Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βελανιδιές

Τα βαφτίσια θα γίνουν τη Δευτέρα. Οι ρόλοι μοιράστηκαν. Η πρώτη μάχη επιλέχθηκε – θα είναι μια από τις θεσμικότερες, αυτή του προϋπολογισμού. Οπότε, εκείνοι που έφυγαν απ΄ τον ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρήσουν την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για να φτιάξουν τις καθημερινές του συνήθειες – να του δώσουν, δηλαδή, την οργανωτικότητα που έλεγαν με κάθε τρόπο το τελευταίο τρίμηνο ότι του έλειπε – είναι κι επίσημα μια ΚΟ με περισσότερους βουλευτές από τις δύο μικρότερες της παρούσας Βουλής.

Τα διαδικαστικά, όμως, ήταν η εύκολη δουλειά που είχαν να κάνουν μετά την αποχώρησή τους. Εχουν κι άλλες, πολύ πιο δύσκολες, μπροστά τους.

Η πολιτική ζωή βάζει στους 11 μια σειρά στοιχημάτων, αναφέρουν όποιοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διασπάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απ΄ το πόσα θα κερδίσουν και πόσα θα χάσουν εξαρτάται η απόσταση που θα βρεθούν από τον τελικό τους στόχο: να γίνουν κόμμα και να γράψουν ένα ποσοστό στην ευρωκάλπη το οποίο θα αναγκάσει τους πρώην συντρόφους τους να μάθουν ότι υπάρχουν κι αλλού βελανιδιές που κάνουν βελανίδια.

Στοιχήματα

Το πρώτο στοίχημα αφορά το εύρος του ακροατηρίου τους. Κάποιοι ανάμεσά τους έχουν απήχηση κι εκτός της στενής συριζαϊκής βάσης. Αλλοι, ωστόσο, είναι ικανοί να γοητεύσουν μόνο τους παλιούς αριστερούς, τους ορθόδοξους. Το δεύτερο βρίσκεται στις εσωτερικές τους ισορροπίες. Αν στο μείγμα που θα προκύψει απ΄ αυτές, θα ακούγονται περισσότερο οι σαραντάρηδες ή η Ομπρέλα. Το τρίτο είναι να αποφύγουν μια διαρκή σύγκρουση με το παλιό τους κόμμα. Οι πολακικού ύφους επιθέσεις απ΄ την Κουμουνδούρου μπορούν να τους φτιάξουν προφίλ μόνο στην περίπτωση που δεν θα προκαλέσουν ανάλογου τύπου αντεπιθέσεις. Το τέταρτο έχει να κάνει με το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουν.

Η αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη κι όχι στον Κασσελάκη θα τους δώσει πόντους. Εφόσον, βέβαια, δεν υπακούει στον κανόνα της διαμαρτυρίας και εστιάσει σε εποικοδομητικές κοστολογημένες προτάσεις – γιατί στη νέα ΚΟ συμμετέχουν έξι πρώην υπουργοί, έξι άνθρωποι στους οποίους δεν δικαιολογούνται οι αυταπάτες αμφιθεάτρου για τη διακυβέρνηση. Το πέμπτο θα προκύψει από τις σχέσεις που θα χτίσουν – ή δεν θα αποκτήσουν – με άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα, σαν το ΠΑΣΟΚ. Για τους 11, επομένως, ισχύει εκείνο το τσιτάτο που λέει «όσο πιο σκληρά δουλεύεις, τόσο πιο τυχερός γίνεσαι».

Related posts

Οι μετακινήσεις κρίνουν τις πολιτικές κινήσεις

admin

Κανονικά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής

admin

Μενέντεζ κατά της Τουρκίας για Φινλανδία και Σουηδία – «Πυρά» κατά ΗΠΑ για ίσες αποστάσεις

admin

Ακροδεξιός εφιάλτης στις ευρωεκλογές

admin

Μητσοτάκης σε Σολτς: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

admin

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ την κράτηση Τζιτζικώστα

admin

Με «σκληρό ροκ» και συνταγή δικομματισμού

admin

Κόντρες διαρκείας με αστακοκάραβα και «φορολογικούς παραδείσους»

admin

Επιχείρηση «Ανανέωση» με θετικές ατζέντες

admin