Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Standard & Poor’s: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ- με σταθερό outlook (από BB με θετικό outlook προηγουμένως) ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης

Standard & Poor’s

.

Η αξιολόγηση αυτή κατατάσσει (και τυπικά) το ελληνικό αξιόχρεο σε καθεστώς «επενδυτικής βαθμίδας» (investment grade). Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πλέον «επιλέξιμα» για μεγάλους ξένους επενδυτές χωρίς να χρειάζονται τις προστατευτικές εξαιρέσεις της ΕΚΤ και μάλιστα σε εποχή έντονης αβεβαιότητας στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.

standard

Σημειώνεται, ότι σε επίπεδο αγοράς τα ελληνικά ομόλογα εν μέρει απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας καθώς εδώ και καιρό έχουν μειωμένες αποδόσεις και spread.

Ωστόσο, σε επίπεδο προσέλκυσης κεφαλαίων η «τυπική» κατάκτηση του «τίτλου» είναι καθοριστική καθώς με αυτόν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε βασικούς δείκτες ομολόγων και θα γίνουν επιλέξιμα σε θεσμικά επενδυτικά funds των οποίων οι κανόνες λειτουργίας τους τούς απαγορεύουν να τοποθετηθούν σε ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα και εντάσσονται σε κατηγορία «σκουπίδια» (junk).

Επιπλέον, παρότι πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από εκείνη του DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, η σημερινή είναι σαφώς σημαντικότερη καθώς το μέγεθος και η εμβέλεια του αμερικανικού οίκου είναι πολύ μεγαλύτερη και όπως έγραφε το -- «στην πραγματική οικονομία, την πόρτα για τα διεθνή κεφάλαια και τους μεγάλους ξένους επενδυτές δεν την ανοίγει άλλος κανείς ίσως, εκτός από την Standard and Poor’s. Αν την DBRS τη λαμβάνει υπόψιν το 10%-15% της παγκόσμιας αγοράς, την S&P’s την παρακολουθεί το 60-70% των αγορών».

Τι αναφέρει το report
Όπως αναφέρει στο report του ο οίκος «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας».

«Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB /B», με σταθερές προοπτικές».

Η σημαντική δημοσιονομική σύγκλιση έχει θέσει την Ελλάδα σε συνεχώς βελτιούμενη δημοσιονομική θέση. Με στήριξη από την πολύ ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να ξεπερνά διαρκώς τους στόχους προϋπολογισμού, παρά τις σταδιακά αυξανόμενες κοινωνικές μεταβιβάσεις. Ο οίκος αναμένει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ εφέτος, υπερβαίνοντας τον στόχο του 0,7%, παρά τα σημαντικά κόστη των πρόσφατων πυρκαγιών και πλημμυρών. Η S&P προβλέπει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3% έως το 2026.

Όπως αναφέρεται στο report «εκτιμούμε ότι το καθαρό ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 146% περίπου του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός το οποίο θα αποτελεί αξιοσημείωτη βελτίωση από το 189% του ΑΕΠ το 2020.

Στην επίδοση αυτή υπολογίζεται η επίδραση του πληθωρισμού, αλλά κυρίως η ταχεία οικονομική επέκταση μετά την πανδημία και η θεαματική δημοσιονομική εξυγίανση. Παρότι το απόθεμα του χρέους παραμένει υψηλό, το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη που αξιολογούμε.

Πηγή --.gr 

Ειδήσεις σήμερα:Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Νάταλι και η μητέρα της είναι οι δύο γυναίκες που απελευθέρωσε η ΧαμάςΣΥΡΙΖΑ: Στα δύο το κόμμα για τη διαγραφή Τζουμάκα – «Πόλεμος» στα socialΗ Disney στην εποχή της «woke» κουλτούρας – Από τη γυναίκα-«καρικατούρα» στη χειραφετημένη Χιονάτη

Related posts

Μειώθηκε το κόστος στέγασης στο πρώτο πεντάμηνο του 2023

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις μετά τα ισραηλινά αντίποινα

admin

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Ποια «σφάλματα επί της διαδικασίας» μπορεί να τους ακυρώσουν

admin

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό

admin

Για 5,6 εκατ. ευρώ πουλήθηκε ένα από τα ακριβότερα ρετιρέ του Κολωνακίου (pics-vid)

admin

ΝΕ/ΓΣΕΕ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι καθοριστική για την επανεκκίνηση της οικονομίας

admin

Κάτω από τα 100 δολάρια έπεσε το πετρέλαιο, «χρυσάφι» παραμένει η βενζίνη στην αντλία

admin

Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

admin

Φυσικό αέριο: Επιστρέφει το ενδιαφέρον των καταναλωτών – Αυξάνονται οι νέες συμβάσεις

admin