Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Πώς είδαν τα αποτελέσματα JP Morgan, UBS και Jefferies

Η JP Morgan διατηρεί την πιο αισιόδοξη προσέγγιση μεταξύ των τριών επενδυτικών οίκων, συνεχίζοντας με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) και τιμή στόχο τα 2,20 ευρώ ανά μετοχή, έναντι της ουδέτερης (neutral) σύσταση της UBS με τιμή στόχο τα 1,21 ευρώ και της αρνητικής Jefferies που παραμένει με σύσταση υποαπόδοσης (underweight) και τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ ή 24% χαμηλότερα από το ταμπλό του ΧΑ. 

Η JP Morgan Securities εκτιμά ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων με τα κέρδη του τρίτου τριμήνου στα 208 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι περίπου 20% πάνω από τις εκτιμήσεις του consensus και προσφέρουν προσαρμοσμένο δείκτη απόδοσης RοTE 13,9%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει αναφέρει η τράπεζα. Τα κέρδη για το εννεάμηνο είναι αυξημένα κατά 92% σε ετήσια βάση. Με τα αποτελέσματα, η διοίκηση αυξάνει σε υψηλότερα επίπεδα τις προβλέψεις της για φέτος, κάνοντας λόγο για δείκτη RοTE άνω του 11,5%, κυρίως λόγω των καλύτερων εσόδων. Οι μετοχές της Alpha σημειώνουν άνοδο 45% φέτος έναντι 49% για τον εγχώριο τραπεζικό δείκτη και διαπραγματεύονται σε 4,8 φορές τα κέρδη του 2025 και 0,4 φορές σε δείκτη P/TBV.

Η ελβετική τράπεζα UBS σημειώνει ότι η Alpha Βank ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 285 εκατ. ευρώ, 11% πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα έσοδα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τα καθαρά έσοδα από τόκους 6% υψηλότερα και το κόστος 7% χαμηλότερα, με αποτέλεσμα το κέρδος προ προβλέψεων να ξεπεράσει κατά 5% τις εκτιμήσεις. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε 40 μ.β. τριμηνιαίως και η κάλυψη αυξήθηκε κατά 1,2% σε 40,8%. Ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων CET1 ήταν 13,7% (13,9% pro forma για την υπόλοιπη μείωση των RWA από τις συναλλαγές με τη UniCredit Bank), και αυξημένος κατά 30 μ.β. τριμηνιαίως, λόγω της οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων. Η καθοδήγηση για το 2023 αναθεωρήθηκε ελαφρώς υψηλότερα, με το consensus των αναλυτών να είναι ήδη προσαρμοσμένα στα υψηλότερα επίπεδα.

Η συνεργασία με την Unicredit θα έχει θετικό αντίκτυπο άνω των 100 μ.β. στον δείκτη CET1. Η πρόσφατα ανακοινωθείσα συγχώνευση της UniCredit Romania με την Alpha Βank Romania θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην τοπική αγορά με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 12% σε σύνολο ενεργητικού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, με το μερίδιο της Alpha Βank να ανέρχεται σε 9,9%. Η Unicredit και η Alpha Bank προχώρησαν επίσης σε συνεργασίες για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ενώ η UniCredit υπέβαλε επίσης προσφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την αγορά του μεριδίου του ΤΧΣ στην Alpha (9%). Με βάση τις προβλέψεις του consensus, η Alpha διαπραγματεύεται σε 5,1 φορές τα κέρδη του 2024 και 0,5 φορές την ενσώματη λογιστική αξία.

H αμερικανική Jefferies εκτιμά ότι η συμφωνία με την Unicredit στη Ρουμανία θα προσθέσει 100 μονάδες βάσης στο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1 της Alpha Bank, με την τράπεζα να ανακοινώνει ισχυρά αποτελέσματα με καθαρά κέρδη προ προβλέψεων 7% πάνω από το consensus λόγω καλύτερου κόστους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ήταν 6% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις που είχε το consensus των αναλυτών για την τράπεζα και οι προμήθειες επίσης 6% υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το τρίτο τρίμηνο επιταχύνθηκε με τα υπόλοιπα να μειώνονται κατά 5% σε τριμηνιαία βάση και 3% καλύτερα από τις εκτιμήσεις της. Οι προβλέψεις για τα έσοδα αναβαθμίστηκαν σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ, το κόστος κινδύνου παρέμεινε αμετάβλητο στις 80 μ.β. έναντι 73 μ.β. που ήταν το consensus των αναλυτών και τέλος ο προσαρμοσμένος δείκτη αποδοτικότητας RοTE ήταν υψηλότερος από το 11,5% και πάνω από 11% το προηγούμενο τρίμηνο με το consensus να τοποθετείται στο 11,6%) ¨Όλα τα παραπάνω οδήγησαν σε μια πιο θετική προοπτική για τον δείκτη κόστους προς έσοδα στο επίπεδο του 43% περίπου από κάτω από 45% με τον πλήρως επιβαρυμένο δείκτη CET1 στο 13,9% pro forma και τις μετοχές να είναι διαπραγματεύσιμες με δείκτη Ρ/TBV στις 0,5 φορές.

Related posts

Διπλή διάκριση για Νέα και Κεντρική Οδό στα Energy Mastering Awards

admin

Coca Cola: Ξεπέρασε τον στόχο ενδυνάμωσης 5 εκατ. γυναικών παγκοσμίως

admin

Ανοιχτή η Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών τις Κυριακές 17 και 24 Μαρτίου

admin

Δεκτό το σχέδιο εξυγίανσης της Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου στη Ρόδο

admin

Η Space Hellas αρωγός στην προσπάθεια για εικονικά εργαστήρια

admin

Για ποιους ενδείκνυται η γραμμή στήριξης 10205 του Ερυθρού Σταυρού

admin

Επένδυση-μαμούθ σε μπαταρίες λιθίου από τον όμιλο Γερμανού

admin

Ο IFACI απένειμε πιστοποίηση στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της Mytilineos

admin

Ελ. Κοπελούζου για FSRU: Αναβαθμίζεται σε ενεργειακό κόμβο η Αλεξανδρούπολη

admin