Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκθεση με αιχμές για τις υποκλοπές από την ΑΔΑΕ

Βαριές καταγγελίες για παρεμβάσεις, συκοφαντίες κι απειλές που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις του λεγόμενου «Predatorgate» διατυπώνει ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στην έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2022. Ανατρέχοντας στην έρευνα για τις υποκλοπές, ο Χρήστος Ράμμος σημειώνει ότι η Αρχή «δεν ολιγώρησε ούτε παρέλυσε, αλλά έπραξε το καθήκον της» παρά, όπως τονίζει, «τις αντιδράσεις εκείνων, οι οποίοι, για πολλούς και ποικίλους λόγους, δεν ήθελαν να προχωρήσουν οι έρευνες και οι έλεγχοί της και, σε κάθε περίπτωση, δεν ήθελαν πάντως να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών». Αναφέρεται δε συγκεκριμένα σε «σοβαρές αντιθεσμικές παρεμβάσεις, μέσω των οποίων αμφισβητήθηκε η ίδια η ανεξαρτησία της Αρχής, με απειλητικούς μάλιστα υπαινιγμούς ότι σε περίπτωση που τα επιτασσόμενα με τις παρεμβάσεις αυτές δεν θα ετηρούντο από την Αρχή, θα ετίθετο θέμα ασκήσεως ποινικών διώξεων εις βάρος των μελών και του προσωπικού της Αρχής ακόμη και για εξαιρετικά σοβαρές κακουργηματικές πράξεις».

Αρκεί να μην ενοχλούν

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αναφέρεται σε απειλές και αντιδράσεις «στον ευρύτερο δημόσιο χώρο που έλαβαν τη μορφή συκοφαντικών, δυσφημιστικών και υβριστικών σχολίων και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο εις βάρος του υπογράφοντος και άλλων μελών της Ολομέλειας της Αρχής».

Καταγγέλλοντας πως «το ελληνικό πολιτικό σύστημα φαίνεται να θεωρεί ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές εκπληρώνουν τον ρόλο τους, μόνο όταν δεν ενοχλούν και δεν ασκούν κριτική στην εξουσία και δεν αμφισβητούν τις επιλογές της. Οταν, όμως, εκπληρώσουν τον συνταγματικό τους ρόλο που είναι να λειτουργούν ως αντίβαρα εξουσίας, τότε υφίστανται μια ολόκληρη σειρά από ανοίκειες επιθέσεις».

«Χάθηκαν 57 ζωές για το τίποτα»

Λύγισε ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, την ώρα της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών χθες, κάνοντας λόγο για ένα άνευ προηγουμένου σερί λαθών τα οποία, κατά την εκτίμησή του, οδήγησαν στην τραγωδία. Συγκεκριμένα, είπε πως μέσα σε πέντε λεπτά παραβιάστηκαν εννέα φορές βασικοί κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, κάνοντας λόγο για ευθύνες του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού που έχασε τη ζωή του στη μοιραία αμαξοστοιχία. Αποκάλυψε, μάλιστα, φορτισμένος, ότι είχε εισιτήριο για να ταξιδέψει στην καμπίνα της μηχανοδήγησης της συγκεκριμένης αμαξοστοιχίας τη βραδιά του δυστυχήματος. Εξομολογούμενος ότι σε ηλικία 9 ετών είχε γλιτώσει ο ίδιος και η οικογένειά του από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Δερβένι Κορινθίας.

Στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πιο πολυσυζητημένο (μάλλον) νομοσχέδιο των τελευταίων ετών, αυτό για την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία των ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριών, που κατατέθηκε στη Βουλή κι έχουμε πλέον ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ψήφισή του. Από βδομάδα, λοιπόν, θα ξεκινήσει η επεξεργασία του στις τρεις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (Δημόσιας Διοίκησης, Ισότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων) με την πρώτη συνεδρίαση να έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση των κοινωνικών φορέων. Η επεξεργασία θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Και η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου (των ερωτευμένων) με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη μέρα, την Πέμπτη.

Εχουν γράμμα

Εν τω μεταξύ, επιστολή προς όλους τους βουλευτές έστειλε η νομική υπηρεσία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με την ανάλυσή της επί του νομοσχεδίου για τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια. Πρόκειται, όπως τονίζουν πηγές της Ιεραρχίας, για ένα τεχνικό κείμενο, νομικό, που εξηγεί τις ενστάσεις τους επί του νομοσχεδίου αλλά και τις παρενέργειες που θεωρούν πως θα έχει μελλοντικά. Καθώς, από ό,τι μαθαίνω, εκτιμούν ότι θα «ανοίξει την πόρτα» στα ομόφυλα ζευγάρια για τη δικαστική διεκδίκηση και δικαιωμάτων πέραν αυτών που νομοθετεί όπως, για παράδειγμα, της πρόσβασης στη γονεϊκότητα μέσω παρένθετης κύησης.

«Ναι» επί της αρχής

Μιας κι έπιασα τη Βουλή, υπερψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας επί της αρχής, από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ενώ έγινε δεκτή και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της «Ημέρας Φιλάθλου» κάθε 1η Φεβρουαρίου, ημέρα δολοφονίας του Αλκη Καμπανού. Που ψηφίστηκε από όλους πλην της Νίκης.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής για τη θέση των «Σπαρτιατών» στα έδρανα της Ολομέλειας

admin

Νέος πήχης και νέες στρατηγικές για τις ευρωεκλογές

admin

Φυσικό αέριο: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για το Plan B της Ελλάδας

admin

Κάλεσμα Κασσελάκη σε συμμετοχή στα προκριματικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

admin

Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του

admin

«Βρέχει» πρόστιμα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

admin

Κυβέρνηση: Δεν θέλουν ρήγματα με τη μεσαία τάξη

admin

Οργισμένη ανάρτηση Δραγασάκη σε Κασσελάκη: «Διάβασε, μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα»

admin

Συναίνεση αλλά και σκληρή κριτική

admin