Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Ενίσχυση του ΑΕΠ β’ τριμήνου – Στο 2,7% η ετήσια ανάπτυξη

Η

Ελληνική Στατιστική Αρχή

ανακοίνωσε ετήσια αύξηση του

ΑΕΠ

β’ τριμήνου κατά 2,7%.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,3%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2023, ενώ σε σύγκριση με το 2 ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 2 ο τρίμηνο 2022.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:1. Τριμηνιαίες μεταβολές
o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023. o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023.

o Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4%.

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 1 ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2%.

2. Ετήσιες μεταβολές
o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022.

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022.

o Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,3%.

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,1%

Υπενθυμίζεται ότι κατά το α’ τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία είχε σημειώσει ανάπτυξη 2,1%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022, η ελληνική οικονομία είχε υποχωρήσει κατά 0,1%

Το ΑΕΠ θεωρείται η «βάση», πάνω στην οποία θα στηριχθούν και θα εκτυλιχθούν τις επόμενες μέρες οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, οι αποφάσεις για αναβάθμιση από τους Οίκους αξιολόγησης, αλλά και το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που θα φέρει σε περίπου ένα μήνα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Related posts

H Θεσσαλονίκη γίνεται… Χόλυγουντ – Οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού

admin

Συντάξεις – Γεωργιάδης: Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί κανονικά τον Ιανουάριο

admin

Διαζύγιο βγαλμένο από την κόλαση – Η πρώην του Μασκ ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του (pics)

admin

Το Μ.Μ και το εκρηκτικό κοκτέιλ «αγρότες-χούλιγκανς-φοιτητές», οι νέες περιπέτειες του Καμμένου, η United πουλάει τις ελληνικές συμμετοχές της και η αγωνία για τα ναυπηγεία

admin

Σταϊκούρας: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. λόγω κρίσης

admin

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Οι δικαιούχοι και οι παροχές

admin

Και τα ξενοδοχεία στο μέτρο επιδότησης έως και 5.000 ευρώ για αγορά θερμαντικών σωμάτων

admin

Εγκρίθηκε η Aύξηση Mετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας

admin

ΟΠΕΚΑ: Σήμερα η καταβολή επιδομάτων

admin