Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτιές: Σύσκεψη για Έβρο και Πάρνηθα υπό τον πρωθυπουργό στις 11 – Τι θα συζητηθεί

Η αποκατάσταση των δασών σε Έβρο και Πάρνηθα θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, θα  λάβουν μέρος οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, και στο τραπέζι θα τεθούν, ενόψει και της σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή την Πέμπτη,  οι αλλαγές που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την καλύτερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.

Drones και τεχνητή νοημοσύνη

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να συνδυαστούν με την χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή σύσκεψη θα εξεταστεί η αγορά, 101 drones διαφορετικών τύπων:

-Έξι διαφορετικών δυνατοτήτων drones.

-Μεγάλα επιτήρησης με πάνω από 10 ώρες συνεχούς πτήσης.

-Drones που θα πετούν από πυροσβεστικά οχήματα.

Αυτά τα drones, σύμφωνα με το MEGA, θα έχουν διασύνδεση με επιχειρησιακά κέντρα, μάλιστα τα 13 πρώτα θα επιχειρούν εντός του 2023. Ενώ για τα υπόλοιπα προβλέπεται διαγωνισμός και παράδοση εντός του 2024 με 2025.

Στη μάχη θα «πέσει» και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Στη μάχη πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών επιστρατεύεται και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνει:

-Λειτουργία 24/7

-Έξυπνες κάμερες

-Αισθητήρες εντοπισμού καπνού – φωτιάς

-Συστήματα πυρανίχνευσης σε αρχαιολογικούς χώρους και ιδιαίτερες περιοχές

-Λογισμικό άμεσης αναμετάδοσης

-Σύνδεση με συντονιστικό κέντρο

-Διαγωνισμός και σύμβαση έως τον Μάρτιο του 2024

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποκατάστασης των δασών εξετάζεται το ενδεχόμενο μα φυτευτούν δέντρα που δεν επιταχύνουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Μετωπική στη Βουλή

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της, ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει τις επιθέσεις κατηγορώντας το Μαξίμου, για πολιτικές ευθύνες, έλλειψη σχεδιασμού, διαχειριστική ανεπάρκεια και αδιαφορία.

Η πολιτική κόντρα, θα μεταφερθεί την Πέμπτη στη Βουλή, οπότε και είναι προγραμματισμένη η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Εκεί, ο πρωθυπουργός, ενδέχεται να κάνει μια πρώτη αναφορά στις αλλαγές που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την καλύτερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας.

Εξάλλου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγγελίες στο πεδίο της αναδιοργάνωσης των μηχανισμών πρόληψης, δασοπροστασίας, αλλά και των υπηρεσιών στα πεδία της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό μεταξύ των παρεμβάσεων την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης  και την επικαιροποίηση του σχεδίου «Αιγίς», το οποίο εκπονήθηκε έπειτα από τις  καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Επίσης, θα γίνει ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προστασία των δασών και το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά στην πρόληψη σχεδιάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών για τον καθαρισμό των δασών και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Related posts

Τσιάρας για Πάτρα: Σε εξέλιξη η έρευνα στην ιατροδικαστική υπηρεσία – «Να δούμε αν υπήρξαν παραλείψεις»

admin

«Προστατεύει η κυβέρνηση τον Καραμανλή» – Συνεχίζονται τα αντιπολιτευτικά πυρά για τα Τέμπη

admin

Οργισμένη αντίδραση Ερντογάν για τα F-35

admin

Με το «ΕΑΝ» κατεβαίνει ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος

admin

ΚΚΕ: Πρόκληση και συνενοχή στο έγκλημα η συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου

admin

Τουρκία: Αυτά είναι τα ελληνικά νησιά που επιχειρεί να «γκριζάρει» – Γιατί ανακινεί ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης

admin

Τσακαλώτος στην ΚΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή

admin

Ανεξήγητη σπουδή για να σβηστούν τα ονόματα των 57 θυμάτων

admin

ΟΠΩΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

admin