Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία θα λάβει στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα ως απάντηση στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ




Η Ρωσία έκανε γνωστό την Τετάρτη ότι θα υιοθετήσει στρατιωτικo-τεχνικά και άλλα μέτρα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποια θα είναι αυτά, προκειμένου να προστατεύσει την κυριαρχία της από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κίνηση που χαρακτήρισε επιθετική και λανθασμένη.

Η Σουηδία έχει ξεράσει πλέον και το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία, αφού τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε την ένταξη της παραδοσιακά ουδέτερης σκανδιναβικής χώρας στο στρατιωτικό μπλοκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αμφότερες αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, προκαλώντας τη μεγαλύτερη στρατιωτική διαμάχη στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια.

“Θα παρακολουθούμε στενά τι θα κάνει η Σουηδία εντός του επιθετικού στρατιωτικού μπλοκ, πώς θα εκλάβει την ένταξή της στην πράξη… με βάση αυτό, θα ετοιμάσουμε την απάντησή μας με αντίποινα στρατιωτικο-τεχνικού χαρακτήρα και άλλης φύσεως”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνοδεύεται από τη συνεχιζόμενη τροφοδότηση της αντιρωσικής υστερίας στη χώρα, την οποία, δυστυχώς, ενθαρρύνει η σουηδική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά η κύρια πηγή της βρίσκεται στο εξωτερικό. Δεν είναι οι Σουηδοί που έκαναν την επιλογή· αυτήν την επιλογή την έκαναν άλλοι για τους Σουηδούς”, πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κίνηση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έχει τροφοδοτήσει εντάσεις και κινήσεις στρατιωτικοποίησης.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Στοκχόλμη έκανε επίσης λόγο για υιοθέτηση απροσδιόριστων στρατιωτικών και τεχνικών μέτρων στον λογαριασμό της στο Telegram την Τρίτη, ανάλογων με τον αριθμό των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού υλικού που θα αναπτυχθεί εντός της Σουηδίας.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σημείωσε ότι τα σχόλια της Ρωσίας δεν προκαλούν έκπληξη και τόνισε ότι η χώρα του δεν ανησυχεί.

“Το ίδιο είπαν όταν η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Κρίστερσον την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην πόλη Trollhatten στη νότια Σουηδία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TT.

“Είναι γνωστό ότι στη Ρωσία δεν αρέσει το γεγονός ότι είτε η Σουηδία είτε η Φινλανδία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις μας”, συμπλήρωσε.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η Σουηδία “είναι έτοιμη” να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε “απάντηση” της Ρωσίας. “Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και παρακολουθούμε τι κάνουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Related posts

Η Αργεντινή απαγόρευσε τις εξαγωγές βοδινού κρέατος για 15 ημέρες μετά την υποτίμηση του πέσο

admin

Μισέλ για το φράγμα για φράγμα της Καχόβκα: Θα προτείνω περισσότερη βοήθεια για τις πλημμυρισμένες περιοχές

admin

Γαλλία: Νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του όταν πήδηξε από κτίριο κατά τη διάρκεια ταραχών

admin

Βρετανία: Παραιτήθηκε από το BBC ο διάσημος παρουσιαστής Χιου Έντουαρντς λόγω σεξουαλικού σκανδάλου

admin

Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα: Προσβλέπουμε σε περαιτέρω θετικές εξελίξεις για την υπόθεση Μπελέρη

admin

Ισραήλ: Οι επιθέσεις των Χούθι δεν πλήττουν το εμπόριο

admin

Η Ολλανδία θέλει να αγοράσει άρματα μάχης Leopard 1 από εταιρεία της Ελβετίας και να τα διαθέσει στο Κίεβο

admin

Κουλέμπα: Μόνο όσοι δεν είναι σωστά πληροφορημένοι ή κάνουν λάθος μπορεί να πιέζουν το Κίεβο να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα

admin

Λιβύη: Ο Ντμπέιμπα απέπεμψε την ΥΠΕΞ Νάιλα Μανγκούς επειδή συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό της

admin