Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και το 2024 βλέπουν οι Γερμανοί βιομήχανοι

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί και το τρέχον έτος, ενώ οι εξαγωγές της χώρας εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ευθυγραμμιζόμενη με τις προβλέψεις κι άλλων βιομηχανικών οργανώσεων που επίσης εμφανίζονται αβέβαιες για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.

“Η βιομηχανία στη Γερμανία δεν έχει ανακάμψει ακόμη από τα σοκ κόστους και ζήτησης, ως απόρροια των περιόδων εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού”, ανέφερε ο πρόεδρος της BDI, Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, μιλώντας στο πλαίσιο της Hannover Messe, μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις στον κόσμο.

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών “βλέπει” μείωση της βιομηχανικής παραγωγή της τάξης του 1,5% το 2024, όσο και πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να κινηθούν σταθεροποιητικά μετά τη μείωση κατά περίπου 1,5% που κατέγραψαν το 2023.

Η BDI αναμένει επίσης ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,3% φέτος, σημαντικά χαμηλότερο από τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3%, που σημαίνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να υστερεί σε σύγκριση με άλλες μεγάλες βιομηχανικές χώρες.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να ανεβάσει την Τετάρτη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος στο 0,3%, από 0,2% προηγουμένως, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

“Οι προκλήσεις για τη βιομηχανία παραμένουν μεγάλες”, δήλωσε ο Ρούσβουρμ, προσθέτοντας ότι “οι γερμανικές εταιρείες επιτυγχάνουν αυτήν τη στιγμή ισχυρότερη ανάπτυξη και κέρδη κυρίως στις εγκαταστάσεις παραγωγής τους στο εξωτερικό”.

“Παρά τις μέτριες προοπτικές ανάκαμψης, δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες: Συνολικά, τα στοιχεία παραγωγής δείχνουν μια ανησυχητικά πτωτική τάση εδώ και χρόνια”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών.

Η Ένωση Μηχανημάτων VDMA από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η πτώση των παραγγελιών από το εξωτερικό έχει φτάσει στο ναδίρ, αλλά η παραγωγή στον κλάδο αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω φέτος, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη εκτίμησή της για υποχώρηση κατά 4%.

“Οι αρνητικοί παράγοντες εξακολουθούν να είναι αισθητοί”, δήλωσε ο πρόεδρος της VDMA Καρλ Χάουζγκεν, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην έκθεση Hanover Messe.

Επιφυλακτική για τις προοπτικές του κλάδου εμφανίστηκε και η γερμανική Ένωση ηλεκτρονικών και ψηφιακής βιομηχανίας, ZVEI, επισημαίνοντας ότι οι παραγγελίες παραμένουν αναιμικές από την αρχή του έτους. Η ZVEI αναμένει μείωση της παραγωγής του κλάδου της τάξης του 2% το τρέχον έτος, αν και επεσήμανε ότι οι προοπτικές μεσοπρόθεσμα είναι πιο ευνοϊκές.

“Παρά την κάπως τεταμένη κατάσταση αυτήν τη στιγμή, εκτιμούμε ότι οι κυρίαρχες τάσεις της ηλεκτροκίνησης, της αυτοματοποίησης και της ψηφιοποίησης θα παρέχουν πάντα ισχυρή ώθηση, δημιουργώντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, κατά μέσο όρο, τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε ο πρόεδρος της ZVEI, Γκούντερ Κέγκελ.

Related posts

Πολωνία: Σε συζητήσεις με Ουκρανία για την προμήθεια “σοβιετικών” πυραύλων

admin

ΗΠΑ: Άλμα στις θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο

admin

Τουρκία: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε χρυσωρυχείο μετά από κατολίσθηση στην επαρχία Ερζιντζάν

admin

Η Renault επιμένει… γαλλικά – Επένδυση 300 εκατ. ευρώ για κατασκευή ηλεκτρικών ημιφορτηγών στη βόρεια Γαλλία

admin

Μ. Βορίδης για τα ελληνοτουρκικά: Ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε σε μια κατεύθυνση αποκλιμακώσεως

admin

Το Κίεβο κατέρριψε 10 ρωσικά drones – Η Μόσχα εξουδετέρωσε δεκάδες ουκρανικά drones πάνω από την Κριμαία

admin

Ιράν: Συνελήφθησαν 11 ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Κερμάν

admin

Η Ουκρανία θα νικήσει το ρωσικό “σκοτάδι”, δεσμεύεται ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Σίρσκι

admin

Φεστιβάλ Βιέννης: Ακύρωσε τη συμμετοχή του μαέστρου Θ. Κουρεντζή, γιατί δεν έχει αποστασιοποιηθεί από την ρωσική εισβολή

admin