Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη ημέρα απωλειών – Πιέσεις στις τράπεζες

Την τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση συμπλήρωσε το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους πωλητές να κλιμακώνουν τις ρευστοποιήσεις στο β’ μισό της ημέρας, αναγκάζοντας την ελληνική αγορά να χάσει το σύνολο το εβδομαδιαίων κερδών.

Τα εταιρικά αποτελέσματα, σε κάθε περίπτωση, παρέμειναν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ και η πορεία των διεθνών αγορών επίσης επηρέασε την ψυχολογία στο εσωτερικό, εν μέσω των μικτών στοιχημάτων για την πορεία των επιτοκίων.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΤΕ κατρακύλησε κατά 4% εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μεγεθών, τα οποία αποδείχθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Την ίδια στιγμή, τράπεζες – Mytilineos – ΔΕΗ απώλεσαν έως 2%, με τη Motor Oil να χάνει άνω του 3%. Μίνι ράλι, αντίθετα, πραγματοποίησε η Ελλάκτωρ, η οποία εκτοξεύθηκε κατά τουλάχιστον 6%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,75% και διαμορφώθηκε στις 1.218,07 μονάδες, χάνοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.227,27 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 17 μονάδες (από 1.213,38 έως 1.230,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 77 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο τα εταιρικά μεγέθη
Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει τη συσσώρευση δυνάμεων πέριξ των 1.200 – 1.240 μονάδων, με τους επενδυτές να ακολουθούν την τάση των ξένων αγορών, εν μέσω της συνεχούς ροής δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου.

ΟΤΕ και Titan, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ανακοίνωσαν τα τριμηνιαία τους κέρδη, με τον πρώτο να παρουσιάζει επιδόσεις ελαφρώς χαμηλότερες των εκτιμήσεων και τον δεύτερο να υπερβαίνει με άνεση τους στόχους των αναλυτών.

Το απόγευμα θα ακολουθήσει η ΔΕΗ, με το πρόσημο στις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις να είναι κάτι παραπάνω από θετικό, παρέχοντας επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό. Μην ξεχνάμε ότι τις προηγούμενες ημέρες εξαιρετικά μεγέθη δημοσίευσαν οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΛΠ, Coca – Cola και ΕΛΠΕ.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διάθεση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit. Μέσα στον Νοέμβριο θα ακολουθήσει το πρώτο πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (έως 25%), ενώ την άνοιξη η διαδικασία θα κλείσει με το 27% της Πειραιώς.

Στο εξωτερικό, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ αξιολογούν τους κινδύνους σε πληθωρισμό και οικονομία, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, η οποία από το 2021 βρίσκεται σε σταθερή πορεία σύσφιγξης.

Οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι η περίοδος των υψηλότερων επιτοκίων είτε έχει ήδη παρέλθει είτε βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της, κάτι το οποίο αναμφίβολα βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, ιδίως ενόσω μια σειρά προκλήσεων (πόλεμος στη Μέση Ανατολή) ρίχνει… βαριά σκιά στις προοπτικές. Την ίδια στιγμή, ο φόβος περί ύφεσης στην Ευρωζώνη επίσης επηρεάζει το κλίμα στις αγορές.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο 0,86% και τις 447 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,69%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,76%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,97% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,69%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο S&P 500 δίνει «μάχη» για τη διεύρυνση του ανοδικού σερί.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 1,21% και τα 76,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 1,12% και τα 80,4 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο 0,24% και τα 1.962 δολάρια ανά ουγγιά.

Πηγή --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Μιχάλης Κατσουρής: Συνελήφθη Έλληνας οπαδός, ερευνάται η εμπλοκή του στη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚΣΥΡΙΖΑ: To μαρτύριο της σταγόνας από την «Ομπρέλα» – Πρώτο κύμα οι 1.300 υπογραφές, στο επίκεντρο οι «ουδέτεροι»Τατόι: Στο «φως» σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο ανάκτορο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Related posts

Τουρισμός για Όλους: Πληρωμές ιδιοκτητών καταλυμάτων και τουριστικών γραφείων

admin

Σταϊκούρας: Τη Δευτέρα η παρουσίαση των μέτρων στήριξης

admin

«Εξοικονομώ 2021»: Ανοίγει στις 12:00 η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

admin

ΤΕΚΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουν λογιστές και εργοδότες για την υπαγωγή των ασφαλισμένων στο νέο επικουρικό σύστημα

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου – Οι δύο βασικές καινοτομίες

admin

British American Tobacco Hellas: 200 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

admin

Τα ΕΛΤΑ μετασχηματίζονται και γυρίζουν σελίδα

admin

«Τουρισμός για όλους»: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Ποιοι οι δικαιούχοι

admin

Eurostat: Από 8 έως 51 ευρώ το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ το 2022 – Πόσο είναι στην Ελλάδα

admin