Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Νέα εργαλεία για ευκολότερες μεταβιβάσεις

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες που κάνουν σαφώς ευκολότερη την

μεταβίβαση ακινήτων

θέτει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (

ΑΑΔΕ

). Επιμέρους διαδικασίες όπως οι

τροποποιητικές δηλώσεις

για την υποβολή του φόρου μεταβίβασης ή του φόρου γονικής παροχής – κληρονομιάς κλπ θα γίνονται πλέον ψηφιακά, όπως επίσης ψηφιακά θα γίνεται και η έκδοση του πιστοποιητικού

ΕΝΦΙΑ

.

Μικρές, μεν, αλλά σημαντικές παρεμβάσεις που βοηθούν κάπως όσους ταλαιπωρούνται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εναν «Γολγοθά» συλλογής εγγράφων και ταλαιπωρίας σε συμβολαιογραφικά γραφεία, πολεοδομίες υποθηκοφυλακεία, δημους κλπ που απαιτεί πολλούς μήνες ίσως και πάνω από ένα χρόνο.

Η ΑΑΔΕ πάντως, κατά καιρούς βοηθάει με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την εφορία. Το σχέδιο για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών ενεργοποιείται σταδιακά από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Νοέμβριο και αφορά:

1. Επικαιροποίηση και επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και για τροποποιητικές δηλώσεις. Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται σήμερα από τους φορολογούμενους στην Εφορία. Σήμερα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty μόνο οι αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν τις εξής συναλλαγές:

  • -Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία)
  • – Πλειστηριασμός
  • – Χρησικτησία
  • – Μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος
  • – Πλασματική μεταβίβαση
  • – Εκτέλεση προσυμφώνου εντός διετίας.

2. Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Δωρεάς/ Γονικής Παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις.

3. Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό θα εκδίδεται ψηφιακά στα τέλη του 2024).

Από αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί να αγγίζουν τα 370 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν υποβληθεί 113.080 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης απο τος οποίες προκύπτουν συνολικά έσοδα κράτος ύψους 303 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν υποβληθεί:

  • – 29.115 δηλώσεις δωρεών με φόρο 10,5 εκατ. Ευρώ.
  • – 9.347 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με το φόρο που πληρώνουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 40 εκατ. Ευρώ.
  • – 50.459 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής με το φόρο που βεβαιώθηκε να φθάνει τα 9 εκατ. Ευρώ. Εδώ τα έσοδα είναι λιγότερα λόγω του υψηλού αφορολογήτου ορίου.

Εξάλλου, για 6 στις 10 μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοροπωλησίες) το Ε9 υποβάλλεται ψηφιακά, χωρίς καμία ενέργεια από τους φορολογουμένους, οι οποίοι απλά λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω email με το οποίο ενημερώνονται ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί και μπορούν να την αναζητήσουν στην ψηφιακή πύλη myAADE. Σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί στις γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Ειδήσεις σήμεραΣυναγερμός για υπερχείλιση του Πηνειού: Στα 9 μέτρα η στάθμη του, έσπασαν φράγματα, εκκενώθηκαν χωριάΑγωνία για τους αγνοούμενους και τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες του θεσσαλικού κάμπου«Τον πνίξατε τον άνθρωπο – Πού είναι ο καπετάνιος;» Συγκλονίζει η περιγραφή επιβάτιδας του Blue Horizon

Related posts

Ακτοπλοΐα: Πού και πόσο έπεσαν τα ναύλα – Μειώθηκαν στο Αιγαίο, αλλά όχι σε Ιόνιο και πορθμεία

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Ένταξη 20 βιομηχανικών πάρκων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης

admin

e-EFKA: Νέος κύκλος πιστοποίησης λογιστών και δικηγόρων

admin

Γερμανία: Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποφευχθούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο

admin

Νέο project -έκπληξη στο Ελληνικό

admin

Έρχεται το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Οι δικαιούχοι και οι επιδοτήσεις

admin

Ασφαλιστική ικανότητα στον ΕΦΚΑ: Πότε πρέπει να πληρώσετε το ελάχιστο εφάπαξ για να την αποκτήσετε

admin

Αρχίζουν τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για φωτοβολταϊκά με μπαταρίες

admin

Συντάξεις – Υπουργείο Eργασίας: Δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη – Πώς θα εφαρμοστεί η Εθνική

admin