Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενέργεια: Αρχές 2024 οι επιλαχόντες για τους «έξυπνους μετρητές»

Στις αρχές του 2024 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο και καθοριστικό βήμα του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους μετρητές». Τότε θα επιλεγούν τρία από τα προκριθέντα τέσσερα επενδυτικά σχήματα, τα οποία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το project.

Από τη χθεσινή, οργίλη, ανακοίνωση της Landis Gyr φαίνεται ότι ο διαγωνισμός δεν απειλείται, επί του παρόντος τουλάχιστον, από νομικές εμπλοκές νέων προσφυγών και μπορεί να συνεχισθεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα τεύχη του.

Οι ευχαριστίες του CEO του ομίλου Landis, Werner Lieberherr σε όσους «συμμετείχαν στον αγώνα μας για δικαιοσύνη» ουσιαστικά δείχνουν ότι δεν προτίθεται να δαπανήσει άλλα χρήματα για νέες δικαστικές μάχες.

Ήδη, η Landis Gyr αθροίζει την απόρριψη δύο προσφυγών της: από το ΣτΕ και την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η απάντηση του ομίλου στον αποκλεισμό του από τον διαγωνισμό είναι η σχεδιαζόμενη, όπως αναφέρεται, μεταφορά της παραγωγής σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις αρχικά υποψήφιοι έχουν λάβει ήδη τα τεύχη με τις τεχνικές απαιτήσεις του έργου, φάση που θα ολοκληρωθεί με την υποβολή τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Πρόκειται για την ελληνική Protasis ΑΕ, την ισπανική θυγατρική της αμερικανικής Itron Spain SLU, τη ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής Elster Rometrics SRL και την σλοβενική Iskraemeco d.d.

Το σύνολο του προϋπολογισμού του project ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ από 800 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά. Στόχος, να εγκατασταθούν 7,5 εκατομμύρια «έξυπνοι μετρητές», που θα αντικαταστήσουν τα παλιά αναχρονιστικά ρολόγια και θα επιτρέψουν όχι μόνον την παρακολούθηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης τους από τους ίδιους τους καταναλωτές, αλλά και την αξιοποίηση ψηφιακών και τεχνολογικών εργαλείων που άρχισαν να εμφανίζονται στην ηλεκτρική αγορά.

Ταυτόχρονα, θα δοθεί η δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να εντοπίζει άμεσα τυχόν βλάβες στη χαμηλή τάση και να τις αποκαθιστά, κάτι που δεν είναι δυνατό σήμερα, αν δεν ειδοποιηθεί ο Διαχειριστής από τον ενδιαφερόμενο καταναλωτή.

Αρχικά, προβλέπεται να παραδοθούν 500.000 μετρητές. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σχεδιάσει έτσι τον διαγωνισμό ώστε μετά την πρώτη παρτίδα να γίνονται εσωτερικοί υπό-διαγωνισμοί, με τη συμμετοχή των τριών επιλεγέντων, για να πετυχαίνει βήμα-βήμα ανταγωνιστικές τιμές.

Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση των «έξυπνων μετρητών» κρατά χρόνια. Ο διαγωνισμός του 2014 ναυάγησε στα ρηχά προσφυγών και καταγγελιών. Ο τρέχων διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, χάθηκαν δύο πολύτιμα χρόνια, λόγω της αντίδρασης της Landis Gyr και τώρα φαίνεται ότι επανεκκινείται. Εκτός κι αν «κολλήσει» εκ νέου, από έναν ακόμη «θυμωμένο» επενδυτή που θα θεωρήσει ότι αδίκως βρέθηκε εκτός.

Με αυτά και με αυτά, πάντως, ακόμη κι αν δεν προκύψουν νέες καθυστερήσεις, η χώρα μας δεν θα αποκτήσει «έξυπνους μετρητές» πριν από το 2030.

Related posts

ΙΟΒΕ: Άνοδος κόστους παραγωγής και δανεισμού στη βιομηχανία

admin

PeopleCert: Ένας ελκυστικός εργοδότης

admin

Εξαγορά της ΠΕΡΜΕ Hellas από την Polygreen

admin

Lavipharm: Αναζητά νέες ευκαιρίες, μεγάλη αγορά η φαρμακευτική κάνναβη

admin

Alpha Bank-Ταμείο Ανάκαμψης: Χρηματοδοτεί επένδυση της Dimand στον Ελαιώνα

admin

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Μακροπρόθεσμων Επενδυτών

admin

Σε Ακτωρ και Τέρνα δύο νέοι διαγωνισμοί για έργα ύδρευσης

admin

Μουσικός Οίκος Νάκα: Αύξηση πωλήσεων και σταθερά κέρδη στο α’ εξάμηνο

admin

VENSYS Energy: Πρώτη παραγγελία στην Ελλάδα από την R ENERGY 1

admin