Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Coca Cola: Το κουβάρι ανατιμήσεων και μεριδίων αγοράς

Με μια γενναία ανατίμηση στα προϊόντα της την περασμένη Άνοιξη -μια ακόμη ξεκινά σήμερα 1η Νοεμβρίου-, η Coca-Cola HBC πέτυχε στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Zoran Bogdanovic, διευθύνων σύμβουλος της, μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό αύξηση του όγκου των πωλήσεων της.

Είναι όμως έτσι και αν ναι από ποιο κανάλι και από ποια προϊόντα προέρχεται αυτή η ανάπτυξη; Ας δούμε για παράδειγμα τη λιανική (σούπερ μάρκετ, περίπτερα και discounters) για την οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία εν αντιθέσει με τον κλάδο του HORECA που αποτελεί σημαντικό κανάλι των αναψυκτικών το οποίο όμως δεν μετράται.

Στη λιανική, η εταιρεία εμφάνισε συνολική ανάπτυξη 2,6% στον όγκο πωλήσεων της η οποία οφείλεται αποκλειστικά στα «κέρδη» από τη «μικρή» λιανική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen που έχει στη διάθεσή του το -.gr (αφορούν το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου) στο δίκτυο των σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχει πληθώρα προϊόντων ανταγωνιστών σε μεγάλη γκάμα τιμών, ο όγκος πωλήσεων της Coca Cola 3E υποχώρησε 1,8% ενώ στη μικρή λιανική που έχει καταστεί προνομιακός της χώρος τον οποίο έχει «πληρώσει» μέσω των προστίμων που της έχει επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έγραψε «κέρδη» 8,7%.

Στην κατηγορία Cola, η εταιρεία εμφάνισε οριακή αύξηση του όγκου πωλήσεων 1%, γράφοντας απώλειες 3,2% στη μεγάλη οργανωμένη λιανική (σούπερ μάρκετ) και «κέρδη» 7,3% σε περίπτερα και convenience stores.

Η ανάπτυξη στην κατηγορία Cola οφείλεται στην αύξηση κατά 2,3% και 3% του όγκου πωλήσεων της Regular και της Zero. Αντιθέτως 18,1% υποχώρησαν οι πωλήσεις της Life και 15,2% της Light. Με την Coca Cola light, η εταιρεία συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Σκρέκα για κλειδωμένες μειωμένες τιμές τουλάχιστον κατά 5% για ένα εξάμηνο.

Στην κατηγορία των flavors, που δεν αποτελεί το δυνατό χαρτί της, η ανάπτυξη ήταν καλύτερη (παραδείγματος χάριν στην πορτοκαλάδα 7%) σε όλα τα κανάλια με τις πωλήσεις εντός σούπερ μάρκετ να «τρέχουν» με υψηλότερους ρυθμούς από τη μικρή λιανική.

Στην κατηγορία των mixers (Schweppes) στο εννεάμηνο κατέγραψε απώλειες 1,6% λόγω της μείωσης 6,9% του όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ και ανάπτυξης 6% των πωλήσεων στη μικρή λιανική. Οι απώλειες στην κατηγορία των mixers συνδέεται αφ ενός με το γεγονός ότι η Schweppes δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει τον χώρο της και αφ ετέρου από την απόφαση της εταιρείας να κατεβάσει από τον Μάρτιο από τα ράφια της λιανικής τα Three Cents που εξαγόρασε η Cοca Cοla HBC πριν έναν χρόνο έναντι 45 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι οι πωλήσεις της Three Cents αυξήθηκαν 12,28% στα 6,4 εκατ. ευρώ, με ζημιές 1,4 εκατ. ευρώ και αρνητικά ιδία κεφάλαια. Φέτος η εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης της εταιρείας ποσού 700 χιλ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς αυξήθηκε στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Related posts

Εθνική Τράπεζα: Στήριξη σε δανειολήπτες και επιχειρήσεις που έπληξε η πυρκαγιά

admin

Με τζίρο άνω των 50 εκατ. ο όμιλος SABO το 2021

admin

H United Group εκλέγεται μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΤΝΟ

admin

Μόλις μία στις 10 ελληνικές εταιρείες τηρεί πλήρως τους κανόνες κυβερνοασφάλειας

admin

Interlife: Αύξηση 12% στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το πρώτο εννεάμηνο

admin

EZA: Online εκδήλωση για τη νέα γενιά ζυθοποιών

admin

Ανανεώνει τη συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης η EKO

admin

Νέα εταίρος στο τμήμα φορολογικών υπηρεσιών της EY Ελλάδος η Γεωργία Σταματέλου 

admin

Επέκταση παραγωγικής μονάδας εξετάζει η Mevaco

admin