Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Ποδαρικό για την εβδομάδα με το… αριστερό από τον Τζερόμ Πάουελ

Το νέο… γερακίσιο «χτύπημα» από τον Τζερόμ Πάουελ επηρέασε το κλίμα στη

Wall Street

με την έναρξη της εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι προς το τέλος της συνεδρίασης η αγορά αντέδρασε με αποτέλεσμα οι απώλειες και στους τρεις δείκτες να περιοριστούν αρκετά.


Έτσι, ο

Dow Jones

έκλεισε με πτώση ύψους 0,71% και τις 38.379 μονάδες, ο

S&P 500

υποχώρησε κατά 0,32% στις 4.942 μονάδες καταφέρνοντας έτσι να παραμείνει πάνω από το όριο των 4.900 μονάδων και ο τεχνολογικός

Nasdaq

διολίσθησε κατά 0,20% φτάνοντας τις 15.597 μονάδες.





Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις επιδόθηκαν σε μίνι ράλι με την απόδοση του 10ετούς να εκτινάσσεται κατά σχεδόν 14 μονάδες στο 4,166% (την περασμένη εβδομάδα κινείτο περίπου στο 3,8%) και του 30ετούς να ανεβαίνει 12 μονάδες στο 4,349%.





Παράγοντας-κλειδί για τις επιδόσεις αυτές στάθηκε ο αντίκτυπος που είχαν οι νέες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος για μια ακόμη φορά κράτησε άκρως επιφυλακτική στάση απέναντι στο χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων από την Fed.


Μιλώντας στην εκπομπή 60 Minutes του CBS, ο κ. Πάουελ μετέφερε τις ανησυχίες του συμβουλίου για το ρυθμό υποχώρησης του πληθωρισμού και τα ανοδικά ρίσκα που ελλοχεύουν, επαναλαμβάνοντας πως η μείωση των επιτοκίων δεν θα ξεκινήσει πριν το συμβούλιο πειστεί για την σταθερά πτωτική τροχιά του δείκτη προς την κατεύθυνση του στόχου του 2%.





Με τον τρόπο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι

δεν «βλέπει» αλλαγή ρότας πριν τα μέσα της χρονιάς

, σβήνοντας έτσι κάθε ελπίδα για περικοπή στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ παράλληλα επέμεινε στο μέχρι τώρα πλάνο της κεντρικής τράπεζας για μόλις τρεις περικοπές των επιτοκίων κατά τη φετινή χρονιά.





«Θέλουμε να δούμε περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%.. Η εμπιστοσύνη μας αυξάνεται. Απλώς θέλουμε να είμαστε πιο σίγουροι, πριν κάνουμε αυτό το πολύ σημαντικό βήμα, δηλαδή προτού αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», εξήγησε.


Στο δείκτη FedWatch Tool της CME, οι πιθανότητες περικοπής των επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα σχεδόν… εκμηδενίστηκαν, στο 14,5%, όταν στα τέλη του 2023 ξεπερνούσαν το 80%. Αντιστοίχως και οι πιθανότητες περικοπής στη συνεδρίαση του Μαΐου μειώθηκαν στο 54,5%.






Το… σήμα Πάουελ έστειλε τις μετοχές πτωτικά, τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη και το δολάριο στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου.




Σε επίπεδο μετοχών, η συνεχιζόμενη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου συνέχισε επίσης να δίνει κατεύθυνση.





Έτσι, τα καλά αποτελέσματα βοήθησαν την Tyson Foods, την Caterplillar, την ON Semiconductor και την Eli Lilly να κινηθούν θετικά κόντρα στο ρεύμα της ημέρας, ενώ αντιστοίχως οι απογοητευτικές επιδόσεις ενέτειναν τις πιέσεις προς την McDonald’s, την Estee Lauder και την Air Products and Chemicals.


Η αναβάθμιση της τιμής-στόχου της μετοχής της Nvidia από την Goldman Sachs έστειλε το ανερχόμενο αστέρι της τεχνητής νοημοσύνης σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας περαιτέρω την χρηματιστηριακή του αξία. Αντιθέτως, οι αρνητικές εκτιμήσεις και η υποβάθμιση της τιμής-στόχου της Tesla από την Piper Sandler προκάλεσαν νέες πιέσεις στη μετοχή της, που είναι η μόνη από τις «Υπέροχες Επτά» που μετρά απώλειες και μάλιστα σημαντικές από την έναρξη της νέας χρονιάς.


Στις κερδισμένες της συνεδρίασης και οι μετοχές της Catalent και της Novo Nordisk, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της αμερικάνικης εταιρείας από την δανέζικη φαρμακευτική που γιγαντώνεται συνεχώς χάρη στα υπερκέρδη των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας έναντι 11 δισ. δολαρίων.





Αξιοσημείωτη και η νέα «βουτιά» της μετοχής της Boeing μετά την επιβεβαίωση πως οι έλεγχοι στα 737 Max εντόπισαν νέα προβλήματα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλέον καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών.


Σε συνέντευξη του στους Financial Times, o επικεφαλής της Emirates Airline, σερ Τιμ Κλαρκ, που είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Boeing, υποστήριξε πως διαπιστώνει μια προοδευτική πτώση στα στάνταρ παραγωγής της εταιρείας και αποκάλυψε πως, για πρώτη φορά, η αεροπορική θα στείλει δικούς της μηχανικούς να εποπτεύσουν την παραγωγική γραμμή των 777 προκειμένου να βεβαιωθεί για την ποιότητα τους πριν παραλάβει την μεγάλη παραγγελία που έκανε τον περασμένο Νοέμβριο.









Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο --.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Σε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου καλεί η ΑΔΕΔΥ





Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μετά την εγχείρηση της Κέιτ Μίντλετον





Θρίλερ στο Ρέθυμνο με τη 14χρονη που έπεσε θύμα βιασμού: Ο πατέρας της βρέθηκε νεκρός πριν από λίγες μέρες

Related posts

Economist – Σταϊκούρας: Μπορεί να ξεπεράσει το 3,1% η ανάπτυξη για το 2022

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ισορρόπησε» μεταξύ του profit taking και του παγκόσμιου μετοχικού ράλι

admin

To 3ο ετήσιο συνέδριο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις – Οι ομιλητές

admin

Φορολογικές δηλώσεις: «Τρέχει» η υποβολή τους – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Πώς θα φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Ποιοι εξαιρούνται από τα νέα μέτρα

admin

Σταϊκούρας: Δεν θα μεταβάλλουμε τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για το 2020

admin

Συντάξεις – Επιδόματα: Πότε θα δουν τα χρήματα οι δικαιούχοι

admin

Χρηματιστήρια: Κέρδη στις ευρωαγορές στην εκπνοή της εβδομάδας

admin

30 χρόνια WISTA Hellas: Οι γυναίκες πρωταγωνίστριες στη δημιουργία του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος

admin