Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος για απάτη ο “βασιλιάς των Crypto” Σαμ Μπάνκμαν Φριντ – Αντιμέτωπος με δεκαετίες φυλάκισης

Ένοχος για απάτη κατ’ εξακολούθηση που οδήγησε στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX κρίθηκε ο Σαμ Μπάνκμαν – Φριντ έπειτα από δίκη διάρκειας ενός μήνα, στην οποία ο άλλοτε “βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων” βρέθηκε αντιμέτωπος με μαρτυρίες ορισμένων από τους στενότερους φίλους του.

Ειδικότερα, το δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε ένοχο τον Μπάνκμαν – Φριντ για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας, με τις σοβαρότερες πέντε εξ αυτών να επισείουν ποινή φυλάκισης 20 ευρώ η κάθε μία.

Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντέμιαν Γουίλιαμς, ο “Μπάνκμαν – Φριντ έστησε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην αμερικανική ιστορία. Ένα σχήμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχεδιάστηκε για να τον καταστήσει Βασιλιά των Crypto”.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινική δίωξη στο χώρο των κρυπτονομισμάτων με την απόφαση να επισφραγίζει τη θεαματική πτώση Μπάνκμαν – Φριντ από τις κορυφές του κλάδου, δεδομένου ότι στις αρχές του 2022 το ανταλλακτήριο FTX είχε αποτίμηση 32 δισ. δολαρίων και πλήρωνε διασημότητες όπως ο μύθος του NFL Τομ Μπρέιντι και ο Στεφ Κάρι για να διαφημίζουν τις υπηρεσίες του.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν και το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι ο Μπάνκμαν – Φριντ οργάνωσε τη μεταφορά χρημάτων πελατών του FTX στην Alameda Research, ένα συνδεδεμένο με το ανταλλακτήριο hedge fund, προκειμένου να διενεργεί ριψοκίνδυνες επενδύσεις, πολιτικές δωρεές και αγορές ακριβών ακινήτων προτού καταρρεύσουν και οι δύο εταιρείες κηρύσσοντας πτώχευση πέρυσι.

Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον Μπάνκμαν – Φριντ ως τον εγκέφαλο μιας τεράστιας απάτης με έδρα τις Μπαχάμες, για τη δημιουργία μιας “πυραμίδας εξαπάτησης” βασισμένη σε ψέματα και ψεύτικες υποσχέσεις.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν ως μία σκληρά εργαζόμενη μαθηματική ιδιοφυΐα, που προσπάθησε καλόπιστα να αντιστρέψει την ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση της εταιρείας του.

Ο δικηγόρος του Μπάνκμαν – Φριντ, Μαρκ Κοέν, δήλωσε “απογοητευμένος από την ετυμηγορία” και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο πελάτης του σε έφεση κατά της απόφασης.

“Ο κύριος Μπάνκμαν – Φριντ επιμένει για την αθωότητά του και θα συνεχίσει να αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες εναντίον του”, είπε.

Στην δίκη κατέθηκαν στοιχεία από πρώην φίλους και συναδέλφους του, όπως η διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Καρολάιν Έλισον, ο συνιδρυτής της FTX Γκάρι Γουάνγκ και ο επικεφαλής μηχανολογίας της εταιρείας Νισάντ Σινγκ.

Και τα τρία μέλη του στενού κύκλου του Μπάνκμαν – Φριντ ομολόγησαν την ενοχή τους για κακουργηματικές κατηγορίες και δέχθηκαν να καταθέσουν εναντίον του ελπίζοντας να αποφύγουν τη φυλάκιση.

Η ακρόαση για το ύψος της ποινής που θα επιβληθεί στον Μπάνκμαν – Φριντ ορίστηκε για τις 28 Μαρτίου του 2024.

Related posts

Κουβέιτ: Απετράπησαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρους λατρείας σιιτών

admin

ΟΗΕ-Το Ισραήλ μπλοκάρει ακόμη περισσότερο από πριν τη βοήθεια τη Γάζα

admin

Αλγερία: Οκτώ νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

admin

Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Πιστεύουμε ότι η διαδικασία του άρθρου 7 μπορεί να κλείσει

admin

Γαλλία: Η Μ. Λεπέν θα δικαστεί για υπόθεση κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ

admin

Χούθι: Θα σταματήσουν τις επιθέσεις όταν τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζας

admin

ΗΠΑ: Βουτιά στο δημοσιονομικό έλλειμμα τον Ιανουάριο

admin

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν την Τρίτη

admin

Ουκρανία: Το σύστημα Patriot που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε, λειτουργεί

admin