Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

3+1 μηνύματα καθ’ οδόν προς τις ευρωκάλπες

Μια «βουτιά» πέντε μονάδων της κυβερνητικής παράταξης στην εκτίμηση ψήφου μέσα σε έναν μόλις μήνα, καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, με τη ΝΔ να σημειώνει απώλειες τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στα ποιοτικά στοιχεία και την εικόνα του Πρωθυπουργού. Κι αν η παρατεταμένη ανησυχία για την ακρίβεια και την οικονομία είχε ήδη δείξει ότι θα φθείρει την κυβερνητική υπεροχή, από τη νέα μέτρηση φαίνεται πως και η επαναφορά της υπόθεσης των Τεμπών στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς και δυσαρέσκεια. Δίπλα στο ηχηρό καμπανάκι για τη ΝΔ και τον Πρωθυπουργό, το δικό τους μήνυμα στέλνουν οι ψηφοφόροι σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέπει την εικόνα που διαμορφώθηκε από το περασμένο φθινόπωρο και να επιστρέφει στη δεύτερη θέση, ενώ έκπληξη αποτελεί η αναρρίχηση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην κορυφή του πίνακα με τους δημοφιλέστερους πολιτικούς αρχηγούς, κυρίως λόγω της σημαντικής υποχώρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το τέταρτο μήνυμα συνδέεται με τις διαρροές προς τη δεξιά πλευρά του πολιτικού άξονα, καθώς επιβεβαιώνεται η δυναμική της Ελληνικής Λύσης που σχεδόν προσεγγίζει πια τα ποσοστά του ΚΚΕ.

Το ποσοστό αυτών που θεωρεί ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη λάθος κατεύθυνση είναι στο 66%, αυξημένο κατά έξι μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ στα σημαντικότερα προβλήματα παραμένει πρώτη και με διαφορά η ακρίβεια. Ενδιαφέρον είναι ωστόσο ότι ένα 8% απάντησε αυθορμήτως ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η κρίση των θεσμών, ποσοστό αυξημένο από το 5% που είχε απαντήσει ανάλογα τον περασμένο μήνα, ενώ αρνητικά αξιολογείται η κυβέρνηση και στο πεδίο των δικαιωμάτων. Αρνητική αξιολόγηση καταγράφεται όμως και σε πεδία που θεωρούνταν προνομιακά για τη ΝΔ. Τον πληθωρισμό με 72% αρνητικές γνώμες και την εγκληματικότητα με 77%.

Στον πίνακα με τους δημοφιλέστερους αρχηγούς, για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με θετικό ποσοστό 38,9%. Στην πρώτη θέση με 40,9% βρίσκεται πλέον ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ μετά τον Πρωθυπουργό ακολουθούν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Στον πίνακα του «καταλληλότερου για την πρωθυπουργία» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται επίσης δεύτερος με 33%, με τον «κανέναν» επίσης να προσπερνά και να φτάνει στο 40%.

Τα παραπάνω αποτελέσματα αντανακλώνται στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου για τις ευρωκάλπες. Στην πρόθεση η ΝΔ πέφτει από το 28,5% του Φεβρουαρίου στο 24,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περνά ξανά το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση με 11,8% έναντι 10,2%. Στην εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis η ΝΔ χάνει 5,1 μονάδες από τον Φεβρουάριο, με 31,4% έναντι του προηγούμενου 36,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ελαφρά αύξηση στο 15,1% και το ΠΑΣΟΚ ελαφρά πτώση φτάνοντας το 13%. Απειλητικά κινείται πια η Ελληνική Λύση με 9,7% στην εκτίμηση ψήφου, μια ανάσα μόνο από το 10,1% του ΚΚΕ.

Το ινστιτούτο Ipsos

Την πρόβλεψή του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδωσε στη δημοσιότητα το ινστιτούτο Ipsos, σε δημοσκόπησή του για το Euronews. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στην πρόβλεψη κατανομής εδρών για την Ευρωβουλή, σε σύνολο 21 εδρών, το Ipsos δίνει την πρωτιά στο ΕΛΚ, όπου εκπροσωπείται η ΝΔ, με 8 έδρες. Στη δεύτερη θέση, με 5 έδρες, προβλέπει την ελληνική παρουσία στην ευρωομάδα της Αριστεράς, όπου εκπροσωπείται ο ΣΥΡΙΖΑ και δυνητικά η Νέα Αριστερά. Δίνει, επίσης, από 3 έδρες στους Σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, και στην ακροδεξιά Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ τις υπόλοιπες δύο τις κατανέμει στην επίσης σκληρή ευρωσκεπτικιστική δεξιά των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στην οποία ανήκει η Ελληνική Λύση.

Related posts

Πώς φτάσαμε στο «διαζύγιο» του Λοβέρδου με τον Ανδρουλάκη

admin

Κασσελάκης: «Επιμένω στη διενέργεια εκλογών» – Εξηγεί γιατί ζητά διεθνείς παρατηρητές

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Με κεραλοιφές Βελόπουλου πέρασε ο Μητσοτάκης το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σε βάρος της ΑΔΑΕ;

admin

Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας – Λιβύης

admin

Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Ομπρέλας μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

KKE για Νέα Φιλαδέλφεια: Τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που άφησε ανενόχλητους φασίστες χούλιγκαν να δολοφονούν

admin

Κασσελάκης: Πρωθυπουργός «της κωλοτούμπας» σε όλα ο Μητσοτάκης

admin

Κεραμέως στο MEGA: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα επηρεαστούν από τις εκλογές»

admin

Βελανιδιές

admin