Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 0,35% – Σε μεσαία κεφαλαιοποίηση και περιφέρεια το επενδυτικό ενδιαφέρον

«Χλιαρό» το ξεκίνημα εβδομάδας για το

Χρηματιστήριο Αθηνών

με τον

Γενικό Δείκτη

να κλείνει στις 1,275,34 μονάδες με πτώση 0,35%, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από προσπάθεια περιορισμού των πιέσεων από το

profit taking

. Παρόλαυτα ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να διατηρήσει την ήπια άνοδο που κατέγραψε κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας και γρήγορα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας το εξίσου υποτονικό κλίμα που επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ενδεικτικό της επιφυλακτικής κατάστασης είναι ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα μειωθούν έως και κατά 1% το 2024.

«Δεν βλέπω τα επιτόκια να πέσουν κάτω από το 2% έως 2,5%» είπε χαρακτηριστικά, καθώς ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από εξωγενείς παράγοντες όπως η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, το δημογραφικό και οι δαπάνες για την πράσινη μετάβαση.

Συνεχίζοντας στο μέτωπο της οικονομίας, οι προοπτικές για το χρέος της Ελλάδας είναι αρκετά ευοίωνες, όπως επισημαίνει η Capital Economics.

Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και οι χαμηλές δαπάνες για τόκους θα πρέπει να διατηρήσουν τον δείκτη χρέους σε πτωτική τάση για αρκετά ακόμη χρόνια. Tα μαθηματικά πίσω από τον δείκτη χρέους είναι φυσικά ίδια για την Ελλάδα όπως και για άλλες χώρες. Η πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ εξαρτάται από την τρέχουσα επιβάρυνση του χρέους, την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, τα ονομαστικά επιτόκια και το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Όμως, η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση, διότι ο ρυθμός ανάπτυξής της θα πρέπει να είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης για λίγο καιρό ακόμη, θα έχει μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και οι τόκοι που πληρώνει για το χρέος της είναι χαμηλοί. Ως αποτέλεσμα, ο λόγος του χρέους της θα συνεχίσει να μειώνεται αρκετά γρήγορα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας στις 1,275,34 μονάδες με πτώση 0,35 και τζίρο στα 83,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,29 εκατ. σε 20 πακέτα, ενώ διακινήθηκαν 21,9 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο 0,67% και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,98%. Απώλειες 1,10% για τον τραπεζικό δείκτη που βρίσκεται στις 1.056 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν 50 μετοχές, πτωτικά 63 και 12 παρέμειναν αμετάβλητες.

Η εικόνα των μετοχών

Στις τραπεζικές μετοχές, η ΕΤΕ σημείωσε πτώση 1,78%, η Eurobank απώλειες 1,26% όπως και η Alpha κατά 0,96%, ενώ θετικά έκλεισε η Πειραιώς με κέρδη 0,43%.

Εκτός από την Πειραιώς, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε η ΕΥΔΑΠ με 1,5%, η Motor Oil με 0,49%, ο Σαράντης με 0,37%, η Coca Cola με 0,12% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 0,06%.

Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν οι ΕΛΠΕ με -1,72%, Aegean με -1,56%, Jumbo με -1,2% και ΟΤΕ με -0,98%. Με μικρότερες απώλειες 0,6% έκλεισε ο ΟΠΑΠ με υψηλό τζίρο στα 5,99 εκατ. και η ΔΕΗ με -0,7% και 2,7 εκατ. Στηρίξεις στην αγορά έδωσαν κινήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχώρισε η άνοδος 5,36% της Intracom και του ΑΔΜΗΕ με 1,64%.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:



Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό – Δείτε φωτογραφίεςΡιψοκίνδυνος Νορβηγός βουτά από τα 40 μέτρα στα παγωμένα νερά με την κοιλιά – Η μόδα της «βουτιάς του θανάτου»«Κοιμόμαστε πάνω στις καρέκλες, δεν έχουμε ρούχα» – Εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Μονάχου παραμένουν 150 Έλληνες

Related posts

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Σημαντικά οφέλη για χιλιάδες νοικοκυριά – Το ύψος της επιδότησης και οι δικαιούχοι

admin

Διευκρινίσεις Σκυλακάκη για το «οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο» και τις αυξήσεις στα καύσιμα

admin

Εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων – Ξεκινούν οι προκαβολές

admin

Αντίο στη σύνταξη: Τι είναι η «ήπια αποταμίευση» που κερδίζει τη γενιά Ζ

admin

Πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023: 3.400 επιχειρήσεις και αγρότες πήραν προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής

admin

Fuel Pass 2: Πάνω από 72.000 αιτήσεις σε λίγες ώρες – Ποιοι ΑΦΜ κάνουν αίτηση

admin

«Πράσινο φως» από την ΕΕ για την έκδοση κοινωνικού ομολόγου

admin

Elpedison: Το target model στην Ελλάδα πέτυχε – Aνέδειξε την υψηλή ζήτηση για ευέλικτη ισχύ

admin

Market Pass: Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές

admin