Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Η προσοχή σε Πειραιώς και Aegean – Κρίσιμη η ανάκτηση των 1.400 μονάδων

Μάρτυρες μιας συγκρατημένης προσπάθειας αντίδρασης, μετά την πρόσφατη ισχυρή βουτιά, γίναμε χθες (12/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στις 1.395 μονάδες, δίχως ωστόσο να ανακαταλαμβάνει το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων.

Σήμερα, λοιπόν, θα φανεί κατά πόσο οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να αποκαταστήσουν την… τάξη, επαναφέροντας τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη άνω των κρίσιμων επιπέδων, τα οποία τη Δευτέρα χάθηκαν για πρώτη φορά από τις 13 Φεβρουαρίου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όλο το ενδιαφέρον εστιάζει στις τράπεζες, οι οποίες έχουν αισίως συμπληρώσει τέσσερις καθοδικές συνεδριάσεις, με τον κλαδικό δείκτη να αναδιπλώνεται από τα πολυετή υψηλά των 1.267 μονάδων στις 1.193 μονάδες (απώλειες άνω του 5%).

Εφόσον, οι τράπεζες κατορθώσουν να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος, τότε αυτό θα συνδράμει και την υπόλοιπη αγορά να υπερβεί εκ νέου τις 1.400 μονάδες, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιλεκτικά στηρίγματα από τα υπόλοιπα blue chips.

Σε κάθε περίπτωση, οι 1.380 μονάδες παραμένουν μια ισχυρή στήριξη για την Γενικό Δείκτη, ενώ το επόμενο βασικό σημείο στήριξης ακολουθεί στις 1.360 μονάδες. Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη τάση, εξακολουθεί να είναι θετική, έχοντας μαξιλαράκι τουλάχιστον 100 μονάδων από τον εκθετικό και τον απλό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.

Πειραιώς – Aegean -Titan – ΟΠΑΠ

Στο ταμπλό, τώρα, η προσοχή επικεντρώνεται στην Τρ. Πειραιώς, η οποία εξακολουθεί να κάνει τζίρους – μαμούθ. Χθες είδαμε αρκετούς Έλληνες να σπεύδουν κάπως… άτσαλα να περικόψουν την πλεονάζουσα θέση, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών από την πρόσφατη δημόσια προσφορά. Ωστόσο, ένα μπαράζ αγοραστικών εντολών προς το τέλος της συνεδρίασης είχε ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό των απωλειών και τη σταθεροποίηση της μετοχής κοντά στα 4 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το fund Helikon, το οποίο μέχρι πρότινος διατηρούσε το 9% των μετοχών, πούλησε ένα μεγάλο μέρος της συμμετοχής του, με αποτέλεσμα πλέον να διαθέτει μερίδιο κάτω του 5%. Κι όλα αυτά, ενόσω την Παρασκευή έχουμε την αλλαγή στάθμισης της μετοχής στους δείκτης του FTSE Russell.

Μεγάλου: Η επέτειος, το ολικό… make-over και το ράλι 450% στην Πειραιώς

Από εκεί και πέρα, τα εντυπωσιακά μεγέθη της Aegean για το 12μηνο του 2023 (καθαρά κέρδη 168 εκατ. ευρώ), σε συνδυασμό με το ικανοποιητικό μέρισμα (0,75 ευρώ/μετοχή), αναμένεται να παράσχουν στήριξη στη μετοχή της αεροπορικής εταιρείας.

Εντός της ημέρας οικονομικά αποτελέσματα δημοσιεύουν και οι Titan – ΟΠΑΠ, με τον πρώτο να έχει ήδη προϊδεάσει την αγορά για ένα ισχυρό έτος, κάτι που έχει αυξήσει τις προσδοκίες για το ύψος του φετινού μερίσματος.

Νέα ιστορικά υψηλά στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, παρότι ο πληθωρισμός «τσίμπησε» ελαφρώς στις ΗΠΑ (3,2% τον Φεβρουάριο από 3,1% τον Ιανουάριο), οι μετοχές παγκοσμίως βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά. Αυτό δίνει σήμερα την ευκαιρία στους επενδυτές να πάρουν ορισμένες ανάσες και να αφομοιώσουν τα κεκτημένα.

Έτσι, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα μικτό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ ίδια είναι η εικόνα και στα futures της Wall Street. Σήμερα, δε, θα συνεχιστεί, επίσης, η δημοσίευση των εταιρικών μεγεθών, με τις Inditex, Adidas και VW να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Οι τζίροι – μαμούθ στην Πειραιώς και η μικρή… καθυστέρηση στην Aegean

Στην Ασία, τέλος, ο ιαπωνικός Nikkei συνέχισε την πλαγιο-καθοδική πορεία, υπό τον φόβο της αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Αντίθετα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα αυξήθηκε κατά περίπου 0,5%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Related posts

Διάκριση για Τράπεζα Πειραιώς και Hellas EAP από τον EAPA

admin

Χρηματιστήριο: Νέο ράλι στην Πειραιώς, «βλέπει» τα υψηλά 3ετίας

ad

Πειραιώς: Συμφωνία για συμβολαιακή γεωργία με τον αγροτικό συνεταιρισμό Λαμίας

admin

Πειραιώς: Δωρεά υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία Αθήνας-Θεσσαλονίκης

admin

Χρηματιστήριο: Έβαλε «φρένο» στις απώλειες, τζίρος – μαμούθ στην Πειραιώς

ad

Διεθνείς διακρίσεις για την Πειραιώς Asset Management

admin

Ανάπτυξη 2,1% το 2018 προβλέπει η Πειραιώς

admin

Τρ.Πειραιώς: Ζημιές 3 δισ. € το 21

admin

Πειραιώς: Ντεμπούτο για την νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων

admin