια

admin

Σταϊκούρας: Στα 11 – 12 δισ. ευρώ η κρατική ένεση ρευστότητας

admin

Wall Street: Σε ιστορικά ύψη ο Dow Jones με… μία υπογραφή Τραμπ

admin

Μια μόδα με εξωφρενικές τιμές: Τα 10 πιο ακριβά sneakers στον κόσμο

admin

Επανέρχεται η ρύθμιση για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στην αγορά

admin

Piraeus Tower Α.Ε. – ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: Υπογραφή σύμβασης Εργασιών Β’ φάσης για τον Πύργο Πειραιά

admin