Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Έσπασε το «φράγμα» των 1.430 μονάδων – Σε υψηλό τριών ετών η Πειραιώς

Νέο ρεκόρ 13 ετών για το

Χρηματιστήριο Αθηνών

 επιφύλασσε η «πρεμιέρα» για το placement της

Τράπεζας Πειραιώς

, με τον

Γενικό Δείκτη

να κλείνει πάνω από τις 1.430 μονάδες.


Ειδικότερα, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 12,12 μονάδες ή 0,85% και έκλεισε στις 1.434,87 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.437,65 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.426,38 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο, το Χ.Α. υπερέβη διαδοχικά τρεις σημαντικές κορυφές και συγκεκριμένα τις 1.424,77 μονάδες (29/2/2024), τις 1.429,12 μονάδες (2/5/2011) και τις 1.434,65 μονάδες (29/4/2011). Επόμενη τιμή-σταθμός αποτελούν οι 1.437,28 μονάδες (19/4/2011).





Απόλυτη πρωταγωνίστρια στο ταμπλό ήταν η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η υπερκάλυψη με το… καλημέρα είχε ως αποτέλεσμα οι traders να σπεύδουν να αγοράσουν μέσω του Χρηματιστηρίου. Η μετοχή επέστρεψε πάνω από τα 4 ευρώ -που είναι και η ανώτατη τιμή διάθεσης στο placement- και έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από την ανακεφαλαιοποίηση του 2021.





Παράλληλα, έκανε τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να «καλοβλέπουν» το upsize option που ενεργοποίησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να τεθεί προς διάθεση και το 27% που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, σημειώθηκε υπερκάλυψη μέσα σε 2 ώρες, με προσφορά περισσότερων από 4 δισ. ευρώ.


Εκτός από την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, κομβικό ρόλο στην ανοδική επαναφορά του Χρηματιστηρίου -μετά το πτωτικό διάλειμμα της Παρασκευής- παίζουν οι νέες συμφωνίες και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων. Σήμερα οριστικοποιήθηκε το deal της Entersoft με την Olympia Group, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του --. Η συμφωνία αφορά την πώληση του 53% της Entersoft, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση στο ποσό των 8 ευρώ. Τη συγκεκριμένη τιμή, που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό, «ισοφάρισε» σήμερα η εισηγμένη, η οποία έκανε κι αυτή από την πλευρά της τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ.





Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, δυναμικό «μπάσιμο» έκανε η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», η οποία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ισχυρή αύξηση των καθαρών κερδών, ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης, ενώ παράλληλα η διοίκηση προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,33 ευρώ ανά μετοχή. Οι επενδυτές είδαν με ικανοποίηση τις επιδόσεις του ΔΑΑ, με τον τίτλο να ενισχύεται περισσότερο από 1%






Πού έχουν στραμμένη την προσοχή τους οι επενδυτές




Άνοιξε σήμερα το πρωί το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, που κατέχει το ΤΧΣ. Το placement θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 6 Μαρτίου, όταν και θα κλείσει το βιβλίο στις 4 το απόγευμα. Το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι ισχυρό και η υπερκάλυψη της έκδοσης έχει ήδη εξασφαλιστεί.


Γεμάτη από ανακοινώσεις ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το Χρηματιστήριο, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που έκανε σήμερα (4/3) την αρχή, ενώ ακολουθούν αργότερα η Noval Property και η Τράπεζα της Ελλάδος. Την Τρίτη (5/3) σειρά έχει η ElvalHalcor, την Τετάρτη (6/3) έχουμε την Optima bank και την Cenergy Holdings, ενώ τα περισσότερα «φώτα» θα πέσουν στην Πέμπτη (7/3), καθώς ανακοινώνουν τις επιδόσεις τους η Alpha Bank, η Eurobank, η Viohalco, η Autohellas και η Attica Bank.





Την «σκυτάλη» παίρνει την Παρασκευή (8/3) η DBRS, η οποία θα δώσει στη δημοσιότητα την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός οίκος ήταν από τους πρώτους που «ανέβασαν» τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Κάτι που δεν έχει κάνει ακόμα η Moody’s, που ακολουθεί την επόμενη Παρασκευή (15/3) με τη δική της αξιολόγηση. Ο αμερικανικός οίκος χαρακτηρίζεται ως ο πιο αυστηρός και μία ενδεχόμενη αναβάθμιση θα αλλάξει τα δεδομένα στην εγχώρια οικονομία και την κεφαλαιαγορά.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Πρόστιμο 742.000 ευρώ στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ»





Ταϊλάνδη: Πιλότος έγινε… μαιευτήρας εν πτήσει και βοήθησε μια επιβάτιδα να γεννήσει





Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 70χρονος που θώπευσε ανήλικη με νοητική υστέρηση – Τη φίλησα σαν την κόρη μου, είπε














Related posts

Αποκαλυπτήρια για την ετήσια έκθεση της ΤτΕ – Τα εύσημα και τα «καμπανάκια» Στουρνάρα

admin

Market Pass: Λήγει σήμερα η πρώτη προθεσμία για τις αιτήσεις

admin

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Εφορία: Αλλάζουν όλα στους ελέγχους με κάμερες, συντηρητικές κατασχέσεις και ρύθμιση «πληρώστε και γλιτώστε»

admin

Προϋπολογισμός 2021: Πάνω από 6,5 δισ. κόστισαν φέτος τα μέτρα στήριξης

admin

Υπουργείο Εργασίας: Διευκρινίσεις για την αναστολή συμβάσεων εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές του Αυγούστου

admin

Power Pass: Πληρωμές από την Παρασκευή και σε 2 φάσεις

admin

Η απίστευτη ιστορία πίσω από τις σάπιες ρόγες που μετατρέπονται στα πιο περιζήτητα κρασιά του κόσμου

admin

Αναστολή συμβάσεων και «Συν-Εργασία»: Καταβολή 59,35 εκατ. ευρώ για τον Αύγουστο σε 137.314 εργαζόμενους

admin