Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Optima Bank: Με βιβλίο προσφορών και έκδοση 21 εκατ. μετοχών το IPO

Μέσω έκδοσης και διάθεσης 21.000.000 κοινών μετοχών σε νέους επενδυτές, προσωπικό του ομίλου και επιλεγμένους συνεργάτες, θα επιδιώξει η Optima Bank να εισέλθει στο Χ.Α, αντλώντας τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, βάσει της σχετικής εξουσιοδότησης που του παρείχε η έκτακτη γενική συνέλευση της 22ας Μαρτίου 2023, αποφάσισε η αύξηση κεφαλαίου να διενεργηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης. Βάσει, όμως, της ίδιας εξουσιοδότησης, το Δ.Σ έχει τη δυνατότητα, κατά τη διακριτική του ευχέρεια, να διαθέσει νέες μετοχές της τράπεζας σε υφιστάμενους μετόχους, που το ίδιο θα καθορίσει, παρότι έχει καταργηθεί το δικαίωμα προτίμησης.

Θα εκδοθούν, όπως προαναφέρθηκε, 21.000.000 νέες κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 3,45 ευρώ έκαστη. Εξ αυτών ως 1.050.000 μετοχές θα διατεθούν, μέσω παράλληλης διάθεσης, σε περιορισμένο κύκλο προσώπων (μέλη Δ.Σ, στελέχη τράπεζας-θυγατρικών και προσωπικό καθώς και σε λιγότερους από 100 πελάτες και προμηθευτές της τράπεζας) και 19.950.000 θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό. Τυχόν αδιάθετες της παράλληλης διάθεσης θα αυξήσουν το σκέλος της δημόσιας προσφοράς.

Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί με βάση τις προσφορές, οι οποίες θα υποβληθούν στο βιβλίο προσφορών (διαδικασία book building), το οποίο θα τηρηθεί από τις Alpha Βank και Εθνική Τράπεζα, που έχουν οριστεί ως συντονιστές κύριοι ανάδοχοι. Για τον προσδιορισμό του εύρους τιμής θα τρέξει pre-marketing.

Με discount ως 10% οι νέες μετοχές σε προσωπικό Optima

Η παράλληλη διάθεση θα ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της δημόσιας προσφοράς και η τιμή, στην οποία θα πάρουν τις μετοχές μέλη Δ.Σ, στελέχη και προσωπικό του ομίλου μπορεί να υπολείπεται ως και 10% της τιμής διάθεσης, που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. Για το θέμα θα εκδοθεί απόφαση Δ.Σ, μετά την ολοκλήρωση του IPO. Με την ίδια απόφαση, θα ορισθεί η τιμή διάθεσης για τους συνεργάτες (ως 100 επιλεγμένους πελάτες και προμηθευτές).

Υπενθυμίζεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ανέρχεται σε 178.394.790,75, διαιρούμενο σε 52.694.142 κοινές μετοχές. Κατά τους προηγούμενους μήνες, διενεργήθηκε split της μετοχής, μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας και ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού των μετοχών από 7.524.840 σε 37.624.200 κοινές ονομαστικές. Επιπρόσθετα, λόγω της μετατροπής του ομολογιακού δανείου σε μετοχές, εκδόθηκαν 14.084.435 νέες κοινές ονομαστικές και μετά ψήφου μετοχές, ενώ το καλοκαίρι εκδόθηκαν 985.507 μετοχές, οι οποίες διατέθηκαν δωρεάν σε μέλη Δ.Σ., στελέχη και προσωπικό της τράπεζας.

Στην ομάδα βασικών επενδυτών η MOH

Το IPO αναμένεται να διενεργηθεί το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου. Όπως έγραψε το -.gr, η διοίκηση της Optima σε ανοικτή γραμμή με την οικογένεια Βαρδινογιάννη βρίσκεται σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους cornerstone investors, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, fund που δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά NPLs.

Πέραν των παραπάνω συζητήσεων, στην ομάδα βασικών επενδυτών θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Motor Oil, η οποία παρότι υφιστάμενος μέτοχος (σ.σ. κατέχει το 10,52% μέσω της Ireon Investments) θα συμμετάσχει στη δημόσια προσφορά κατόπιν απόφασης του Δ.Σ της Optima.

Related posts

Καραβίας: Στηρίζουμε ενεργά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

admin

Ολο το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στην Πειραιώς

admin

Πάγωσε η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια

admin

JP Morgan: Πολλά υποσχόμενος ο Ηρακλής για τις τράπεζες

admin

Συμμετοχή της Παγκρήτιας στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

admin

Βγαίνει στις αγορές με 7ετές ομόλογο η Eurobank

admin

Μεγάλου: Επενδύουμε στη νέα γενιά με το Project Future

admin

Eurobank: Ποιες πιθανές διαταραχές απειλούν την πορεία του πληθωρισμού

admin

Τράπεζες: Το σενάριο για νέες αυξήσεις στις τιμές-στόχους

admin