Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκανε το 4×4 και έφθασε μία «ανάσα» από τις 1.200 μονάδες

Με αργό, αλλά σταθερό βήμα συνέχισε το

Χρηματιστήριο Αθηνών

 την πορεία προς το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, με τους αγοραστές να βγαίνουν «νικητές» για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση, χάρη στη βελτιωμένη ψυχολογία στο εξωτερικό, αλλά και στις προσδοκίες για τα εταιρικά μεγέθη του γ’ τριμήνου.

Ωστόσο, η νέα άνοδος μόνο «αναίμακτη» δεν ήταν, με την επιφυλακτικότητα να παραμένει… παρούσα, κάτι που αποτυπώθηκε ευκρινέστερα στον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο των ημερήσιων συναλλαγών (διατηρήθηκε κάτω των 100 εκατ. ευρώ για 6η συνεχόμενη ημέρα).

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ «πρωταγωνίστησε», αγγίζοντας το όριο των 6 δισ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας. Mytilineos, Cenergy και Πειραιώς ενισχύθηκαν κατά τουλάχιστον 1%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο 2% εν όψει των οικονομικών μεγεθών. Ταυτόχρονα, τα ΕΛΠΕ έκαναν ράλι 5%. Από την άλλη πλευρά, η Eurobank προσγειώθηκε στο 1,51 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στις «μικρές» ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης και Intracom, οι οποίες εκτοξεύθηκαν έως 9%, έχοντας διακινήσει μετοχές αξίας άνω των 380.000 ευρώ η κάθε μία.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή αύξηση κατά 0,28% και διαμορφώθηκε στις 1.196,48 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.193,10 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 1.188,10 έως 1.999,64 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα μόλις στα 57 εκατ. ευρώ.

Μάχη για τις 1.200 μονάδες
Μετά τον τρίτο σερί καθοδικό μήνα, ο οποίος έφερε τη συνολική διόρθωση της αγοράς στο -10% σε σχέση με τα υψηλά έτους του Ιουλίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να ανακαταλάβει το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων (για πρώτη φορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου), συμπληρώνοντας την 4η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει επιλεκτικά στηρίγματα αφενός από τις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις (π.χ. πρόταση της UniCredit για το 9% της Alpha Bank), αφετέρου από τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα.

Μετά τις θετικές ανακοινώσεις των Mytilineos, ΟΛΠ και Coca – Cola, το απόγευμα της Τετάρτης είναι η σειρά της Τέρνα Ενεργειακή να δημοσιεύσει τα τριμηνιαία οικονομικά μεγέθη, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι τράπεζες.

Όλα αυτά, όπως είναι αναμενόμενο, βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία και επιτρέπουν στους αγοραστές να πάρουν ορισμένα ρίσκα, σε συνδυασμό δε, με την πεποίθηση των επενδυτών ότι απόψε η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος 5,25% – 5,50%.

Ωστόσο, οι προκλήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στους εξασθενημένους συναλλαγματικούς τζίρους.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια νέα πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία και την αγορά ενέργειας, ενώ στην Ευρώπη επανέρχεται ο φόβος της ύφεσης (συρρίκνωση 0,1% στο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου), ενόσω οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες (υψηλά επιτόκια) δεν αναμένεται να «χαλαρώσουν» πριν το γ’ πριν το γ’ τρίμηνο του 2024.

Πάντως, οι επενδυτές δηλώνουν συγκρατημένοι αισιόδοξοι, καθώς σε έρευνα, όπου συμμετείχαν 259 διαχειριστές κεφαλαίων συνολικού ύψους $664 δισ., το 60% προσδοκά ότι το σενάριο των δυσμενών εξελίξεων σταδιακά θα απομακρυνθεί, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και ένα μίνι year-end rally.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο 0,83% και τις 437 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,86%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,64%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,87% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,10%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει σχεδόν 200 μονάδες, εν όψει της απόφασης της Federal Reserve.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου διευρύνεται εκ νέου, εν μέσω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 2,25% και τα 82,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 2,06% και τα 86,7 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο 0,32% και τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:

Επί Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το Ισραήλ, είπε ο Μητσοτάκης στον ΑνδρουλάκηΦοβερό τροχαίο με μία νεκρή στη Θεσσαλονίκη – Τρελή πορεία από λεωφορείο που παρέσυρε μηχανάκι και αυτοκίνητα (βίντεο)Δεν μπορεί η Τουρκία να φτιάχνει drone και η Ελλάδα να την κοιτάει λέει ο Δένδιας«Μη με παρεξηγήσεις, είσαι Αριστερός;», ρώτησε γυναίκα τον Κασσελάκη στον Ευαγγελισμό

Related posts

Δηλώσεις Ε9: Πώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στην περιουσιακή σας κατάσταση

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Τα μέτρα για τους πληγέντες από τον κυκλώνα Ιανός

admin

Golden Visa: Σε τι ακίνητα και σε ποιες περιοχές στρέφονται τώρα οι ξένοι αγοραστές

admin

«Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς αποκτούν οι δανειολήπτες – Ποιες οι προϋποθέσεις

admin

Οι αεροπορικές που «μισούν» τις… καθυστερήσεις – Ποιες αναχωρούν στην ώρα τους

admin

Wall Street: Με… μίνι πάρτι στους δείκτες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα

admin

Χρήστος Σταϊκούρας: «Παράθυρο» για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και το 2023 – Θα συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

admin

Πόσα χρήματα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους Παλαιστινίους και πού πηγαίνουν

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» 3,4% το πρώτο διήμερο του Οκτωβρίου

admin