Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IPO με δύο αστερίσκους μέσα στον Οκτώβριο για την Trade Estates

Παραμένει ο σχεδιασμός για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εισαγωγή της Trade Estate μέσα στον Οκτώβριο του 2023, γεγονός που θα επιτρέψει ευκρινέστερη απεικόνιση των δραστηριοτήτων του ομίλου Φουρλή στο λιανεμπόριο, αλλά και στον τομέα του real estate.

Ο πρόεδρος του ομίλου Β. Φoυρλής στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης αναλυτών για το α’ εξάμηνο της χρονιάς ανάφερε πως η κατάθεση του πληροφοριακού δελτίου για την έκδοση νέων μετοχών με στόχο την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ είναι θέμα ημερών.

Δεδομένου ότι η εταιρεία διεκδικεί επισήμως το Smart Park της Reds, ο κ. Φoυρλής ανάφερε πως η διαπραγμάτευση είναι σε προχωρημένο στάδιο. Εφόσον οριστικοποιηθεί η εξαγορά, το asset θα συμπεριληφθεί στο πληροφοριακό δελτίο της δημόσιας προσφοράς για την Trade Estate. Παραδέχθηκε επίσης ότι διατηρούνται επαφές για πιθανό νέο private placement μετοχών της Trade Estate, πριν το IPO ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία.

Σε ότι αφορά τα υφιστάμενα δεδομένα, ο δανεισμός της Trade Estate αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2023, και η μόχλευση έναντι του GAV του χαρτοφυλακίου της ανήλθε στο 36%, αφήνοντας σημαντικό περιθώριο περαιτέρω μόχλευσης για νέες επενδυτικές κινήσεις. Κατά παλαιότερες δηλώσεις του εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ανέλθει στο 55%.

Οι δύο παραπάνω παράμετροι θα επηρεάσουν την εξέλιξη της δημόσιας προσφοράς, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι ο όμιλος εκτιμά ότι η ΑΜΚ της δημόσιας προσφοράς ενδέχεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η δυναμική της ΙΚΕΑ και τα λιανικά concepts

Η διοίκηση του ομίλου ανάφερε πως η βελτίωση πωλήσεων στο α’ εξάμηνο του 2023 για τη λιανεμπορική της δραστηριότητα προήλθε κυρίως από την αύξηση του όγκου πωλήσεων και δευτερευόντως από τις ανατιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση οδηγός της ανάπτυξης ήταν η ΙΚΕΑ, με την Intersport να ακολουθεί, αντιμετωπίζοντας και τον αυξημένο ανταγωνισμό της εν λόγω αγοράς, και το νέο concept της Holland & Barret να έχει μικρό αποτύπωμα.

Η διοίκηση του ομίλου εκτίμησε πως θα υπάρξει διατήρηση στα περιθώρια κέρδους για το βασικό της concept ΙΚΕΑ στο β΄ εξάμηνο το 2023, ωστόσο χαμήλωσε τον πήχη των ενοποιημένων λιανικών πωλήσεων στο β’ εξάμηνο της χρήσης τόσο σε σχέση με το πρώτο μισό της χρονιάς, όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, όπου ευνοήθηκε από το μετα-πανδημικό κύμα κατανάλωσης.

Ο όμιλος ωστόσο διατηρεί πρόβλεψη ανάπτυξης λιανεμπορικών πωλήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ έως το 2026 και περιθωρίου EBITDA της τάξης των 8%-10%, που εξάλλου αποτελεί πήχη βιωσιμότητας για τη λιανεμπορική δραστηριότητα του ομίλου.

Related posts

Ζημιές για την ΕΥΑΘ το 2022 λόγω ενέργειας

admin

Attica Bank: Νέα σειρά χρηματοδοτικών λύσεων για μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

admin

Coca Cola: Πλήγμα για τα έσοδα από τη Ρωσία

admin

ΔΕΗ: Εγκρίθηκαν από τη ΓΣ οι αλλαγές στο καταστατικό και η πολιτική αποδοχών μελών ΔΣ

admin

Η Vector Capital αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο της WatchGuard Technologies

admin

Cosmote: Νέος online διαγωνισμόs για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

admin

Η Μαρία Γρατσία αναλαμβάνει CEO στην Kleopas Alliott Business Consultants

admin

Ξεκινά ο 4ος κύκλος του επιχειρηματικού προγράμματος VentureGarden

admin

Info Quest: Στην ελληνική αγορά τα φορητά power stations της ECOFLOW

admin