Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι επενδυτές έβγαλαν αντίδραση και «κράτησαν» τις 1.400 μονάδες

Τη δεύτερη διαδοχική του πτώση και την πέμπτη στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις κατέγραψε το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, σε μία επεισοδιακή μέρα με ισχυρές μεταβολές των δεικτών και με τις 1.400 μονάδες να τίθενται υπό αμφισβήτηση.


Με ένα κρεσέντο πωλήσεων, που «απλώθηκε» στο 80% των μετοχών, ο

Γενικός Δείκτης

έχασε ενδοσυνεδριακά πολλά από τα κεκτημένα του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η τάξη αποκαταστάθηκε -ως ένα βαθμό- και το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων «απορροφήθηκε».





Στο στόχαστρο των sellers βρέθηκαν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τις απώλειες του δείκτη Mid Cap να «αγγίζουν» το 2% μέσα στην ημέρα. Profit taking παρατηρήθηκε και σε blue chips, τα οποία όμως συνεχίζουν να σημειώνουν ισχυρή άνοδο σε μακροπρόθεσμη βάση. Στις τράπεζες η Eurobank υποχώρησε περισσότερο, αν και αυτή προερχόταν από συνεδρίαση κερδών.





Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε εκ νέου σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές «μαζεύουν» ρευστότητα για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο placement των ΤΧΣ-Πειραιώς. Οι traders περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σχετικά με το ποσοστό διάθεσης, αλλά και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της διαδικασίας.


Η Quest Συμμετοχών ενισχύθηκε σημαντικά για ακόμη μία συνεδρίαση, μετά την επιβεβαίωση ότι υφίσταται ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για την ACS, τη θυγατρική της στις ταχυμεταφορές. Πειστική αντίδραση έβγαλε η Cenergy Holdings μετά από 7 διαδοχικές απώλειες και απομακρύνθηκε, έτσι, από τα χαμηλά τριών μηνών.





Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (28/2) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,24 μονάδες ή 0,30% και έκλεισε στις 1.407,74 μονάδες. Μάλιστα, κινήθηκε σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, μεταξύ των 1.396,03 μονάδων (χαμηλό ημέρας) και των 1.415,11 μονάδων (υψηλό ημέρας).






Η ατζέντα




Με «κομμένη την ανάσα» περιμένουν οι επενδυτές τις εξελίξεις για το placement της Τρ. Πειραιώς. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το ενημερωτικό δελτίο που θα εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και φυσικά το τελικό ποσοστό που θα διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τη συμμετοχή του Ταμείου να ανέρχεται σε 27%. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη βάση της εισήγησης που θα καταθέσει η Βank of America, που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΧΣ για την αποεπένδυση. Η 4η Μαρτίου φαίνεται να έχει «κλειδώσει» -εκτός απροόπτου- για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.


Το ενδιαφέρον παραμένει επίσης στραμμένο στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με την Ideal να έχει προβεί σε ανακοινώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ ακολουθεί αργότερα σήμερα η Lavipharm. Μέχρι να ολοκληρωθεί η εβδομάδα, ανακοινώσεις περιμένουμε από την HELLENiQ ENERGY και την Entersoft την Πέμπτη (29/2), αλλά και την Mermeren Kombinat την Παρασκευή (1/3).





«Πρεμιέρα» στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου έκανε σήμερα το νέο retail bond της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ, με το περίπου 77% των ομολογιών να κατανέμεται σε ιδιώτες επενδυτές. Η συνολική έγκυρη ζήτηση ανήλθε σε 201,87 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η δημόσια προσφορά να καλυφθεί κατά 1,55 φορές.


Τέλος, την Πέμπτη (29/2) έχουμε το rebalancing (αναδιάρθρωση) των δεικτών του MSCI, με την Intrakat και την Intralot να εισέρχονται στον Small Cap Index. Στον βασικό δείκτη δεν υπήρξαν μεταβολές, με τις 10 μετοχές που τον απαρτίζουν να παραμένουν ως εξής: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Επεισόδια στο Σύνταγμα, μολότοφ στο προαύλιο της Βουλής – Μάχες σώμα με σώμα στην Ομόνοια (βίντεο)





Θεσσαλονίκη: Τα ΜΑΤ χτύπησαν ρεπόρτερ του banksnews-.gr στην πορεία για τα Τέμπη – Βίντεο





Απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα στις ΔΟΥ Κηφισιάς και Πειραιά







Related posts

Αεροδρόμιο Χανιών: «Απογειώθηκε» η επιβατική κίνηση το 2022

admin

Ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί πώς είναι εφικτό να δουλεύουμε μόνο 3 μέρες την εβδομάδα

admin

Σταϊκούρας: Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς η 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών

admin

Νέο «άλμα» τιμών για το πετρέλαιο, επέστρεψε πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

admin

Ελλάδα και Παναμάς έχουν σφυρηλατήσει μία δυνατή σχέση στη Ναυτιλία

admin

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»: Ανοίγει η πλατφόρμα για την ενεργειακή αναβάθμιση

admin

myPROPERTY: Σε λειτουργία οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών

admin

Χατζηδάκης: Μέχρι τέλος Μαρτίου το «μπόνους» σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους – Ποιοι θα λάβουν 200, 250 ή 300 ευρώ

admin