Image default
ΚΟΣΜΟΣ

HRW: “Απάνθρωπες” οι συνθήκες στις οποίες στεγάζονται αιτούντες άσυλο στη χώρα

Υγρασία, μούχλα, αρουραίοι: οι αρχές της Βρετανίας στεγάζουν τις οικογένειες των αιτούντων άσυλο σε προσωρινά καταλύματα σε “απάνθρωπες” συνθήκες, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σε αυτό το κείμενο των 100 σελίδων το HRW και η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Just Fair καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι “φρικτές” συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο οφείλονται “σε μακροχρόνια αποτυχία” των δημόσιων πολιτικών.

Οι δύο οργανώσεις πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 50 αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους 27 παιδιά, που ζουν ή έζησαν πρόσφατα στα προσωρινά αυτά καταλύματα στην Αγγλία.

Πολλές οικογένειες δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να μείνουν εκεί επί μήνες, κάποιες φορές περισσότερο από έναν χρόνο, παρά τον στόχο της βρετανικής κυβέρνησης οι οικογένειες με παιδιά να μεταφέρονται σε πιο μόνιμα καταλύματα σε διάστημα 19 ημερών.

Η έκθεση υπογραμμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο: έλλειψη χώρου, υγρασία, μούχλα, παρουσία βλαβερών για την υγεία ζώων, δυσκολία να τραφούν καθώς δεν μπορούν να μαγειρέψουν, το γεγονός ότι τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.

“Δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια να στεγάζονται σε ακατάλληλα και απάνθρωπα καταλύματα και κυρίως όχι στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου”, τόνισε η Γιασμίν Άχμεντ διευθύντρια του HRW Μεγάλης Βρετανίας.

“Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακατευθύνει τους πόρους της προς επαρκή, μόνιμα καταλύματα και κοινωνική υποστήριξη”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ προσπαθεί να περιορίσει τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών, κυρίως μέσω της Μάγχης, ένα πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα στη χώρα.

Νέα νομοθεσία απαγορεύει στους μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία να καταθέτουν αίτηση για την παροχή ασύλου και προβλέπει τη μεταφορά τους σε τρίτη χώρα, όπως η Ρουάντα. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων έχει ανασταλεί λόγω προσφυγών στη δικαιοσύνη.

Οι Συντηρητικοί επιθυμούν επίσης να μειώσουν το κόστος στέγασης των αιτούντων άσυλο και χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό πλοία ή στρατιωτικές βάσεις εκτός λειτουργίας.

Τον Αύγουστο οι πρώτοι μετανάστες που είχαν στεγαστεί στο “Bibby Stockholm” αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη φορτηγίδα μετά τον εντοπισμό βακτηρίου στο δίκτυο παροχής νερού.

“Φορτηγίδες, στρατόπεδα και αντίστοιχες μεγάλες εγκαταστάσεις (…) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στέγαση αιτούντων άσυλο στη Βρετανία”, τόνισαν το HRW και η Just Fair.

“Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποστηρίζονται ώστε να βρουν δικό τους κατάλυμα στην περιοχή που θα επιλέξουν και να έχουν το δικαίωμα να εργαστούν όσο διάστημα εξετάζεται η υπόθεσή τους”, πρόσθεσαν.

Πηγή - ΜΠΕ

Related posts

Σαρλ Μισέλ: Οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 270 δισ. ευρώ φέτος

admin

Ζελένσκι: Η Ουκρανία παρέλαβε δύο συστήματα αεράμυνας IRIS-T από τη Γερμανία

admin

Οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων προτίθενται να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να επιταχύνουν την ένταξή τους στην ΕΕ

admin

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

admin

Γαλλία: Μετά το Λούβρο, εντολή εκκένωσης και στις Βερσαλλίες – Απειλή για βόμβα

admin

ΗΠΑ: Συλλαμβάνεται ξανά πρώην πληροφοριοδότης του FBI – Είπε ψέματα για τον Χάντερ Μπάιντεν και τον πατέρα του, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

admin

Ασυμφιλίωτη σύγκρουση δύο κόσμων στις κάλπες της Τουρκίας

admin

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις γερμανικές επιχειρήσεις να μην επενδύουν στην Ουγγαρία

admin

Ρωσία: Οπαδοί του Ναβάλνι μεταδίδουν εικόνες διαμαρτυρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας

admin