Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική άνοδος στις παρυφές των 1.200 μονάδων

Με το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων αναμετράται το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν τις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις για 4η διαδοχική ημέρα, εν μέσω της οριακά βελτιωμένης ψυχολογίας στο εξωτερικό, αλλά και των προσδοκιών για τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά, η επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να είναι παρούσα, κάτι που αντανακλάται εμφανέστερα στον χαμηλό τζίρο. Μην ξεχνάμε δε, ότι η διόρθωση της ελληνικής αγοράς ξεπερνά πλέον το 10%, με τους πωλητές να παραμένουν στο «τιμόνι» για τρεις διαδοχικούς μήνες.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται άνω του 1%, καθώς σήμερα οι επενδυτές αποκτούν δικαίωμα για το μέρισμα του 0,95 ευρώ. Η Τέρνα Ενεργειακή, επίσης, κερδίζει περίπου 1,5% εν όψει της δημοσίευσης των μεγεθών του γ’ τριμήνου, ενώ η Cenergy συνεχίζει την ανοδική αντίδραση για 5η διαδοχική ημέρα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,28% και διαμορφώνεται στις 1.196,50 μονάδες, κερδίζοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.193,10 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.195,38 έως 1.999,64 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Μάχη για τις 1.200 μονάδες


Μετά τον τρίτο σερί καθοδικό μήνα, ο οποίος έφερε τη συνολική διόρθωση της αγοράς στο -10% σε σχέση με τα υψηλά έτους του Ιουλίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να ανακαταλάβει το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων (για πρώτη φορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου), δίνοντας συνέχεια στο 3ήμερο ανοδικό σερί.

Ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει επιλεκτικά στηρίγματα αφενός από τις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις (π.χ. πρόταση της UniCredit για το 9% της Alpha Bank), αφετέρου από τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα.

Μετά τις θετικές ανακοινώσεις των Mytilineos, ΟΛΠ και Coca – Cola, το απόγευμα της Τετάρτης είναι η σειρά της Τέρνα Ενεργειακή να δημοσιεύσει τα τριμηνιαία οικονομικά μεγέθη, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι τράπεζες.

Όλα αυτά, όπως είναι αναμενόμενο, βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία και επιτρέπουν στους αγοραστές να πάρουν ορισμένα ρίσκα, σε συνδυασμό δε, με την πεποίθηση των επενδυτών ότι απόψε η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος 5,25% – 5,50%.

Ωστόσο, οι προκλήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στους εξασθενημένους συναλλαγματικούς τζίρους.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια νέα πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία και την αγορά ενέργειας, ενώ στην Ευρώπη επανέρχεται ο φόβος της ύφεσης (συρρίκνωση 0,1% στο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου), ενόσω οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες (υψηλά επιτόκια) δεν αναμένεται να «χαλαρώσουν» πριν το γ’ πριν το γ’ τρίμηνο του 2024.

Πάντως, οι επενδυτές δηλώνουν συγκρατημένοι αισιόδοξοι, καθώς σε έρευνα, όπου συμμετείχαν 259 διαχειριστές κεφαλαίων συνολικού ύψους $664 δισ., το 60% προσδοκά ότι το σενάριο των δυσμενών εξελίξεων σταδιακά θα απομακρυνθεί, χωρίς να αποκλείει ακόμη και ένα μίνι year-end rally.

Ειδήσεις σήμερα:



Στόχος ήταν τα τούνελ της Χάμας λέει το Ισραήλ για το χτύπημα με τους δεκάδες νεκρούς στην Τζαμπαλίγια



Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Μπέου για τη χυδαία επίθεση σε βάρος δημοσιογράφων47χρονη στις ΗΠΑ δηλητηρίασε τον 51χρονο σύντροφό της ώρες αφού αυτός κληρονόμησε 30 εκατ. δολάρια

Related posts

Fitch: Οργή από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ

admin

Τα 5+1 «στοιχήματα» της οικονομικής πολιτικής για το 2024: Κίνητρα, αλλαγές, επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις

admin

Επιταγής ακρίβειας – Χριστούγεννα 2023: Σε ποιους θα δοθεί – Τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις

admin

Βραζιλία: Το ποσοστό της ανεργίας συνεχίζει να πέφτει, στο 7,8%

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Και νέο σχέδιο νόμου σε δημόσια διαβούλευση – Στο στόχαστρο συναλλαγές με «βρώμικο» χρήμα

admin

Tροπολογία για τους μετανάστες: Ποιοι μπορούν πλέον να δουλεύουν «άσπρα» και ποιοι αποκλείονται

admin

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Παράταση της προθεσμίας για τις αγορές έως την 24η Οκτωβρίου

admin

ΛΑΜΨΑ: Προσφυγή στα δικαστήρια για τη δήθεν πώληση της «Μεγάλης Βρεταννίας»

admin

Επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100 έως 200 ευρώ – Ποιοι δικαιούνται περισσότερα και ποιοι λιγότερα

admin