Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Αλαλούμ με τις 4ωρες ανθρωπιστικές παύσεις – Ο Λευκός Οίκος τις ανακοίνωσε, το Ισραήλ τις εφαρμόζει, αλλά επισήμως τις διαψεύδει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:16

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε την Πέμπτη το απόγευμα δήλωση του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία το Τελ Αβίβ συμφώνησε σε μια καθημερινή τετράωρη ανθρωπιστική παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη βόρεια Γάζα από σήμερα.

Με μια ανακοίνωση που έγινε τρεις ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να εφαρμόζει τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις στη βόρεια Γάζα κάθε μέρα.

“Οι Ισραηλινοί μάς ενημέρωσαν ότι δε θα υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης και ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ξεκινά σήμερα”, τόνισε ο κ. Κίρμπι.

Ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν αυτήν την πολιτική διευθέτηση, το Ισραήλ εφαρμόζει αυτές τις παύσεις από την Κυριακή, ανοίγοντας έναν καθημερινό τετράωρο ανθρωπιστικό διάδρομο στον δρόμο Salah a-Din για να εκκενώνουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι τη βόρεια Γάζα προς τα νότια.

Ωστόσο, αναφέρεται στην πολιτική αυτή ως “ανθρωπιστικό διάδρομο” και όχι ως “ανθρωπιστικές παύσεις”, πιθανότατα λόγω εσωτερικής πολιτικής ευαισθησίας στο εσωτερικό του Ισραήλ κατά μιας κατάπαυσης πυρός από πλευράς του ισραηλινού στρατού όσο οι όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι της ισλαμιστικής Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, η τοπική παύση εφαρμόζεται καθημερινά. Την Τετάρτη παρατάθηκε κατά μία ώρα και την Πέμπτη ήταν έξι ώρες λόγω του μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Διάψευση

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) εκτιμούν ότι μόνο την Τετάρτη, περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν τον διάδρομο για να κατευθυνθούν νότια.

Επειδή το Ισραήλ δεν έχει περιγράψει την παύση πυρός του για να επιτρέψει την εκκένωση της Γάζας από βορρά προς νότο ως “ανθρωπιστικές παύσεις”, η πρακτική φαίνεται να έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις εντός του εβραϊκού κράτους, οδηγώντας το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι μάχες των IDF συνεχίζονται και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς απελευθέρωση των ομήρων.

“Οι μάχες συνεχίζονται και δε θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ. “Το Ισραήλ εξασφαλίζει ασφαλείς διαδρόμους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς τον νότο, όπως εκείνος που χρησιμοποίησαν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός λαμβάνει “τοπικά μέτρα ακριβείας” στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις με τη Χαμάς, αναφερόμενος προφανώς στις τετράωρες “παύσεις” που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ουάσινγκτον.

“Αυτά τα πράγματα δεν θα μας αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο”, είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ, την οποία δεν σχολίασε ευθέως.

Ο Γκάλαντ είπε ότι θεωρεί “δικά του” τα παιδιά που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν. Το Ισραήλ θα φτάσει σε κάθε Παλαιστίνιο που εμπλέκεται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, “ακόμη και αν χρειαστούν χρόνια”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, ο στρατός χρησιμοποιεί “νέες μεθόδους” στις επιχειρήσεις του για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς.

Related posts

Χαβάη: Δυόμιση εβδομάδες μετά τις φονικές πυρκαγιές οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα με 388 αγνοούμενους

admin

Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Μακρόν να επισκεφθεί την Τουρκία

admin

Αυστρία: Η πρώην ΥΠΕΞ Κάριν Κνάισλ, που είχε προσκαλέσει τον Πούτιν στον γάμο της, εγκαταστάθηκε στη Ρωσία

admin

IDF: Η ισραηλινή αεροπορία αναχαίτισε εχθρικό αεροσκάφος που εισήλθε από την Συρία

admin

Οι αρχές της Ανατολικής Λιβύης απέλασαν χιλιάδες Αιγύπτιους μετανάστες

admin

Mirror: Χειρότερη του αναμενόμενου η υγεία του Καρόλου – Σχέδια για τη διαδοχή του

admin

Η Τουρκία αναμένει πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ μετά το “ναι” για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Tο Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσους δικαστές και αξιωματούχους

admin

Ισραήλ: Ομοβροντία ρουκετών από τον νότιο Λίβανο – Απαντά το Τελ Αβίβ με πυρά πυροβολικού

admin