Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στις απώλειες, αλλά με «άμυνες»

Σε «μάχη» ανάμεσα σε buyers και sellers εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (27/2) στο

ελληνικό χρηματιστήριο

, με τις τράπεζες αυτή τη φορά να λειτουργούν ως «αντίβαρο» για την αγορά.


Στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, το πρόσημο ήταν αρνητικό με τις 1.410 μονάδες να έχουν τεθεί υπό απειλή. Ωστόσο, ένα αγοραστικό «κύμα» μετά τις 2 το μεσημέρι οδήγησε προσωρινά τον

Γενικό Δείκτη

σε ανοδικό έδαφος, ξεπερνώντας τις 1.415 μονάδες στα υψηλά ημέρας.





Ο ΟΠΑΠ ήταν για ακόμη μία φορά ο πρωταγωνιστής στο ταμπλό, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική άνοδο και τη δεύτερη σερί ισχυρή, με αποτέλεσμα να «σκαρφαλώσει» σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Από τους τραπεζικούς τίτλους ξεχώρισε η Eurobank, «γκάζι» πάτησε η Quest Holdings, ενώ αντίθετα η Σαράντης «προσγειώθηκε» απότομα μετά το χθεσινό «άλμα» της.





Σε κάθε περίπτωση, το

Χρηματιστήριο

κινήθηκε σε μονοψήφιο εύρος τιμών, με τους traders να μην έχουν διάθεση να ρισκάρουν, αλλά ούτε και να διακινδυνεύσουν τα πρόσφατα κεκτημένα. Η σημερινή διόρθωση, όπως και αυτή που προηγήθηκε, δεν είχε καθόλου έντονο στοιχείο, γι’ αυτό και τα κέρδη σε μηνιαία βάση «κλειδώνουν» με δύο συνεδριάσεις να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο μήνας.


Για άλλη μία μέρα, ο τζίρος ήταν υποτονικός, καθώς οι επενδυτές «μαζεύουν» ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τρ. Πειραιώς. Η αγορά βρίσκεται σε αναμονή για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς εκκρεμούν οι οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό διάθεσης και την κατανομή των μετοχών. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το αν τελικά το Ταμείο θα διαθέσει το 27% που κατέχει ή λιγότερο.





Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,18% στις 1.411,98 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.407,95 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.416,68 μονάδες. Επανήλθε, έτσι, σε πτωτικό έδαφος μετά το χθεσινό ανοδικό διάλειμμα, αν και παραμένει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Σημειώνεται ότι οι επόμενες «κορυφές» που έχει να φτάσει το Χρηματιστήριο είναι κατά σειρά οι 1.424,35 μονάδες (20/2/2024), οι 1.429,12 μονάδες (2/5/2011) και οι 1.434,65 μονάδες (29/4/2011).






Στο επίκεντρο το placement και τα εταιρικά αποτελέσματα




Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το placement που θα λάβει χώρα, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου, με τις 4 του μήνα να αποτελούν την επικρατέστερη ημερομηνία. Θα έχει προηγηθεί η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εισήγηση του συμβούλου, Bank of America, καθώς και η ετυμηγορία του ΤΧΣ σχετικά με το τελικό ποσοστό που θα διαθέσει. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο κατέχει το 27% της Τρ. Πειραιώς.


Παράλληλα, την Τετάρτη (28/2) θα εκκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομολόγου της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Η ομολογιακή έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,55 φορές, οι προσφορές ανήλθαν σε 201,87 εκατ. ευρώ και το τελικό επιτόκιο «κλείδωσε» στο 6%, δηλαδή στο κατώτερο εύρος της απόδοσης.





Την Πέμπτη (29/2), μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI. Η Intrakat και η Intralot θα ενταχθούν στον Small Cap, ενώ στον βασικό δείκτη δεν υπήρξαν αλλαγές, με τις 10 μετοχές που τον απαρτίζουν να παραμένουν ως εξής: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo.


Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, την «σκυτάλη» από τη MIG πήρε σήμερα η Premia Properties, ενώ ακολουθούν η Ideal Holdings και η Lavipharm την Τετάρτη (28/2), η HELLENiQ ENERGY και η Entersoft την Πέμπτη (29/2) και η Mermeren Kombinat την Παρασκευή (1/3). Επόμενες ημερομηνίες σταθμοί είναι η 7η Μαρτίου, καθώς ανακοινώνουν τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις τους η Alpha Bank και η Eurobank, και η 12η Μαρτίου, που θα είναι η σειρά της Εθνικής Τράπεζας.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





ΕΟΔΥ: Οκτώ τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα, αλλά αναμένεται αύξηση – Ανησυχία για αναζωπύρωση στην Ευρώπη





Ανάλυση Economist: Γιατί η Ευρώπη «φοβάται» την άνοδο της Λεπέν – Τι θα συμβεί αν νικήσει τον Μακρόν





Γαλλία: Κατασχέθηκαν 72 πυροβόλα όπλα και πάνω από 3.000 φυσίγγια από σπίτι του Αλέν Ντελόν

Related posts

Market Pass 2: Αντίστροφη μέτρηση για πληρωμή έως τη Δευτέρα – Πότε θα γίνει η επόμενη καταβολή

admin

Ποια προνοιακά επιδόματα θα πληρωθούν σήμερα σε 709.262 δικαιούχους

admin

Ρεύμα: Οδηγός επιβίωσης στα… ψιλά γράμματα των χρωματιστών τιμολογίων (πίνακας)

admin

ΑΑΔΕ: «Φορολογικά ΚΕΠ» γίνονται οι ΔΟΥ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Τα 6 μεγάλα κέντρα ελέγχου που αλλάζουν τα πάντα

admin

Επιδόματα ανεργίας – Χατζηδάκης: Παράταση όλων των επιδομάτων για δύο μήνες

admin

Τα αθόρυβα σύμβολα του πλούτου – Αυτά τα πολυτελή προϊόντα είναι το trend του 2024

admin

Hλεκτρονικό εμπόριο: Eρχεται πρόγραμμα επιδότησης μέχρι και 5.000 ευρώ

admin

Reuters: Διχασμένη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική στήριξης της ευρωζώνης

admin

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: 14ημερη παράταση σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας

admin