Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις μετά τα ισραηλινά αντίποινα

Ψυχραιμία επικρατεί στο ταμπλό του

ελληνικού χρηματιστηρίου

στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Παρασκευής (19/4), παρά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, ως αντίποινα στο χτύπημα της Τεχεράνης το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει μεν σε πτωτικό έδαφος μετά από δύο ημέρες ανόδου, ωστόσο δεν επικρατεί πανικός.


Ελάχιστα κράτησε η «νηνεμία» στο γεωπολιτικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής, δίνοντας την ευκαιρία στις αγορές να πάρουν μερικές «ανάσες» και στο Χ.Α. να «μαζέψει» ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών. Η σύγχυση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς μέχρι πρότινος υπήρχε η εικόνα ότι το Τελ Αβίβ δε θα απαντήσει, τουλάχιστον όχι τόσο σύντομα.





Η Λεωφόρος Αθηνών συντονίζεται μέχρι ενός σημείου με το αρνητικό κλίμα, που επικρατεί ευρύτερα στα χρηματιστήρια του πλανήτη, με τον

Γενικό Δείκτη

να υποχωρεί στα πρώτα λεπτά κατά 0,66% στις 1.371,89 μονάδες. Αργότερα, έφτασε να κινείται και σε θετικό έδαφος, αγγίζοντας τις 1.382,52 μονάδες στα υψηλά ημέρας. Πλέον, επανέρχεται σε πτωτική τροχιά, στο -0,22% και τις 1.378,06 μονάδες. Χαμηλό ημέρας αποτελούν οι 1.371,58 μονάδες. Προς το παρόν ο ΓΔ διατηρεί αποστάσεις από το χαμηλό δύο και πλέον μηνών της περασμένης Τρίτης (1.357,30 μονάδες).





Πιο έντονες είναι οι ρευστοποιήσεις στους τραπεζικούς τίτλους, με την Alpha Bank και την Πειραιώς να χάνουν περισσότερο από -1%. Ο ΟΤΕ, η Aegean και η HELLENiQ ENERGY καταγράφουν απώλειες άνω του 1% στα blue chips. Υψηλή είναι η μεταβλητότητα στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.


Ειδικής μνείας χρήζει η Ελλάκτωρ, που «σκαρφαλώνει» σχεδόν 3% στον απόηχο της εντυπωσιακής αύξησης της κερδοφορίας της το 2023. Παράλληλα, κατέθεσε πρόταση για την αγορά του 38,79% της Reds, η οποία κερδίζει σήμερα, από την πλευρά της, πάνω από 5%.






Στο ταμπλό

Στο -1,05% και τις 1.161,45 μονάδες ξεκίνησε η συνεδρίαση της Παρασκευής για τον τραπεζικό δείκτη. Η Alpha Bank υποχωρεί κατά -1,39% στο 1,5285 ευρώ και ακολουθούν η Πειραιώς (-1,28% στα 3,709 ευρώ), η Εθνική (-0,90% στα 7,01 ευρώ) και η Eurobank (-0,85% στο 1,815 ευρώ).





Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) κινείται πτωτικά κατά -0,65% στις 3.329,92 μονάδες και ο αντίστοιχος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) κινείται χαμηλότερα κατά -1,16% στις 2.203,92 μονάδες.


Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 8,708 εκατ. ευρώ (στο 1,25 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Mytilineos), η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 95,4 δισ. ευρώ και στο ταμπλό οι πτωτικές μετοχές (41) υπερτερούν έναντι των ανοδικών (27), με 8 τίτλους να παραμένουν χωρίς μεταβολή.





Στον Large Cap, υποχωρούν σημαντικά η Viohalco, ο ΟΤΕ, η Aegean και η HELLENiQ ENERGY, ενώ αντίθετα η ΔΕΗ και η Σαράντης ενισχύονται περισσότερο από 1%. Στο 2,78% η Ελλάκτωρ. Στον Mid Cap, η Epsilon Net διορθώνει περίπου -3% και ακολουθούν με πτώση άνω του -1% η Πλαστικά Θράκης, η Lavipharm, η Profile, η Austriacard Holdings και η Fourlis.






Η αντίδραση των ξένων αγορών

Με ράλι άνω του 3% στις τιμές του πετρελαίου, «εκτίναξη» του χρυσού σε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό, πάνω από τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά, και «βουτιά» του bitcoin -το οποίο βρέθηκε προσωρινά κάτω από τα 60.000 δολάρια- υποδέχθηκαν οι επενδυτές το πυραυλικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν. Στη συνέχεια, οι έντονες μεταβολές μετριάστηκαν, καθώς οι traders αρχίζουν να «χωνεύουν» τις εξελίξεις.


Στις μετοχικές αγορές, το ταμπλό «κοκκίνισε» στην Ασία, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να διολισθαίνει περισσότερο από -2,5%. Πτώση άνω του -1% σε Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, ενώ πιο ήπιες ήταν οι ρευστοποιήσεις στην Κίνα. Με νέο «κύμα» πωλήσεων ξεκίνησε η συνεδρίαση της Παρασκευής στις ευρωαγορές. Ξεπερνούν το -1% οι απώλειες σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.











Διαβάστε περισσότερα στο --.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν – Τεχεράνη: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς





Ο Τζέιμς Καφετζής εγκατέλειψε τη μονομαχία στον έναν κρίκο και αποχώρησε από το Survivor – Δείτε βίντεο





Θρυλική πρόκριση στην Πόλη! Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Φενέρ 3-2 στα πέναλτι με ήρωα τον Τζολάκη και πέρασε στους «4» – Δείτε τα γκολ

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Rebound με τράπεζες, υψηλές πτήσεις για ElvalHalcor και Ελλάκτωρ

admin

Γεωργιάδης στον εμπορικό κόσμο: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναλειτουργήσει η αγορά

admin

Στα 2,3 δισ. ευρώ το κόστος των έκτακτων μέτρων για την πανδημία

admin

Επίδομα ανεργίας – Ψηφιακή κάρτα: Έρχεται και στο κινητό – Κάθε πότε απαιτείται ανανέωση

admin

ΑΑΔΕ: Διετής η σφράγιση παραβατικών πρατηρίων καυσίμων

admin

Απαλλάσσονται της φορολογίας από σήμερα τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων

admin

Eurostat: Από 8 έως 51 ευρώ το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ το 2022 – Πόσο είναι στην Ελλάδα

admin

Επίδομα θέρμανσης – Χρήστος Σταϊκούρας: Ανοίγει η πλατφόρμα την ερχόμενη εβδομάδα

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Η λίστα με τις e-αποδείξεις που δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου

admin