Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε νέο μπρα ντε φερ το Κόσοβο με τη Σερβία

Επιστρέφει η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου λόγω της αδυναμίας να αντιμετωπιστούν μακροχρόνια ζητήματα μέσω του διαλόγου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει γίνει το τελευταίο σημείο ανάφλεξης στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ενώ η Πρίστινα έχει εκφράσει την επιθυμία της να ενταχθεί στο σώμα, το Βελιγράδι απείλησε να το εγκαταλείψει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αλλεπάλληλοι γύροι διαπραγματεύσεων έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων που ακόμη κι όταν οδηγούν σε συμβιβασμούς μένουν στα χαρτιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συμφωνία της Οχρίδας. Παρατηρητές διαπιστώνουν μακρά σειρά από προκλήσεις, υπερβολικές αντιδράσεις, αντεγκλήσεις, φορτισμένες επετείους, διεθνείς καταδίκες, εκρήξεις βίας και λίγοι διαβλέπουν ευκαιρία για πρόοδο.

Κατά τη διάρκεια των είκοσι και πλέον ετών από την ένταξη της Σερβίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δεκάδες χιλιάδες πολίτες απευθύνθηκαν στο σώμα για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου, η Σερβία κατατάσσεται στην όγδοη θέση για τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό το προνόμιο η Πρίστινα επιθυμεί να επεκταθεί και στους πολίτες του Κοσόβου. Ο σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανεβάζει τους τόνους και υπογραμμίζει ότι η αντίδραση της Σερβίας σε ενδεχόμενη ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα είναι ισχυρή. Και ο πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Related posts

Συμφωνία Μητσοτάκη και Ερντογάν για τον οδικό χάρτη

admin

Πίσω από τις κάμερες

admin

Ευρωλίστα με εκπλήξεις και μεταγραφές

admin

ΚΚΕ: Επικίνδυνη εξέλιξη η τροπολογία ΗΠΑ για επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα

admin

«Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο…»

admin

Ισως υιοθετήσει σκληρή στροφή στην εξωτερική πολιτική του

admin

Νέες απειλές από Ερντογάν: «Έχουμε τελειώσει. Να προσέχει από εδώ και πέρα»

admin

Οικονόμου: 73 εκατομ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη μεταποίηση

admin

Συνεδριάζει στις 11 το Υπουργικό – Ποια θέματα θα συζητηθούν

admin