Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Ο προϋπολογισμός μας άντεξε, εκπληρώσαμε όλες μας τις δεσμεύσεις

Επίτευξη και υπέρβαση των στόχων, αλλά και με παράλληλη εκπλήρωση των προεκλογικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων της κυβέρνησης, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του

προσχεδίου νέου Κρατικού Προϋπολογισμού

. Στις 15 Οκτωβρίου θα υποβληθεί στην Κομισιόν, ενώ το τελικό σχέδιο θα σταλεί στη Βουλή 21 Νοεμβρίου, ώστε να ψηφιστεί πριν τα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης τόνισε «υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία μας πάει καλά. Αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς αυτή η εξέλιξη. Και βλέπουμε ότι το 2023 ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, παρά το ότι ήταν χρόνια εκλογών, παρά το ότι μας έτυχαν άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές, ο προϋπολογισμός μας άντεξε. Εκπληρώσαμε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας και το 2024, συνεχίζοντας το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής: Οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία» καταλήγει ο κύριος Χατζηδάκης.

IMG-20231002-WA0000

Από πλευράς του και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Θάνος Πετραλιάς δήλωσε πως ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά προς εφαρμογή το 2023, όπως και τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ προς στήριξη του εισοδήματος, αποδεικνύοντας τη συνέπεια λόγων και πράξεων.

Παράλληλα, περιλαμβάνει τα κονδύλια για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά και μόνιμες πιστώσεις για την αντιμετώπιση μελλοντικών φυσικών καταστροφών.

Όπως τόνισε «με βάση τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% του χρόνου, που είχε τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρόλες τις έκτακτες δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, όπου διαφαίνεται αυξητική τάση σε κατηγορίες εσόδων που συνδέονται με την αύξηση των μισθών, αλλά και στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος τους κόστους από τις δαπάνες αποκατάστασης φυσικών καταστροφών θα καλυφθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν της ευελιξίας που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το γεγονός ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ετών 2023 και 2024 παραμένει εντός των εκτιμήσεων που είχαν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενισχύει την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας ενόψει των επικείμενων αξιολογήσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντική είναι η εκτιμώμενη αποκλιμάκωση του χρέους από 171,4% του ΑΕΠ το 2022 σε 159,3% το 2023.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος κερδίζει σε δήμους και περιφέρειες – Στόχος της κυβέρνησης οι 13 3 νίκες




Άλκης Δαυίδ: Χρόνια ήθελε να μου πάρει το σπίτι ο ξάδερφός μου ο Λεβέντης και με χτύπησε ύπουλα



Συνταξιούχοι Αυστραλοί πέρασαν σχεδόν 500 μέρες σε κρουαζιέρα γιατί ήταν… φθηνότερο από γηροκομείοΠεριφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

– Πως ψηφίζω & Που ψηφίζω: Μάθετε που και πως ψηφίζετε βήμα-βήμα– Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023


– Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023

– Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023

Related posts

ΤτΕ: Διπλασιάστηκε η τουριστική κίνηση στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου – Αύξηση 78% στα έσοδα

admin

Φρ. Κουτεντάκης: Ο ΕΦΚΑ κρύβει τα στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις

admin

Υποχώρηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Μεικτά πρόσημα στην Ασία

admin

ΥΠΟΙΚ: Όλα όσα αλλάζουν για τις παραλίες μέσα από 10 ερωταπαντήσεις – Τι ισχύει για την ελεύθερη πρόσβαση

admin

Και όμως το 2020 ήταν μία καλύτερη χρονιά για τη ναυτιλία

admin

Βίκτωρ Ρέστης: Διαμάχη με τη συνιδιοκτήτρια της Νιούκαστλ για απλήρωτο δάνειο 37 εκατ. λιρών που της έδωσε το 2008

admin

Brexit: Τρία χρόνια μετά, μόλις ένας στους τρεις Βρετανούς εξακολουθεί να είναι υπέρ

admin

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Σε ποιους κλάδους είναι πλέον υποχρεωτική

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο κίνδυνος πτώχευσης της Ρωσίας απομακρύνεται, τουλάχιστον για την ώρα

admin