Image default
ΚΟΣΜΟΣ

HSBC: Τα υψηλά επιτόκια “απειλούν” το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Το ενδεχόμενο να δεχθεί πιέσεις η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη επισημαίνει η HSBC καθώς οι εταιρείες χαλαρώνουν τον ρυθμό επενδύσεων λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού. 

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει περισσότερο από 1% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως το 2025. 

Η HSBC, ωστόσο, προέβλεψε “μικρότερο αντίκτυπο” στη βρετανική οικονομία, καθώς ένα μεγάλο μέρος του εταιρικού χρέους οφείλεται πλέον σε δάνεια – προγράμματα εγγυημένα από την κυβέρνηση για να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από τα lockdown της εποχής COVID-19, με διορθωμένο επιτόκιο της τάξεως του 2,5%. 

Ωστόσο η τράπεζα αναφέρει ότι μια ύφεση στην Ευρώπη είναι “σίγουρα πιθανή” προσθέτοντας ότι ο εταιρικός τομέας καθώς και οι “αρκετά υγιείς” ισολογισμοί περιορίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης. 




“Ο αντίκτυπος έχει καθυστερήσει γιατί, ενώ το κόστος του χρέους αυξάνεται, οι εταιρείες κερδίζουν επίσης περισσότερους τόκους στις καταθέσεις τους που αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα των επιδοτήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, δήλωσε ο Chris Hare, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC.

Η HSBC επισημαίνει ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα επιτόκια δανεισμού έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις αντίστοιχες αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς τα τραπεζικά δάνεια αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του ευρωπαϊκού εταιρικού χρέους σε σύγκριση με τις εταιρείες των ΗΠΑ.




“Αλλά οι “πλεονάζουσες” καταθέσεις μειώνονται ενώ η επιβάρυνση από τα επιτόκια δανεισμού “ήρθε για να μείνει” όχι μόνο φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές” πρόσθεσε. 

Related posts

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο διάσημος τραγουδιστής Τόνι Μπένετ

admin

Α. Χαρίτσης: Ο Δυτικός κόσμος περιφρονεί το Διεθνές Δίκαιο

admin

ΗΠΑ: Υποχωρούν οι πιέσεις στις τιμές σύμφωνα με έρευνα της New York Fed

admin

Ουκρανία: Η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 18,7% το 2023

admin

Βρετανία: Το “σχέδιο Ρουάντα” για τους μετανάστες ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων

admin

Εβδομαδιαία πτώση κατά κατά 500.000 βαρέλια για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ

admin

Διεθνής σύνοδος υποστήριξης για την Ουκρανία τη Δευτέρα στο Παρίσι

admin

Σεισμός στο Μαρόκο: Οι διασώστες προσεγγίζουν περισσότερες πόλεις – Οι νεκροί πλησιάζουν τους 3.000

admin

Αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον Ισμαήλ Χανίγια έφτασε στο Κάιρο

admin