Image default
TOP STORIES ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Morgan Stanley: Τέσσερις «καταλύτες» για τις ελληνικές τράπεζες

Παρότι η επενδυτική τράπεζα παραδέχεται ότι η αύξηση των χορηγήσεων είναι αργή, τα χαμηλά beta καταθέσεων παραμένουν ενθαρρυντικά και οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει από την κορυφή τους τον Αύγουστο για τις Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα και τον Ιούλιο στην περίπτωση της Alpha Bank. Αναφορικά με τους καταλύτες που διακρίνει η Morgan Stanley για τη μελλοντική πορεία των τραπεζών ξεχωρίζει τις τάσεις των δανείων, των καταθέσεων, των περιθωρίων και το guidance των διοικήσεων.

Για τις τάσεις στα δάνεια, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι τον Ιούλιο η αύξηση των δανείων του τομέα στην Ελλάδα παρέμεινε υποτονική, μειωμένη κατά -1,3% σε μηνιαία βάση μετά από 1,3% τον Ιούνιο και αυτό εγείρει ερωτηματικά για τους στόχους των διοικήσεων για 5% – 7% ετήσιο ρυθμό αύξησης των δανείων την περίοδο 2023-2025, δεδομένου ότι το α’ εξάμηνο ήταν υποτονικό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις της επενδυτικής τράπεζας με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών οι κατευθυντήριες γραμμές παραμένουν αναλλοίωτες για την αύξηση των δανείων. Ο Ιούλιος χαρακτηρίζεται από εποχικότητα και οι τράπεζες αναμένουν ανάκαμψη των δανείων τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι υπάρχει ένα ισχυρό πρόγραμμα έργων.

Αναφορικά με τις τάσεις στις καταθέσεις, ο Ιούλιος κινήθηκε με -0,2% σε μηνιαία βάση στην Ελλάδα, με τη μετατόπιση προς τις προθεσμιακές καταθέσεις να συνεχίζεται, αλλά με αργό ρυθμό. Το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων ανέρχεται πλέον σε 25% έναντι 18% ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών παραμένουν από την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων με το συνολικό beta των καταθέσεων στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το κόστος των καταθέσεων τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης σε μηνιαία βάση, φέρνοντας τη συνολική αύξηση του κόστους καταθέσεων σε 38 μονάδες βάσης το τελευταίο έτος. Οι αποδόσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση των αποδόσεων των δανείων να ανέλθει στις 268 μ.β. το τελευταίο έτος.

Με δεδομένο ότι οι δείκτες δανείων προς καταθέσεις κυμαίνονται από 62% έως 75% για τις τράπεζες το β΄ τρίμηνο και το υψηλό μερίδιο των καταθέσεων λιανικής (70% περίπου), τα beta καταθέσεων και οι πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης θα παραμείνουν πιθανότατα χαμηλά.

Τέλος, για τα επιτόκια της ΕΚΤ που ενσωματώνονται στην καθοδήγηση των τραπεζών, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει στο 3,75% αντί για έναντι 4% που εκτιμούσε, προηγουμένως.

Η καθοδήγηση των τραπεζών για φέτος βασίζεται σε ένα επιτόκιο από 3,75% για τις Εθνική, Eurobank και Alpha bank και 4% για την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς. «Ως εκ τούτου, δεν βλέπουμε ουσιαστικό κίνδυνο στην καθοδήγηση του 2023 και για την Τράπεζα Πειραιώς υπολογίζουμε μια επίπτωση 3% στις εκτιμήσεις για φέτος», καταλήγει η Morgan Stanley.

Related posts

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και… συνεχίζουμε

admin

Αυξάνονται τα περιστατικά phishing κωδικών τραπεζικών λογαριασμών

admin

«Απροστάτευτοι» πάνω από 200.000 Ελληνες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πολύ νωρίς να συζητάμε για μειώσεις επιτοκίων

admin

Μάχη Bracebridge Capital-Fortress για δάνεια του νόμου Κατσέλη

admin

Αύξηση κερδών 23,4% το 2020 για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

admin

Πειραιώς: Τέλη Νοεμβρίου οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega

admin

Πώς θα πάρουν οι δανειολήπτες ευκολίες πληρωμής

admin

ΕΚΤ: Στο 2,06% ο δείκτης των NPLs το δ’ τρίμηνο – στο 7,04% η Ελλάδα

admin