Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Rebound με τράπεζες, υψηλές πτήσεις για ElvalHalcor και Ελλάκτωρ

Χαμόγελα στο Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τις τιμές των μετοχών να κινούνται ανοδικά και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά στις 1.310 μονάδες, αφήνοντας πίσω του τις χθεσινές απώλειες που ωστόσο δεν τον απομάκρυναν από τη ζώνη των 1.300 μονάδων, την ώρα που το επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει βελτιωθεί αισθητά.


Μάλιστα τα χθεσινά πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αν και δεν ήταν σαφή ως προς το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων, χάρισαν ωστόσο μια νότα αισιοδοξίας ευρύτερα στην αγορά. Ομοίως και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί το θετικό πρόσημο σήμερα Πέμπτη.





Επιστρέφοντας τώρα στο ταμπλό του ΧΑ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.310,87 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,73%.Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 82,64 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,75%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,48%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,74% στις 1.077 μονάδες.






Οι μετοχές που ξεχώρισαν στη σημερινή συνεδρίαση




Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σήμερα η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ συνεχίζει το ράλι μετά το χθεσινό 6,8% και διαμορφώνεται στο 5,65% και τα 2,14 ευρώ, ενώ ακολουθεί η μετοχή της Ελλάκτωρ με 5,07% και τα 2,7 ευρώ, της Εθνικής 2,92%, της Viohalco 2,17%, της Σαράντης 1,83% και της Πειραιώς ( 1,50%).


Ειδικότερα, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Εθνική στο 2,92% και τα 6,422 ευρώ, ακολούθησε η Πειραιώς στο 1,50% και τα 3,258 ευρώ, έπειτα η μετοχή της Eurobank στο 1,31% και το 1,626 ευρώ και τέλος η μετοχή της Alpha Bank στο 0,75% και το 1,555 ευρώ.





Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Autohellas (-0,77%), της Τέρνα Ενεργειακή (-0,75%), του ΟΛΠ (-0,64%) και της Coca Cola HBC (-0,56%).





Κατά τα άλλα, στο μέτωπο της οικονομίας, πιθανότητες 90% δίνει η JP Morgan για αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας και επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και από τη Moody’s τον προσεχή Μάρτιο.


Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός σε report του για τις πιθανότητες αλλαγών από τους οίκους αξιολόγησης το 2024 σε όλη την Ευρωζώνη, προβλέπει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από τη Moody’s. O οίκος αξιολόγησης τοποθετεί σήμερα την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από την αναβάθμιση τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά δύο βαθμίδες, στο Ba1 από Ba3.






Η εικόνα στις διεθνείς αγορές




Σε θετικό πρόσημο κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές έπειτα από δύο πτωτικές συνεδριάσεις εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία των μειώσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Ο δείκτης Stoxx 600





σημείωνε άνοδο 0,5% στις 15:30 μ.μ. στο Λονδίνο με σωρευτικές απώλειες σχεδόν 1% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του έτους. Όλοι οι κλάδοι ήταν στο πράσινο στις μεσημεριανές συναλλαγές, καθώς οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα 1,3%.


Προσπάθεια ανάκαμψης και για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έπειτα από το πτωτικό σερί των προηγούμενων ημερών, καθώς ψάχνει τα «πατήματά» του για τη νέα χρονιά, την ώρα που το επενδυτικό κοινό είναι ανήσυχο για τις επόμενες κινήσεις της Fed, Mαλιστα, χθες Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε δημοσιοποίηση των πρακτικών, όπου διαφαίνεται ξεκάθαρα η επιφυλακτικότητα ως προς το outlook των επόμενων κινήσεων και την έναρξη της περικοπής των επιτοκίων.


Το κείμενο των πρακτικών της Fed ήρθε να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι το συμβούλιο θεωρεί πιθανή την έναρξη της πτωτικής τροχιάς των επιτοκίων μέσα στο 2024. Όμως έδειξε επίσης ότι τα μέλη θεωρούν ότι το μονοπάτι που ανοίγεται στο εξής παραμένει ασαφές, με το κείμενο να κάνει συγκεκριμένα αναφορά «σε έναν ασυνήθιστα αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας». Ουσιαστικά τα πρακτικά δεν παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα που μπορεί να ακολουθήσει η Fed, αντανακλώντας την επιφυλακτική διάθεση των μελών του συμβουλίου, με βάση και την πορεία των οικονομικών δεδομένων.





Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Μάχη με το χρόνο για την εύρεση επιζώντων μετά τα 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Τουλάχιστον 84 οι νεκροί






57 νεκροί και 70 διασωληνωμένοι λόγω Covid – Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα της παραλλαγής JN.1





JP Morgan: Στο 90% η πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας από τη Moody’s το 2024

Related posts

Πρεμιέρα στις 13 Μαρτίου αναμένεται να κάνει το Καλάθι της Σαρακοστής – Τι θα περιλαμβάνει

admin

Οι ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων Μαΐου

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε λήγει η προθεσμία για υποβολή – Ποιοι κωδικοί θέλουν προσοχή

admin

Σταϊκούρας: Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οι ανακοινώσεις τραπεζών για το πάγωμα των επιτοκίων

admin

«Ελένη Κ»: Ένα βαπόρι από τον Πειραιά με… ρότα για το σφυρί (pics)

admin

Την «απόλυτη ισοτιμία» με το δολάριο πλησιάζει το ευρώ

admin

Kalas Group: Η ιστορία πίσω από το «εθνικό αλάτι» – Η αποχώρηση από τις Ελληνικές Αλυκές και τα επόμενα βήματα

admin

Σούπερ μάρκετ: Μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης – Από Δευτέρα οι έλεγχοι για τη «Μόνιμη Μείωση Τιμής»

admin

Εθνική σύνταξη σε λιγότερο από έναν μήνα σε όσους καταθέτουν στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης

admin